Gunay Uslu

Gunay Uslu is een Nederlandse cultuurhistorica, bestuurder en D66-politica. Sinds 10 januari 2022 is zij staatssecretaris Cultuur en Media in het kabinet-Rutte IV.

John de Mol en Gunay Uslu om de tafel over misstanden The Voice.
Talpabaas John de Mol en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) gaan woensdag met elkaar praten over de gemelde misstanden bij het programma The Voice of Holland. Afgelopen vrijdag zei De Mol dat hij was ingegaan op de uitnodiging van Uslu.

In het programma BOOS, van maker Tim Hofman, kwamen de misstanden aan bod. Meerdere vrouwen deden hun verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen. In totaal deden tientallen vrouwen hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, coaches Ali B en Marco Borsato en een regisseur. Rietbergen stapte voor de uitzending op. Hij erkende relaties van “seksuele aard” te hebben gehad met vrouwen die betrokken waren bij het programma. RTL zette de samenwerking met coach Ali B gedurende het onderzoek stil. Tegen hem liggen twee aangiftes, waarvan een voor verkrachting.

De Mol zei over de onthullingen dat hij hoopt dat de ze ‘een voorbeeld zijn’ en dat als slachtoffers ‘het ooit nog eens overkomt’ ze geleerd hebben ‘onmiddellijk aan de bel te trekken en dit onmiddellijk te melden’.

Misselijk

Vrijdag zei Uslu ‘misselijk’ te zijn geworden van de berichten over het seksueel overschrijdend gedrag bij het programma en een gesprek erover te willen met ‘de omroepen en John de Mol’. Ook nam ze afstand van De Mols opmerkingen over vrouwen die het zelf moeten melden. ‘Het ligt niet aan de vrouwen. Mannen moeten hier echt hun verantwoordelijkheid nemen.’ Verder zei ze ‘iedere mogelijkheid op te willen pakken’ die er is om onderzoeken in te stellen. ‘Dit blijft niet liggen.’

De Mol was tot en met 2019 eindverantwoordelijk voor het programma dat hij ooit zelf bedacht. Op zijn opmerkingen kreeg hij veel kritiek, onder meer via een advertentie van Talpa-vrouwen in het AD. In de paginagrote advertentie staat de tekst ‘Beste John, het ligt niet aan de vrouwen’.

26.1.2022 Staatssecretaris Gunay Uslu: ‘John de Mol is heel erg geschrokken’

John de Mol en Gunay Uslu

Staatssecretaris Onderwijs, Cultuur & Wetenschap Gunay Uslu had naar eigen zeggen een “goed en verkennend” gesprek met John de Mol. De twee gingen rond de tafel naar aanleiding van zijn uitspraken in de uitzending van BOOS afgelopen donderdag. Dit werd woensdag bekendgemaakt in RTL Boulevard.

‘Onacceptabel’

In het YouTube-programma reageerde de mediamagnaat op de ophef rondom The Voice of Holland en deed uitspraken waar half Nederland over viel. De staatssecretaris gaf eerder aan De Mols uitspraken “onacceptabel” te vinden en wilde verhaal halen.

“Het was toch ook vreselijk, het is toch ook vreselijk. En daarom is het ook belangrijk dat we er iets aan doen.” De politica vroeg aan de mediaman “wat er is gebeurd, hoe hij erin staat, waar hij naartoe wil en wat hij wil ontwikkelen”. Ook vroeg ze door naar de stand van zaken rondom zijn bedrijf. “Ik heb het erover gehad: hoe het gaat en hoe het met het bedrijf en met de medewerkers gaat, en wat er wordt gedaan en wat de plannen zijn.”

‘Erg geschrokken’

De staatssecretaris gaf aan dat De Mol “erg is geschrokken”. Hij is volgens haar meewerkend en “staat open voor kritiek, ontwikkeling, verandering en voorkomen”. “Want daar gaat het uiteindelijk over”, vertelde ze. “Dat er een veilig werkklimaat is en het voorkomen van seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag.”

Volgens Superguide’s mediadeskundige Rob Goossens had ze wel door dat dit dé manier is om met De Mol in gesprek te gaan. In eerdere persconferenties leek ze namelijk een stuk feller dan tijdens haar verhaal ná haar onderonsje met de mediatycoon.

‘Poten thuis houden’

Volgens Rob heeft ze ook de bazen van RTL en NPO gesproken en wil ze de hele sector richting een nieuw beleid duwen. “Laten we hopen dat niet nodig is dat er een nieuw beleid gaat komen en iedereen z’n poten thuis gaat houden”, aldus Rob.

Hoewel John de Mol zelf niet wil reageren op het gesprek, is ITV’s advocatenbureau Van Doorne met een nieuw statement naar buiten gekomen waarin ze aangeven dat iedereen die meent slachtoffer te zijn geweest van een zedendelict, direct aangifte moet doen bij de politie. Dit is, aldus RTL Boulevard, anders dan het eerdere statement waarin niét expliciet werd aangegeven dat slachtoffers naar de politie moesten stappen.

ITV heeft een meldpunt opgericht voor slachtoffers van The Voice of Holland. Inmiddels zijn er nieuwe meldingen van oud-kandidaten binnen bij de advocaat vanThe Voice of Holland-kandidaat Nienke Wijnhoven.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s