Wopke Hoekstra

Wopke Bastiaan Hoekstra

Wopke Hoekstra maakte schaatsrondjes met Sven Kramer in ...

Is een Nederlands politicus voor het Christen-Democratisch Appèl. Sinds 10 januari 2022 is hij minister van Buitenlandse Zaken en tweede vicepremier in het kabinet-Rutte IV. Sinds december 2020 is hij tevens politiek leider van het CDA. Eerder was hij minister van Financiën, fractievoorzitter in de Tweede Kamer en lid van de Eerste Kamer.

De drama’s uit het leven van Wopke Hoekstra

Zelfs in deze tijd van paniek en onzekerheid blijft onze minister van Financiën Wopke Hoekstra ijzig kalm. Wie zijn levensverhaal kent, zal wellicht begrijpen waarom. Sinds zijn negende werd hij meerdere malen geconfronteerd met grote persoonlijke drama’s. 

Wopke Hoekstra (44) is de man die alles wat met geld te maken heeft in ons land met haviksogen in de gaten houdt. Geen makkelijke opgave in deze tijd, maar onze minister van Financiën weet de rust goed te bewaren. Mogelijk komt dat omdat hij in zijn privéleven al verschillende malen voor hetere vuren heeft gestaan. 

Kanker

Want het leven is absoluut niet altijd vriendelijk voor Wopke geweest. En dat begon al tijdens zijn kinderjaren, toen zijn ouders hem op negenjarige leeftijd moesten vertellen dat zijn moeder borstkanker had. Een dreun voor het gezin, maar gelukkig wist Wopke’s moeder die eerste aanval van de ziekte af te weren. Na vijf jaar werd ze zelfs officieel genezen verklaard. Helaas zou de tijd haar alsnog inhalen, want een paar jaar daarna werd ze nogmaals door kanker getroffen. ‘Toen ik negentien was, had ze voor een tweede keer botte pech,’ vertelde de huidige minister hierover in Trouw. ‘Dit keer was het slokdarmkanker en het was meteen duidelijk dat ze het niet zou overleven. Ze is een jaar ziek geweest.’ 

Gruwelijke moord

Een van de redenen dat Wopke wat extra jaartjes in het studentenleven bleef hangen, was zijn lidmaatschap van studentenvereniging Minerva. Een tijdrovende bezigheid voor Wopke, die het zelfs wist te schoppen tot voorzitter van de elitaire club waar bijvoorbeeld ook prins Floris lid van was. Al een paar weken na zijn aanstelling als praeses kreeg Wopke het stevig voor de kiezen. In een van de huizen van de vereniging voltrok zich namelijk een drama waar in die dagen het hele land over sprak: de moord op de jonge studente Jeltje Dorresteijn die door 51 steken met een schaar werd afgeslacht door haar doorgedraaide partner. Het was een moord die in heel Nederland voor afschuw zorgde. Aan Wopke als voorzitter de loodzware taak om niet alleen met de ouders van de vermoorde Jeltje te praten, maar ook om de gemoederen binnen studentenvereniging Minerva enigszins tot bedaren te brengen. Al in die tijd werd hij geprezen om de rustige en vakkundige manier waarop hij een en ander in goede banen wist te leiden. Een grondoefening voor zijn latere werk als minister.

Loodzware opgave

Voor welke moeilijke taken Wopke in de komende tijd van een lamgelegde economie als minister ook nog zal komen te staan, het zal nooit zo’n loodzware opgave zijn als hij en zijn partner Liselot op het persoonlijke vlak te verwerken kregen. Hun leven stond volledig op zijn kop toen bij hun jongste zoon, destijds een jaar oud, een levertumor werd geconstateerd. Wopke en zijn Liselot, die arts is, konden niet veel meer doen dan afwachten. Enkele dagen na de diagnose bleken er gelukkig geen uitzaaiingen bij de kleine te zijn. Hij kon daarom met andere middelen geholpen worden. Dat ging goed, maar Wopke en zijn Liselot zijn pas volgend jaar door de spannende periode van vijf jaar heen waarna kankerpatiënten officieel ‘schoon’ kunnen worden verklaard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s