US Patent 4083121 Planisfeer*

Universele planisfeer, vizierkleining zoeker en -identificator, geleidingssysteem en computersysteem

21 mrt, 1977 – The Eisenhauer Manufacturing Company


*Een planisfeer of draaibare sterrenkaart is een instrument bedoeld om de sterren en sterrenbeelden mee te leren herkennen. Het bestaat uit twee onderdelen, de sterrenkaart en daarbovenop een tweede schijf met een uitsparing waarin de sterrenhemel van een bepaald moment zichtbaar is.

Een planisfeer met een navigatie west en oost wijzerplaat en schalen, hemelkaart, Greenwich en doorgangsindicator wijzerplaten met respectievelijk een Ariers indicator, een Greenwich indicator en een doorgangsschaal indicator daarop, en een referentie-regel, geconstrueerd en gerangschikt om de programmering van de elementen daarvan te vergemakkelijken om te voorzien in een automatische geautomatiseerde directe aflezing van de lokale uurhoek van sterren van een lokale uurhoek schaal van de hemelkaart wijzerplaat voor het invoeren van zicht vermindering tabellen voor navigatie doeleinden. De planisfeer bevat ook specifieke tijdzone-indicaties om een correcte programmering ervan te vergemakkelijken en een declinatieschaal op de referentie-indicator voor het bepalen van de declinatie van sterren. De doorgangsschaalindicator omvat ondoorzichtige en doorzichtige gedeelten die zo zijn gerangschikt dat de schalen van de planisfeer volledig zichtbaar zijn aan de ene of de andere kant van de planisfeer. De planisfeer omvat gelijksoortige wijzerplaten, schalen en aanwijzers aan de tegenoverliggende zijden ervan, waarbij de wijzerplaten en schalen zodanig met elkaar zijn verbonden en de aanwijzers aan het uiteinde met elkaar zijn verbonden, waardoor een dubbele controle van de programmering van de planisfeer mogelijk is. De tegenover elkaar liggende zijden van de planisfeer zijn respectievelijk in grondpositie en in bovengrondse configuratie.

voor meer info klik op de link: https://patents.justia.com/patent/4083121

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s