Veteranendag.

Veteranendag is een officiële Amerikaanse feestdag ter ere van mensen die hebben gediend in de Amerikaanse strijdkrachten, ook bekend als veteranen. Het is een federale feestdag die op 11 november wordt gevierd. Hij valt samen met andere feestdagen zoals Armistice Day en Remembrance Day, die in andere delen van de wereld worden gevierd en ook de verjaardag markeren van het einde van de Eerste Wereldoorlog (de belangrijkste vijandelijkheden van de Eerste Wereldoorlog werden formeel beëindigd op het 11e uur van de 11e dag van de 11e maand van 1918, toen de wapenstilstand met Duitsland van kracht werd).

De Verenigde Staten namen oorspronkelijk ook Wapenstilstandsdag in acht; deze dag evolueerde in 1954 tot de huidige Veteranendag. Veterans Day moet niet worden verward met Memorial Day; Veterans Day viert de dienst van alle Amerikaanse militaire veteranen, terwijl Memorial Day een dag is om de mannen en vrouwen te herdenken die tijdens hun dienst zijn gestorven.

Nederlandse Veteranendag: een nationaal evenement waar heel Nederland de veteranen bedankt die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Sinds 2005 organiseren we op de laatste zaterdag van juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Daarnaast voeren we een permanente publiciteitscampagne om de erkenning en waardering voor de meer dan 100.000 veteranen in Nederland te vergroten.

100 jaar oude veteraan breekt in tranen uit over wat Amerika is geworden.
“De dingen die we deden en waar we voor vochten en de jongens die ervoor stierven, het is allemaal verdwenen.”
Vergeet niet waar zij voor vochten op deze Veteranendag.

11 NOVEMBER 2014 Een keer per jaar om 11:11 uur schijnt de zon perfect op dit monument
Elke Veteranendag (11 november) precies om 11.11 uur gaan de zonnestralen door de ellipsen van de vijf pilaren van de strijdkrachten om een perfecte zonneschijnwerper te vormen boven een mozaïek van het Grote Zegel van de Verenigde Staten.
Het Anthem Veterans Memorial , gelegen in Anthem, Arizona, is een monument ter ere van de dienst en opoffering van de strijdkrachten van de Verenigde Staten.
Het monument is ontworpen door Renee Palmer-Jones uit Anthem. De vijf marmeren zuilen vertegenwoordigen de vijf takken van het Amerikaanse leger. Ze zijn verspringend in grootte (van 17 voet tot 6 voet) en gerangschikt in overeenstemming met de door het Ministerie van Defensie voorgeschreven rangorde, variërend van het Amerikaanse leger, het Amerikaanse Korps Mariniers, de Amerikaanse marine, de Amerikaanse luchtmacht en de Amerikaanse kustwacht.
Bovendien zijn de straatstenen in de Circle of Honor voorzien van de namen van meer dan 750 Amerikaanse militairen, als symbool voor de steun aan de strijdkrachten. De straatstenen zijn rood, de pilaren zijn wit en de lucht is blauw om de Amerikaanse vlag voor te stellen. De cirkel stelt een onbreekbare grens voor. Inwoner van Anthem en hoofdingenieur Jim Martin was verantwoordelijk voor het nauwkeurig uitlijnen van het monument met de zon.

Yvonne: Toen ik dit artikel net binnen kreeg….
Moest ik meteen aan Stonehenge denken…
Want ook die is zodanig gebouwd, dat met een bepaalde stand van de zon, het Noorden met het Zuiden is verbonden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s