
Julian Paul Assange is een Australische journalist, programmeur en internetactivist, bekend van de oprichting van WikiLeaks, een klokkenluiderwebsite
WIKILEAKS-oprichter Julian Assange heeft de eerste fase gewonnen van zijn poging om in beroep te gaan tegen een beslissing waardoor hij aan Amerika zou kunnen worden uitgeleverd.
In december 2021 oordeelde het Hooggerechtshof in een opzienbarende ommezwaai dat Assange aan de VS kan worden uitgeleverd.
Wie is Julian Assange?
Julian Assange is redacteur en oprichter van WikiLeaks, een bron die nieuwslekken en geheime informatie verspreidt die door anonieme bronnen zijn verkregen.
WikiLeaks werd bekend in 2010 toen het een reeks lekken publiceerde die waren verstrekt door een inlichtingenanalist van het Amerikaanse leger, Chelsea Manning.
De informatie omvatte de video “Collateral Murder” van de luchtaanval in Bagdad, de logboeken van de oorlog in Afghanistan, de logboeken van de oorlog in Irak, en Cablegate.
Omdat hij bang was voor de Amerikaanse regering, vluchtte Assange naar de ambassade van Ecuador in Londen.
Hij kreeg asiel van Ecuador omdat hij vreesde voor politieke vervolging en uitlevering aan de Verenigde Staten.
Assange verbleef ongeveer zeven jaar in de ambassade van Ecuador in Londen.
In 2018 werd hem het Ecuadoraanse staatsburgerschap verleend, maar het asiel werd ingetrokken na een reeks geschillen met de Ecuadoraanse autoriteiten in 2019.
Assange heeft twee kinderen met advocaat en vriendin Stella Morris terwijl hij in de Ecuadoraanse ambassade woont.
Het paar is sinds 2017 verloofd.
Hij was eerder van 1989 tot 1999 getrouwd met Teresa, met wie hij één zoon heeft.
Wat heeft hij gedaan?
Naast het lekken van duizenden geclassificeerde Amerikaanse overheidsinformatie in 2010 en 2011, zou Assange ook hebben deelgenomen aan het lekken van e-mails die Hillary Clinton verstuurde en ontving toen ze minister van Buitenlandse Zaken was, toen de presidentsverkiezingen van 2016 naderden.
De Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden dat de Russische regering een hackingcampagne uitvoerde als onderdeel van bredere inspanningen om zich te mengen in de verkiezingen van 2016 in de Verenigde Staten.
In 2018 werden 12 Russische inlichtingenofficieren door Speciaal Raadsman Robert Mueller aangeklaagd op strafrechtelijke gronden.
De aanklachten tegen de Russen omvatten het uitvoeren van de computerhack en het samenwerken met WikiLeaks en andere organisaties om gestolen documenten te verspreiden.
Wat zijn de nieuwe aanklachten tegen hem?
In mei van 2019 werd hij schuldig bevonden aan het overtreden van de Bail Act en werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 weken in een Britse gevangenis.
De Amerikaanse regering openbaarde ook een aanklacht tegen Assange wegens vermeende computerinbraak, gerelateerd aan de lekken die door Manning waren verstrekt.
Eind mei heeft de Amerikaanse regering Assange ook aangeklaagd wegens overtreding van de Spionage Act van 1917.
Het ministerie van Justitie “breidde” de aanklacht tegen hem in juni uit door te beweren dat hij samenzwoer met de webactivistengroep Anonymous.

Als hij veroordeeld zou worden, zou hij in isolatie worden gehouden in de maximaal beveiligde Supermax-gevangenis in Colorado, door een voormalige directeur omschreven als “een lot erger dan de dood”.
Waar is hij nu?
Sinds december 2021 wordt Assange vastgehouden in de HM gevangenis Belmarsh in het Verenigd Koninkrijk.
Begin december kreeg hij in de gevangenis een beroerte. Een maand eerder keurde de CPS een huwelijksaanvraag goed, zodat hij kon trouwen met verloofde Stella Morris.
Hij heeft zich verzet tegen uitlevering aan de VS, waarbij zijn advocaten eerder betoogden dat hij een hoog zelfmoordrisico loopt en te ziek is om naar Amerika te worden gestuurd voor een proces.
Op 24 januari 2022 wonnen zijn advocaten de eerste fase van zijn zaak tegen de beslissing van het Hooggerechtshof dat hij kan worden uitgeleverd aan de VS, wat betekent dat hij in het Verenigd Koninkrijk kan blijven.
Buiten de rechtbank zei Assange’s verloofde, Stella Moris: “Vergis je niet, we hebben vandaag gewonnen in de rechtbank.
“Maar laten we niet vergeten dat iedere keer dat we winnen, zolang deze zaak niet is geseponeerd, zolang Julian niet vrij is, hij blijft lijden.”
Wanneer richtte hij WikiLeaks op?
Assange richtte WikiLeaks op in 2006.
De site lijkt nog steeds te draaien, want de laatste post lijkt te zijn gemaakt in oktober van 2019.


