Sinterklaas en het oorspronkelijke verhaal

De pakjesboot is nu toch écht gezonken, zal Sinterklaasjournaal voor het eerst niet goed aflopen?

Met nog maar twee nachtjes slapen tot Sinterklaas voet aan wal hoopt te zetten in Hellevoetsluis is de paniek compleet toegeslagen. De stoomboot was zo lek dat-ie gezonken is, en alle pieten zijn nog steeds in Spanje. Is dit het eerste jaar dat Sint niet op tijd aan zal komen in Nederland?
De trui van Dieuwertje Blok, met daarop het woord ‘chaos’ in grote letters, deed al direct vermoeden dat er vanavond niet zoveel goed zou gaan. Toch lijkt de Smeerpoets Piet aan het begin van het Sinterklaasjournaal dé oplossing te hebben gevonden voor de lekkende pakjesboot: het water komt van onder, dus moeten alle schroefjes onder in de boot flink aangedraaid worden. Klinkt heel simpel, maar Sinterklaas heeft de hoop inmiddels toch echt verloren. ,,Ik denk niet dat deze boot ooit nog in Nederland aan gaat komen,’’ vertelt hij bedroefd. Als vervolgens ook nog eens blijkt dat het water niet van onderen, maar van boven komt en de stoomboot ieder moment kan zinken, is ook bij de pieten paniek niet meer te voorkomen.
ALS JE DIT ZIET VIER JE NÓÓIT MEER SINTERKLAAS!!!😈

Sinterklaas of Sint-Nicolaas is een legendarische figuur gebaseerd op Sinterklaas, beschermheilige van kinderen. Andere Nederlandse namen voor de figuur zijn De Sint, De Goede Sint en De Goedheiligman. Veel afstammelingen en cognaten van “Sinterklaas” of “Sinterklaas” in andere talen worden ook gebruikt in de Lage Landen, nabijgelegen gebieden en voormalige Nederlandse koloniën.
Het feest van Sinterklaas viert de naamdag van Sint Nicolaas op 6 december. Het feest wordt jaarlijks gevierd met het geven van geschenken op Sinterklaasavond (5 december) in Nederland en op de ochtend van 6 december, Sinterklaasdag, in België, Luxemburg en Noord-Frankrijk (Frans-Vlaanderen, Lotharingen en Artois). De traditie wordt ook gevierd in sommige gebieden van het voormalige Nederlandse Rijk, waaronder Aruba.
Sinterklaas is een van de bronnen van het populaire kersticoon van de Kerstman.

Piet neemt de rol van boeman over. Volgens dit jeugdboek uit 1915, geschreven door Oom Abraham, worden meegenomen kinderen in Spanje te werk gesteld, maar bekend is ook het verhaal dat zij aldaar tot pepernoten worden vermalen. www.oudejeugdboeken.nl


Krampus, The Devil of Christmas of zo zeggen ze. De metgezel of “schaduw” van Sinterklaas. Hij die de stoute kinderen straft, door aan zijn kettingen te rammelen, ze te slaan of ze te slaan met zijn berkentakken. Of nog erger, hij sleept ze met hem mee naar de hel of eet ze gewoon op. Een modern icoon van Yuletide-tradities, Krampus heeft een veel oudere en tumultueuze geschiedenis en vergelijkbaar met Holle, Perchta, Gaude, en nog veel meer, is hij een god die in de moderne tijd als een monster wordt gezien. Een alpiene gehoornde god die veel belangrijker is dan op het eerste gezicht. In zijn verschijning doet hij denken aan wezens als Pan, Cernunnos en The Eternal Hunter.

Hij vindt tegenhangers in gebieden over het hele land. Andere overblijfselen uit de mythen over Wild Hunt en Yuletide. Zoals de Belsnickel of Zwarte Piet. Toch zijn Krampus’ thuis de Alpen zelf. Zijn lange steenbokhoorns en macabere gekostumeerde vieringen zijn een stralend voorbeeld van de cultuur van de regio. Misschien vinden we hier de Alpiene Gehoornde god zelf. Langhoornig, wellustig, sterk, ruig en wild. De Alpen zijn mythisch gezien een vreemde plaats, ze zijn meer hun eigen groep dan dat ze echt deel uitmaken van de grotere, meer bekende groepen. Een flagrant voorbeeld van het feit dat de taalgroepen minder relevant zijn dan op het eerste gezicht. Aspecten van Slavisch, Romeins, Keltisch, Germaans en meer komen allemaal samen in deze bergketen en de nabijgelegen gebieden. Onderzoekers in de folklore hebben zelfs genoemd hoe “Blatant” Krampus is als een voorbeeld van “The Horned God of the Witches”.

Krampusnacht (Krampusnacht) is op 5 december en kinderen zijn dan bijzonder goed, aangezien Krampus zou komen en ze zijn aandacht niet willen vestigen op de meer welwillende Sinterklaas. De Krampuslauf (Krampus Run) zijn enorme processies die op de een of andere manier de Wild Hunt zelf nabootsen. Ze rennen door de stad en slaan kinderen, mannen en vrouwen met berkentakken en meer. De mannen in de kostuums belichamen Krampus-geesten en misschien de god zelf. Hoewel deze net zo goed als zijn gevolg kunnen worden beschouwd of misschien vergelijkbaar met goden zoals Vesna, Berginya, Nornir of Perchta, is de naam in gelijke mate van toepassing op de geesten en de god. In veel opzichten kan dit worden beschouwd als een soort sjamanistische of spirituele ervaring. Klassiek gedaan met geiten- of steenbokkenhoorns, bont, koebellen en een uitgesneden houten masker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s