Efteling

De Efteling is een attractiepark en recreatiecomplex in Kaatsheuvel, een dorp in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Naast het attractiepark omvat de hele Wereld van de Efteling een theater, twee hotels, twee vakantieparken. De Efteling is qua bezoekersaantallen en oppervlakte het grootste attractiepark van de Benelux.
De Efteling is een van de oudste nog geopende themaparken ter wereld: natuurpark de Efteling opende op 11 mei 1951. Op 31 mei 1952 opende ook het Sprookjesbos.

In 1933 kregen pastoor F.J. De Klijn, kapelaan E. Rietra en de voorzitter van voetbalvereniging D.E.S.K., Jac. Smit, het plan om een sportterrein aan te leggen op de zandgronden van de gemeente Loon op Zand, nabij het dorpje Kaatsheuvel. Een jaar later ging onder supervisie van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij de eerste spade de grond in en werd het sportterrein aangelegd.
Op 19 mei 1935 opende het R.K. Sport- en Wandelpark officieel. Het park bestond toen onder andere uit een voetbalveld, twee oefenvelden en een speelweide. In de jaren daarna werd het park uitgebreid met een speeltuin met draaimolen, een glijbaan (de hoogste van Nederland), een kabelbaan, een ponybaan en een wielerbaan van zand.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef voetbalclub De Parktrappers het balletje doortrappen. Voorzitter van het kerkbestuur, deken A. van den Brekel, ging zich in 1948 met de Efteling bemoeien en er kwamen plannen voor de uitbreiding van de recreatiemogelijkheden in de gemeente Loon op Zand ter tafel. Deze plannen werden uitgewerkt door ir. Heijdelberger en ir. Markvoort van de Dienst Uitvoerende Werken (D.U.W.). R.J.Th. van der Heijden werd in datzelfde jaar burgemeester van Loon op Zand/Kaatsheuvel.
Van 23 tot en met 27 juli 1949 werd op het terrein de tentoonstelling De Schoen gehouden. Voor deze expositie werd een ingang gebouwd die in de jaren die volgden de ingang van de Efteling zou zijn.
Op 25 mei 1950 werd de oprichtingsakte van Stichting Natuurpark De Efteling ondertekend. Er kwam subsidie van de gemeente voor de vernieuwing van de speeltuin en er werd een begin gemaakt voor grote grondwerkzaamheden, onder andere de aanleg van de Siervijver, de Vonderplas en de roei- en kanovijver. Er kwamen paden, parkeervelden, tennisbanen en sportvelden. Op 11 mei 1951 werd de nieuwe speeltuin met bijbehorend theehuis geopend.

Wandeling langs alle 30 sprookjes van het Sprookjesbos in de Efteling.
Doornroosje
Kabouterdorp
6 dienaren – langnek
Roodkapje
Pinokkio
De Rode Schoentjes
De Trollenkoning
Het stoute prinsesje (de sprekende papegaai)
Raponsje
De kleine zeemeermin
De draak
De wolf en de 7 geitjes
Hans en Grietje
Vrouw Holle
Kleine boodschap
Ezeltje Strek je
Sneeuwwitje
De 7 zwanen
Assepoester
De kikkerkoning
De magische klok
De Indische waterlelies
Klein duimpje
Repelsteeltje
Het meisje met de zwavelstokjes
Babbelboom kniezende kniesoor
De nieuwe kleren van de keizer
Sprookjesboom
De Tuinman en de fakir
De Chinese nachtegaal
Efteling to celebrate landmark 70th anniversary with
Alice in Wonderland fairy-tale event

Symbolica

Efteling Symbolica Treasures Tour (Red) 360 VR POV Onride

Carnaval festival

Pandadroom

Monsieur Cannibale

sprookjesbos

Uitgelicht: Masterplan Wereld van de Efteling 2030 … 🤔
Het Efteling Ritueel
Het volgende verhaal is gevonden in een kleine rugzak wat verstopt zat in de tweede kamer van de Villa Volta. In de rugzak zat een geluidsrecorder en verfrommelde stukken papier. Op dit papier stond een ritueel beschreven. Een ritueel dat wanneer bij voltooiing je toegang geeft tot het paradijs. Naast uitleg over het ritueel stonden er aantekeningen op het papier van een persoon die het ritueel geprobeerd zou hebben uit te voeren… Dit is zijn verhaal…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s