Operation Jade Helm

De Jade Helm 15 samenzweringstheorieën waren gebaseerd op de militaire trainingsoefening Jade Helm 15 van de Verenigde Staten, die tussen 15 juli en 15 september 2015 plaatsvond in meerdere Amerikaanse staten. De oefening, waarbij 1.200 personeelsleden van vier van de vijf takken van de Amerikaanse

Operation Jade Helm
Operation Jade Helm 15

JADE HELM-15
Gezamenlijke bijstand voor inzet en uitvoering-15
JADE staat voor China
HELM staat voor Controle
China Controle
Wist het Amerikaanse leger wat er zou komen?

United States Army Special Operations Command (USASOC)Het logo van Jade Helm is rechtstreeks gebaseerd op het logo van de US Special Forces – pijlen gekruist onder een lemmet, en een klomp (of “sabot” in het Nederlands, van “saboteur”) in het midden.

Toen het Amerikaanse leger zich voorbereidde op een routinetrainingsoefening tussen juli en september 2015, Jade Helm 15 genaamd, namen achterdochtige Amerikanen in Texas en daarbuiten er kennis van; eerst met bezorgdheid, daarna met paniek.
Sommigen zagen de oefening als de eerste stap in de richting van de langverwachte oplegging van de staat van beleg in de VS, waarbij het officiële verhaal over de oefening als dekmantel diende voor de mobilisatie van het Amerikaanse leger om Texas binnen te vallen en de wapens van burgers in beslag te nemen. Er werd zelfs gesproken over het overbrengen van mensen naar FEMA concentratiekampen in verlaten WalMarts, indien nodig.
Ook leden van de Texaanse delegatie in het Congres uitten hun bezorgdheid over de oefening, waaronder senator Ted Cruz en U.S. vertegenwoordiger Louie Gohmert. Het werd zo erg dat de Texaanse gouverneur Greg Abbott in april 2015 zelfs de Texas State Guard (TSG) – die los staat van de Texas National Guard – opdracht gaf om de oefening te monitoren.
“Het is belangrijk dat Texanen weten dat hun veiligheid, grondwettelijke rechten, particuliere eigendomsrechten en burgerlijke vrijheden niet zullen worden geschonden,” schreef hij aan de commandant van de TSG.
Na veel consternatie begon de oefening, liep ze af en eindigde ze zonder al te veel ophef in september 2015. Commentatoren maakten van de gelegenheid gebruik om de oefening voor partijpolitieke doeleinden te gebruiken of als excuus om de draak te steken met degenen die in de paniek erover waren geraakt.
Maar dat was toen. Nu, achteraf gezien, wordt het met de dag duidelijker dat er iets snode aan de hand was, alleen niet wat iedereen dacht.

Jade Helm 15 was een militaire trainingsoefening van de Verenigde Staten die werd gesponsord door het United States Special Operations Command (SOCOM) en bestond uit het U.S. Army Special Operations Command (USASOC), het Joint Special Operations Command (JSOC) en diverse andere militaire eenheden.
Er waren ongeveer 1.200 militairen van verschillende krijgsmachtonderdelen bij betrokken, verspreid over verschillende Amerikaanse staten – waaronder Utah, New Mexico, Arizona en Texas – en gecoördineerd vanuit het Air Force Materiel Command (AFMC) van de luchtmachtbasis Eglin in Valparaiso, Florida.
Volgens USASOC zelf was het doel “het verbeteren van de capaciteit van de Special Operations Forces als onderdeel van de Nationale Veiligheidsstrategie”. In normale mensentaal was het doel soldaten te trainen om effectief te opereren in gevechtsomgevingen overzee, inclusief het simuleren van op hun hoede zijnde burgerbevolkingen.
USASOC Kaart voor Jade Helm

De oefening duurde acht weken en werd een van de grootste ooit door het Amerikaanse leger op binnenlandse bodem uitgevoerd.
Special forces eenheden van het Amerikaanse leger en leden van de 82nd Airborne Division vormden het leeuwendeel van de deelnemers aan de oefening, samen met een kleiner aantal luchtmachtmedewerkers en andere ondersteunende eenheden.
De deelnemers droegen zware wapens tijdens de oefening, maar gebruikten naar verluidt alleen losse flodders. Sommige soldaten gebruikten controversieel burgervoertuigen en droegen burgerkleding tijdens de oefening, waardoor het wantrouwen rond de veiligheid en het doel van de operatie toenam. Ondertussen beweerde USASOC dat er oefeningsmonitoren waren die te allen tijde veiligheidsmaatregelen garandeerden.
“Het is een trainingsoefening,” zei USASOC-woordvoerder Lt. Col. Mark Lastoria in het voorjaar van 2015, in een poging de ontluikende samenzweringstheorie de kop in te drukken. “Gewoon een normale trainingsoefening.”

Voor het hele artikel klik op deze link

Een kaart met de 12 Texaanse districten waar Jade Helm plaatsvond: Bastrop, Burleson, Brazos, Edwards, Howard, Hudspeth, Kimble, Martin, Marion, Real, Schleicher en Tom Green. Camp Bullis in San Antonio en Camp Swift in Bastrop County waren oorspronkelijk ook opgenomen.
Bezorgde burgers van Bastrop County uiten hun angsten tijdens een openbare bijeenkomst met legerwoordvoerder Lt. Col. Mark Lastoria.
Jade Helm Training To Kill by Alex Jones
Civilians begin shadowing ‘Jade Helm’ war exercise in Texas
Het Jade Helm verhaal inspireerde culturele reacties aan beide zijden van de politieke scheidslijn.

Eén gedachte over “Operation Jade Helm”

Plaats een reactie