Follow the money

Follow the Money is een Nederlandse onafhankelijke nieuwswebsite voor financieel-economische onderzoeksjournalistiek van circa dertig journalisten – deels in dienstverband, deels freelancers – plus een aantal columnisten. FTM en neemt deel aan internationale onderzoeksprojecten zoals naar de CumEx-Files en fraude in het voetbal.

25-mrt-2022 Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel verdienden vorig jaar 20 miljoen euro aan een mondkapjesdeal met de overheid, door die stiekem uit te voeren via een commerciële bv. Het veelbesproken drietal is niet de enige partij die tijdens de coronacrisis buitensporige winsten heeft gemaakt.
Grote geldstromen liepen van het ministerie van Volksgezondheid naar testorganisaties en sneltestfabrikanten, zonder openbare aanbesteding. Ook werd de NOW-steun (voor behoud van werkgelegenheid) gebruikt om bedrijven door te starten, sluisde Pfizer zijn miljardenwinst weg via Nederland en verdiende een OMT-lid aan coronatesten, terwijl hij tegelijkertijd adviseerde over het testbeleid.
Hoe konden deze pandemieprofiteurs zoveel verdienen aan de coronacrisis? En welke lessen kunnen we daaruit trekken?
Financieel toezichthouders, een minister en het Nederlandse bedrijfsleven: de huidige Tafelronde is een verzamelpunt van gewichtige mensen met grote politieke en economische belangen. Elke zes weken komen zij informeel samen in het rustieke kasteel De Wittenburg in Wassenaar. De Tafelronde lijkt daarmee een uiterst comfortabele mogelijkheid te bieden om te lobbyen. Toch stellen de huidige leden dat er van lobby of beïnvloeding geen sprake is, althans niet meer dan bij de gemiddelde tennisclub.
Europe btw-fraude
De problemen in de jeugdzorg zijn groot. Wij sloegen de handen in elkaar met verscheidene regionale media om misstanden te onderzoeken. In deze video leggen we uit wat onze kwetsbare jongeren schaadt.
Lees het artikel ‘Vergezichten van jeugdzorgbedrijf Horizon leiden tot misstanden
‘Zorgcowboys’ maken onze zorg onnodig duur. Dit zijn ondernemers, consultants en managers in de zorg die zichzelf verrijken door misbruik van de wet- en regelgeving. Samen met Pointer en Reporter Radio deden wij een data-onderzoek naar hoge winsten in de zorg. We vertellen je alles over ons onderzoek, beantwoorden vragen en organiseren een debat tussen experts van ons zorgstelsel.
Nederlandse pensioenfondsen dragen bij aan waterschaarste. Ze investeren in internationale bedrijven die duurzaam lijken, maar in de praktijk weinig rekening houden met hun omgeving.
Heineken Illuminatie
zoek maar eens op: Evergreen – Evergiven – HRC Hillary Rotham Clinton
Betoverd door de magie van Heineken
Zo werkt de cocaïnehandel in de praktijk: de organisatiestructuren van de coke-industrie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s