Je huid is je grootste orgaan…

Mensen absorberen alle vloeistof op de huid binnen 8 seconden
Zonnebrand, deodorant, shampoo, gel, tandpasta, scheermesjes

The great Invasion (2010) Een documentaire van Stéphane Horel
over Hormoon ontregelende chemicaliën.

Ons gewone dagelijkse leven is doordrenkt van chemische producten. Onzichtbaar zijn ze ingekapseld in plastic, in wasmiddelen en broodroosters, verstopt in ons voedsel, in speelgoed, in shampoo. Ze zijn overal binnengedrongen, ook in ons lichaam.
Dankzij de consumptiemaatschappij wandelen petrochemische stoffen, met hun magische krachten en onbekende barbaarse namen, vrolijk rond in onze kleine binnenste. Deze ftalaten, broomhoudende brandvertragers, parabenen, bisfenol-a, hebben allemaal de betreurenswaardige gewoonte onze hormonale intimiteit binnen te dringen. Het zijn endocriene verstoorders. De pionierende wetenschappers die aan deze documentaire meewerkten, zeggen dat deze chemische invasie, van borstkanker tot zwaarlijvigheid, nauw verbonden is met de ziekten van de moderne samenleving.

Elke chemische stof die je kunt bedenken is gereguleerd, behalve de chemicaliën die we gebruiken in verzorgingsproducten. Dit is een documentaire genaamd “Not So Pretty” op HBO Max. Ze vergiftigen ons op alle mogelijke manieren.
We zijn voorgelogen over natuurlijk zonlicht en de gevaren ervan voor onze huid.
Denk na nu het nog het legaal is 🧠.
Deodorant: Aluminium vervangen door Propylene glycol (antifreeze, poison)
Propyleenglycol is een stroperige, kleurloze vloeistof, die vrijwel reukloos is, maar wel een lichtzoete smaak heeft. De chemische formule is CH₃CHCH₂OH. Omdat het twee alcoholgroepen bevat, wordt het geclassificeerd als een diol. Het is mengbaar met een breed scala van oplosmiddelen, waaronder water, aceton en chloroform.

Recept natuurlijke deodorant

  • 4 eetlepels Baking Soda
  • 4 eetlepels (koudgeperste) kokosolie
  • 4 eetlepels maizena
  • Optioneel: 1 theelepel essential oil

Meng de ingrediënten door elkaar en bewaar ze in een glazen pot.
Let op: bij een lage temperatuur wordt kokosolie solide, maar dat
smelt weer als je het in je hand of gelijk onder je oksels uitsmeert.

Badkamerproducten zijn enkele van de meest giftige dingen in huis en mensen, vooral vrouwen, gebruiken deze producten in hun meest intieme en privé-delen van hun lichaam. Matrix-shampoos en -zepen zitten boordevol giftige chemicaliën – dan gedragen door water, gaat het rechtstreeks in je huid, gezicht en hoofd, rechtstreeks in je hersenen. Mensen absorberen alle vloeistof op de huid binnen 8 seconden – als het giftig is, gaat het rechtstreeks het lichaam in, in de bloedbaan. Gebruik alleen biologische en natuurlijke producten
DETOXIFICATIE – Ze stoppen hormoon- en hormoonverstorende stoffen in scheer strips. Deze zijn te vinden in de Gillette strips. Probeer in plaats daarvan een elektrisch scheerapparaat te gebruiken.

dangers of razor moisture strips

Gevaren van Razor Moisture Strips: Ingrediënten gelinkt aan allergieën, kanker en orgaantoxiciteit
Wie had gedacht dat scheermesjes een lange lijst van ingrediënten bevatten? Helaas, de meeste van hen doen. En sommige van hen zijn niet mooi.
Ik zal eerlijk zijn. Ik heb pas een paar maanden geleden geleerd over de gevaren van vochtstrips voor scheermesjes. Ik was een beetje geschokt toen ik erachter kwam. Na meer dan vijf jaar een chemisch-vrije levensstijl te hebben geleid, was ik een beetje teleurgesteld in mezelf dat ik iets miste dat ik minstens één keer per week gebruik.
De gevaren van Razor Moisture Strips
Ik herinner me dat ik even op de achterkant van de doos van mijn Schick Quattro navullingen keek, maar nooit een ingrediëntenlijst kon vinden. Ik weet dat dit ook geldt voor veel andere populaire merken zoals Venus en Bic.
Waarom vermelden deze bedrijven hun ingrediënten niet op de doos? Denken ze dat, omdat de vochtstrip zo klein is, het geen enkele invloed heeft op ons lichaam?
Laten we zeggen dat iemand zijn oksels scheert. De vochtstrip komt in direct contact met het delicate weefsel onder de oksels, waar zich een hoge concentratie lymfeklieren bevindt. De chemicaliën in de vochtstrips komen dan in ons lymfestelsel terecht, en ook in de minuscule haarvaatjes en adertjes (nog meer als er een sneetje is gemaakt).
Combineer dit met het feit dat heet water je poriën opent en deeltjes van buitenaf sneller in je bloedbaan laat komen, en je zult snel geneigd zijn de scheermesjes met vochtstrips te dumpen.
En laat me je dit vertellen. Je wilt absoluut niet dat deze chemicaliën in je lichaam circuleren. Hier is waarom.
Om dit makkelijker te maken, heb ik een beetje op internet gezocht en kwam ik ingrediëntenlijsten tegen van vochtinbrengende strips van sommige scheermesjes.
Schick Quattro Titanium
Ingrediënten: PEG-115M, Ceramide NG, Titanium Dioxide, Zink Stearaat, Cyclodextrine, Aloë Barbadensis Blad Sap, Avena Sativa (Haver) Kernel Bloem, Panthenol, Natrium Hyaluronaat, Tocoferol, Maltodextrine, Water.
Schick Intuition Vernieuwende Vochtigheid met Granaatappelextract
Ingrediënten: Sodium Palmitate, Sodium Cocoate, Sodium Isostearate, Water, Potassium Palmitate, Glycerin, Sodium Isostearoyl Lactylate, Potassium Cocoate, Kaolin, Potassium Isostearate, Sucrose Cocoate, Titanium Dioxide, Peg-50 Sheaboter, Natriumchloride, Tocopheryl Acetaat, Tetranatrium Etidronaat, Pentanatrium Pentetaat, Punica Granatum Fruit Extract, Butyleenglycol, Fenoxyethanol, Aloë Barbadensis Blad Sap, Rood 33, Geur.
Gillette Venus Olay Scheermesje voor vrouwen
Ingredienten: Natriumstearaat, Propyleenglycol, Glycerine, Water/Eau, Sorbitol, Natrium Laureth Sulfaat, Petrolatum, Polybuteen, Natrium Myristaat, Laurinezuur, PEG-90M, PEG-45M, Garcinia Indica Seed Butter, Geur/Parfum, PEG-7M, Stearinezuur, Myristinezuur, Natriumchloride, Polyquaternium-10, Tetranatrium Etidronaat, Pentanatrium Pentetaat, Rood 4, Geel 10.
Gillette Venus Sensitive Wegwerpscheermesjes
Ingrediënten: PEG-7M; PEG-115M; PEG-100; Silica; Pentaerythrityl Tetra-Di-t-Butyl Hydroxyhydrocinnamate; Aloe Barbadensis Leaf Juice; Tocopheryl Acetate; Tris(Di-T-Butyl)Phosphite; BHT; Glycol, Ribbon of Moisture: PEG-115M; PEG-7M; PEG-100; Silica; Pentaerythrityl Tetra-Di-t-Butyl Hydroxyhydrocinnamate; Tocopheryl Acetate; Tris(Di-t-Butyl)Phosphite; Vitis Vinifera (Druiven) Zaad Olie; Persea Gratissima (Avocado) Olie; BHT; Glycol.
Gillette Mach Wegwerpscheermesjes
Ingrediënten: PEG-115M, PEG-7M, PEG-100, Silica, Pentaerythrityl Tetra-Di-T-Butyl Hydroxyhydrocinnamate, Tris(Di-T-Butyl)Phosphite, BHT, Glycol.
Gillette Venus Embrace Sensitive Scheermes voor vrouwen
Ingredienten: PEG-115M, PEG-7M, PEG-100, Silica, Aloë Barbadensis bladsap, Pentaerythrityl Tetra-Di-Butyl Hydroxyhydrocinnamate, Tocopheryl Acetate, Tris (Di-T-Butyl) Phosphite, Vitis Vinifera (Druiven) Zaad Olie, Persea Gratissima (Avocado) Olie, BHT, Glycol.
Bic Soleil Lady Wegwerpscheermesjes
Ingrediënten: PEG-115M, Tocoferol, Polysorbaat 20, Aloë Barbadensis, BHT.

Jakkes – kijk eens naar die lijst! Wie had dat gedacht!
Geen wonder dat zo veel mensen uitslag en/of scheerbrand krijgen na het gebruik van scheermesjes met vochtinbrengende strips (om nog maar te zwijgen van de scheercrèmes op chemische basis die op de markt worden gebracht voor mensen die zich scheren). Dit is eerder een allergische reactie dan iets anders.
Wat is er dan zo slecht aan deze ingrediënten?

Polyethyleenglycol
Polyethyleenglycol (ook bekend als polyethyleenoxide of PEG) is “goedgekeurd door de FDA voor gebruik als hulpstof of als draagstof in verschillende farmaceutische formuleringen, voedingsmiddelen en cosmetica,” volgens sommige fabrikanten (1). Een snelle blik op een MSDS blad voor PEG zegt echter dat “Na contact met de huid, onmiddellijk wassen met veel water,” en “Niet voor gebruik in voedingsmiddelen, geneesmiddelen of cosmetica,” en “Kan huidirritatie veroorzaken; Kan schadelijk zijn indien geabsorbeerd via de huid”.
Polyethyleenglycol is ook vaak verontreinigd met ethyleenoxide en 1,4-dioxaan, waardoor het gemakkelijk door de huid en in onze bloedbaan wordt opgenomen (2). Het verhoogt niet alleen de permeabiliteit van zichzelf, maar het maakt ook een grotere absorptie van andere producten in de ingrediëntenlijst mogelijk.
Het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek classificeert ethyleenoxide als een bekend carcinogeen voor de mens en 1,4-dioxaan als een mogelijk carcinogeen voor de mens (3). PEG-verbindingen zijn genotoxisch gebleken en kunnen bij gebruik op beschadigde huid irritatie en systemische toxiciteit veroorzaken (4). Waarschijnlijk niet zo veilig naast een scheermesje op je huid, hè?
Titaandioxide
Deze chemische stof is een matige bron van zorg voor kanker en orgaantoxiciteit, en is door de Environment Canada Domestic Substance List geclassificeerd als giftig of schadelijk (5).
Polysorbaat 20
Net als PEG wordt polysorbaat 20 behandeld met ethyleenoxide voor gebruik in producten voor persoonlijke verzorging (ja, daar vallen scheermesjes ook onder). Elk ingrediënt dat met ethyleenoxide is behandeld, kan worden verontreinigd met 1,4-dioxaan, een gevaarlijk bijproduct (hierboven vermeld). 1,4-Dioxaan is een mogelijk kankerverwekkende stof die gemakkelijk in de huid doordringt. Het is ook in verband gebracht met huidallergieën (scheerbrand en uitslag, iemand?). De Organic Consumers Organization heeft een informatieblad uitgebracht over 1,4-dioxaan waaruit blijkt dat deze chemische stof wordt aangetroffen in producten voor persoonlijke verzorging, 1.000 keer meer dan die waarvan in dierproeven is vastgesteld dat zij kanker veroorzaken. Ze voegen eraan toe dat volgens de FDA: “Huidabsorptiestudies hebben aangetoond dat dioxaan gemakkelijk door de huid van dieren en mensen dringt vanuit verschillende soorten voertuigen”. Dit is vooral zorgwekkend als je een warm bad of douche neemt, wanneer je poriën open gaan staan en meer van de chemische stof opnemen dan als veilig zou worden beschouwd.
BHT
BHT (butylated hydroxytoluene) is een synthetische antioxidant die gebruikt wordt als conserveringsmiddel in verzorgingsproducten. Deze chemische stof kan allergische reacties in de huid veroorzaken (6) en is door het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek bestempeld als een mogelijk carcinogeen voor de mens (7).
Tocoferyl Acetaat
Er zijn sterke aanwijzingen dat tocoferylacetaat een huidtoxische of allergene stof is. Er is een kleine bezorgdheid dat het in verband wordt gebracht met kanker (8).
Fenoxyethanol
Dit conserveermiddel is in Japan aan beperkingen onderworpen en wordt door de Europese Unie als irriterend aangemerkt (9). Helaas wordt dit conserveermiddel vervaardigd door fenol te behandelen met ethyleenoxide. Zoals hierboven vermeld, kan door de behandeling met ethyleenoxide worden gevreesd dat het resulterende product verontreinigd is met het carcinogeen 1,4-dioxaan.
De MSDS op fenoxyethanol vermeldt dat het huid- en longirritatie kan veroorzaken. Het is ook giftig voor de nieren, het zenuwstelsel en de lever, en herhaalde, langdurige blootstelling kan orgaanschade veroorzaken.
Geur
Geur in alle soorten verzorgingsproducten is een groot probleem. Geur op een ingrediëntenlijst verwijst naar een “niet nader genoemd mengsel van verschillende geurchemicaliën,” die in verband kunnen worden gebracht met allerlei zaken zoals allergieën, dermatitis en ademhalingsmoeilijkheden (10).
Kleuren
Kleurstoffen in verzorgingsproducten moeten altijd vermeden worden. De meest gebruikte synthetische kleuren in verzorgingsproducten worden FD&C-kleuren genoemd. FD&C-kleurstoffen zijn afgeleid van koolteer, dat op zijn beurt een bijproduct van aardolie is. Van sommige koolteerkleurstoffen is bekend dat ze kanker veroorzaken, vanwege hun hoge gehalte aan lood en/of arsenicum. Andere kleurstoffen zijn in verband gebracht met schildkliertumoren, allergische reacties, hyperactiviteit en niertumoren (11).
Hoewel de strips op de meeste van deze producten piepklein zijn (wat betekent dat de hoeveelheid product die in de huid wordt opgenomen minimaal is), zou ik toch mijn best doen om ze te vermijden. Er is geen plaats in ons leven voor dingen die meer giftigheid in ons lichaam brengen (vooral als het vermijdbaar is).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s