EU onthult nieuwe “desinformatiebestrijdingscode” om nepaccounts en leugens aan te pakken

Google, Twitter, Meta, TikTok en andere hebben de “anti-desinformatie”-code van de EU ondertekend
Een nieuwe verplichting om online spraak te bedwingen.
Big Tech-bedrijven hebben een nieuwe versie van de “anti-desinformatie”-code van de Europese Unie ondertekend. Enkele van de ondertekenaars zijn Google, Twitter, Meta, TikTok en Twitch – maar ook kleinere spelers zoals Vimeo en Clubhouse.
In totaal zijn er 34 ondertekenaars.

De “gedragscode voor desinformatie” vereist dat online platforms laten zien hoe ze “schadelijke inhoud” aanpakken.
Het vereist ook dat platforms “schadelijke desinformatie” bestrijden door partnerschappen aan te gaan met factcheckers en zelf tools te ontwikkelen. Ze zullen worden gedwongen om “indicatoren van betrouwbaarheid” op te nemen in informatie die onafhankelijk is geverifieerd over hete hangijzers zoals COVID-19 en de Russische invasie van Oekraïne.
Misschien wel het meest opvallend is de vereiste is om schadelijke inhoud en desinformatie per land aan te pakken. De stap werd tegengewerkt door online platforms, maar nationale toezichthouders eisten dat ze meer specifieke gegevens nodig hadden om de verspreiding van desinformatie beter aan te pakken.

DHS (Department of Homeland Security) vormt nieuwe raad voor het beheer van desinformatie. wat zal het doen?

Washington (CNN Business)Ambtenaren van de Europese Unie hebben donderdag nieuwe, vrijwillige toezeggingen aangekondigd door bedrijven, waaronder Google, Facebook-ouder Meta, Twitter en TikTok, om de verspreiding van valse en misleidende inhoud te beperken.
Onder de nieuwste versie van een gedragscode die oorspronkelijk in 2018 werd opgesteld, beloofden bijna drie dozijn entiteiten hun inspanningen op te voeren om valse beweringen op te sporen, politieke reclame transparanter te labelen en reclame rond desinformatie te beperken, naast andere stappen.
Google, Facebook, Twitter moeten deepfakes aanpakken of riskeren EU-boetes
Google, Facebook, Twitter pakken vervalsingen aan of riskeren EU-boetes
Het demonteren van desinformatie is de “hoeksteen” van het nieuwe initiatief, zei Thierry Breton, Europees commissaris en een van de belangrijkste digitale regelgevers van de EU.

“Niemand mag ook maar één euro ontvangen voor het verspreiden van nepnieuws & propaganda,” twitterde Breton.

Veel van de grootste platforms die de overeenkomst van donderdag ondertekenden, werkten al onder de oudere reeks van 21 verbintenissen, die varieerden van het ondersteunen van factchecking tot het kritisch bekijken van advertentieplaatsing.
Met de uitbreiding van deze week wordt de lijst van verbintenissen uitgebreid tot 44 en komen er nieuwe ondertekenaars bij, waaronder de videoplatforms Twitch en Vimeo, evenals de audio-app Clubhouse en de softwaregigant Adobe, aldus een factsheet van de Europese Commissie.
De uitgebreide vrijwillige overeenkomst legt niet alleen de nadruk op het afsnijden van inkomsten uit advertenties voor verspreiders van desinformatie, maar voegt ook andere nieuwe verbintenissen toe om valse onlineaccounts en bots, alsook op kunstmatige intelligentie gebaseerde “deep fakes” te beperken.

De code zal ook worden gekoppeld aan de handhaving van de Digital Services Act van de EU, de aanstaande wet die nieuwe verplichtingen vastlegt voor de inhoudsmatiging van Big Tech-platforms in Europa. Bedrijven die zich aan de vrijwillige overeenkomst houden, zullen volgens de Europese Commissie wellicht minder snel worden beschuldigd van overtreding van de wet, of mogelijk meer voordeel van de twijfel krijgen.

In een verklaring noemde vicevoorzitter van de Europese Commissie Věra Jourová Russische desinformatie als een belangrijke drijfveer voor de nieuwe code.
“Deze nieuwe code tegen desinformatie komt op een moment dat Rusland desinformatie als wapen gebruikt in het kader van zijn militaire agressie tegen Oekraïne, maar ook op een moment dat we aanvallen op de democratie in bredere zin zien,” zei ze. “We hebben nu zeer belangrijke toezeggingen om de impact van desinformatie online te verminderen en veel robuustere instrumenten om te meten hoe deze in de hele EU in alle landen en in alle talen worden uitgevoerd.”

Google, Facebook, Twitter moeten deepfakes aanpakken of riskeren EU-boetes

14-juni-2022 Alphabet Inc-eenheid Google (GOOGL (GOOG)), Facebook Inc (META), Twitter Inc (TWTR (TWTR)) en andere techbedrijven zullen maatregelen moeten nemen om deepfakes en nepaccounts op hun platforms tegen te gaan of riskeren forse boetes onder een bijgewerkte praktijkcode van de Europese Unie, volgens een EU-document dat door Reuters is ingezien.
De Europese Commissie zal naar verwachting donderdag de bijgewerkte gedragscode inzake desinformatie publiceren als onderdeel van haar harde optreden tegen nepnieuws.
Deepfakes proberen nu de loop van de oorlog te veranderen
De vrijwillige code, die in 2018 werd ingevoerd, wordt nu een coreguleringsregeling, waarbij de verantwoordelijkheid wordt gedeeld tussen de toezichthouders en de ondertekenaars van de code.
De bijgewerkte code geeft voorbeelden van manipulatief gedrag, zoals deepfakes en nepaccounts, die de ondertekenaars zullen moeten aanpakken.
“De betrokken ondertekenaars zullen een duidelijk beleid vaststellen, versterken en uitvoeren met betrekking tot ontoelaatbaar manipulatief gedrag en ontoelaatbare manipulatieve praktijken in hun diensten, op basis van de meest recente gegevens over gedragingen en tactieken, technieken en procedures (TTP’s) die door kwaadwillende actoren worden toegepast”, aldus het document.
Deepfakes zijn hyperrealistische vervalsingen die met computertechnieken worden gecreëerd en wereldwijd alarm hebben geslagen, met name wanneer zij in een politieke context worden gebruikt.
De code zal ook worden gekoppeld aan strenge nieuwe EU-regels, bekend als de Digital Services Act (DSA), waarover de 27 landen van de Europese Unie eerder dit jaar overeenstemming hebben bereikt en die een hoofdstuk over de bestrijding van desinformatie bevat.
Bedrijven die hun verplichtingen op grond van de code niet nakomen, kunnen op grond van de DSA-regels boetes opgelegd krijgen die kunnen oplopen tot 6% van hun wereldwijde omzet. Zij hebben zes maanden de tijd om hun maatregelen uit te voeren zodra zij de code hebben ondertekend.
Ondertekenaars zullen ook maatregelen moeten nemen om reclame aan te pakken die desinformatie bevat en meer transparantie bieden over politieke reclame.
“De DSA biedt een juridische ruggengraat voor de gedragscode tegen desinformatie – met inbegrip van zware afschrikkende sancties,” vertelde EU-bedrijfsleider Thierry Breton, die de EU-aanpak van desinformatie leidt, in een verklaring aan Reuters.
Vera Jourova, (18-jun-2021: Facebook VP geeft toe dat ‘Fact Checkers’ een eigen agenda hebben) vicevoorzitter van de Commissie, zei dat de inval van Rusland in Oekraïne, die Rusland een speciale operatie noemt, aan de basis ligt van enkele wijzigingen in de code.
“Zodra de code operationeel is, zullen we beter voorbereid zijn om desinformatie, ook afkomstig van Rusland, aan te pakken”, zei ze in een verklaring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s