Telegram deelt gebruikersgegevens

Telegram houdt zich sinds kort aan de wet, althans een beetje
Ook al beweert het bedrijf het tegendeel: volgens SPIEGEL heeft Telegram gebruikersgegevens aan de BKA gegeven. De regering beschouwt dit als een succes, maar Telegram blijft de Duitse regelgeving negeren.
De exploitanten van de messenger app Telegram hebben in verschillende gevallen gebruikersgegevens overhandigd aan de federale recherche (BKA) – in tegenstelling tot wat tot nu toe publiekelijk is gemeld. Volgens SPIEGEL ging het om gegevens over verdachten op het gebied van kindermisbruik en terrorisme. In het geval van overtredingen van andere strafbare feiten is het volgens veiligheidskringen voor Duitse opsporingsambtenaren nog steeds moeilijk om informatie uit Telegram te verkrijgen.
Het feit dat Telegram überhaupt informatie over gebruikers aan autoriteiten verstrekt, markeert op zijn minst een voorzichtige ommekeer in de koers van het bedrijf, dat in 2013 werd opgericht. Duitse rechercheurs hebben lange tijd geen antwoord gekregen toen zij wilden weten wie er achter Telegram-accounts zat die criminele inhoud op het net verspreidden. De exploitanten blijven op hun site verklaren: “Tot op heden hebben wij 0 bytes aan gebruikersgegevens gedeeld met derden, waaronder alle overheden.”
In 2018 kondigde Telegram-oprichter Pawel Durow een herziening van zijn privacybeleid aan, volgens welke zijn dienst onder gerechtelijk bevel IP-adressen en telefoonnummers zou kunnen overhandigen. “Tot op heden is dit niet gebeurd”, luidt het desbetreffende gedeelte van het beleid. Een halfjaarlijks transparantierapport van Telegram
ook geen gegevens die tot nu toe aan de autoriteiten zijn overhandigd. Durow en zijn PR-afdeling hebben niet geantwoord op een vraag van SPIEGEL over de klaarblijkelijke verandering van mening.
De laatste jaren is Telegram steeds populairder geworden, vooral onder contrariers en rechts-extremisten – niet in het minst vanwege de verklaringen van de exploitanten dat zij in het algemeen niet samenwerken met regeringen en hun autoriteiten. Deskundigen verwezen reeds naar een scène van bijzonder extremistische online-activisten die via de messenger communiceren als “Terrorgram”. In verschillende kanalen waren instructies te vinden voor het bouwen van wapens of het mengen van dodelijk vergif. De exploitanten zijn ook bekritiseerd omdat zij via hun app oproepen tot geweld tegen politici, activisten of wetenschappers. (Lees hier meer over hoe Telegram een soort Darknet voor je broekzak werd).
Ministerie van Binnenlandse Zaken in videogesprek met Telegram baas
Het Bondsministerie van Binnenlandse Zaken voert sinds begin februari rechtstreekse gesprekken met Telegram om de dienst zover te krijgen dat deze met de Duitse autoriteiten samenwerkt en criminele inhoud blokkeert. Bij de eerste uitwisseling verscheen Telegram-baas Durow in eigen persoon in een capuchon op het videogesprek, samen met drie andere hooggeplaatste vertegenwoordigers van het bedrijf, waaronder, tot verrassing van de ambtenaren van het ministerie, een hooggeplaatste Duitssprekende werknemer. De deelnemers beschreven de uitwisseling achteraf als zeer vriendschappelijk en constructief. Durow had het belang van de Duitse markt beklemtoond en te kennen gegeven dat hij de bezorgdheid en de eisen ernstig zou nemen. Overeengekomen werd om op werkniveau een betrouwbaar rechtstreeks kanaal tot stand te brengen.
Volgens informatie van SPIEGEL zijn er sindsdien nog twee gesprekken geweest tussen medewerkers van Telegram en het Bondsministerie van Binnenlandse Zaken; daarbij waren ook vertegenwoordigers van het Bondsministerie van Justitie betrokken.

Pavel richtte twee toonaangevende techbedrijven op. In 2006 richtte hij VKontakte op, het populairste sociale netwerk in Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. In 2013 lanceerde Pavel Telegram, een berichtenplatform gericht op privacy en veiligheid. Telegram trok wereldwijd meer dan 100 miljoen gebruikers. In augustus 2014 werd Pavel Durov door Nordic Business Forum uitgeroepen tot de meest veelbelovende Noord-Europese leider onder de 30 jaar.

Eerder dit jaar haalde Telegram $ 1 miljard op aan nieuwe investeerdersfondsen. En op 25 augustus 2021 werd Pavel Durov volgens officiële overheidsrapporten Frans staatsburger. Hoe – en waarom Frankrijk – is onduidelijk.

“Helaas kan dit kanaal niet op uw apparaat worden weergegeven” (Apple).

De onderdrukking van de inhoud vindt nu rechtstreeks plaats op het Apple- en Google-apparaat – ongeacht wie en hoe het op de smartphone wordt afgeleverd. Big Tech probeert interpretatieve soevereiniteit af te dwingen in de oorlog om informatie.

Op dit moment is de belangrijkste vraag die moet worden gesteld, waarom Pavel Durov überhaupt met Big Tech werkt en zijn app op hun platforms blijft aanbieden wanneer vrijheid van meningsuiting zijn verklaarde doel is. Het zou consistent zijn als Telegram zijn aanbod uit de Apple- en Google- winkels zou verwijderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s