Covid is nu MINDER dodelijk dan griep:

Door het mildere karakter van Omicron, gecombineerd met de hoge immuniteit door vaccinaties en eerdere golven, is het sterftecijfer de afgelopen drie maanden met zeven keer zo laag geworden.

*Overheidscijfers impliceerden dat het virus een sterftecijfer van ongeveer 0,2 procent had toen Delta dominant was.
*Maar door de opkomst van Omicron is het verzevenvoudigd tot slechts 0,03 procent van de slachtoffers die aan Covid sterven.
*Wetenschappers zeiden dat het mogelijk was dat Covid nu minder dodelijk is dan griep vanwege Omicron en immuniteit. 
Bovenstaande grafiek toont het infectiedodencijfer voor Covid in Engeland (rode lijn). Sinds Omicron dominant is geworden in het VK is het drastisch gedaald en ligt nu rond hetzelfde niveau als griep (blauwe gebied). Wetenschappers zeiden vandaag dat het zeker mogelijk was dat Covid nu even dodelijk is als griep. Maar zij waarschuwden dat toekomstige varianten de berekening zouden kunnen veranderen

Hoewel het aantal opnamen in de NHS Covid op het hoogtepunt van de golf steeg tot ongeveer 2.500 per dag, betrof een groot deel daarvan “incidentele” gevallen. De intensive care gaf nauwelijks een krimp en het aantal sterfgevallen bleef ver onder het niveau van de slechte griepwinters.
Wetenschappers hebben de opbouw van immuniteit na herhaalde golven van het virus, de verspreiding van het vaccin en het feit dat Omicron inherent milder is dan oudere vormen van het virus, op het conto geschreven.
Engeland is enigszins een Europese uitzondering geweest sinds het begin van de verspreiding van de Covid-vaccins.
Het heeft de meeste beperkingen afgelopen zomer opgeheven ondanks de hoge niveaus van Delta die circuleerden en bleef open tijdens de Omicron golf toen velen in de EU opnieuw draconische vergrendelingen invoerden.

Hoewel dit er soms toe heeft geleid dat Engeland voortdurend hoge infectiepercentages heeft gehad, zijn wetenschappers van mening dat de strategie het land een ongewoon hoog niveau van immuniteit heeft gegeven.
Een snelle en succesvolle introductie van boosters in combinatie met de milde Omicron-golf heeft ertoe bijgedragen dat het verband tussen infectie en ernstige ziekte nog sterker is geworden.
Deze factoren hebben de ministers het vertrouwen gegeven om alle beperkingen in Engeland te versoepelen, waardoor het land uit de economisch verlammende beperkingscycli komt en een nieuwe fase ingaat van “leven met Covid”.
MailOnline vergeleek schattingen over het aantal mensen dat in Engeland dagelijks Covid oploopt met het aantal sterfgevallen dat twee weken later werd geregistreerd – ruwweg de tijd die patiënten nodig hebben om aan de ziekte te bezwijken.
De infectiecijfers werden ontleend aan het gouden-standaard infectieonderzoek van het Office for National Statistics, dat elke week bij tienduizenden mensen een steekproef neemt om te meten hoe wijdverbreid het virus in het Verenigd Koninkrijk is.
De sterftecijfers zijn ook ontleend aan de wekelijkse analyse van het ONS van sterfgevallen, waarbij wordt gekeken naar het aantal overlijdensakten waarin het virus is vermeld.
Van de naar schatting 52.000 nieuwe infecties per dag begin september, toen de Delta-variant nog dominant was, werden er twee weken later gemiddeld 110 sterfgevallen met het virus geregistreerd.
Dit kwam neer op een infectie-dood-ratio van ongeveer 0,2 procent, oftewel één op de 500 infecties met een dodelijke afloop.
Op het hoogtepunt van de Omicron-golf was dit cijfer echter verdrievoudigd: twee weken later stierven ongeveer 120 van de 190.000 dagelijkse gevallen (0,06%) – of één op 1.500 infecties.
Het meest actuele IFR in de analyse – gebaseerd op een schatting van 245.000 dagelijks besmette personen en 83 sterfgevallen twee weken later – bedraagt slechts 0,03 procent.
Ter vergelijking: het IFR werd geacht meer dan één procent te zijn aan het begin van de pandemie, toen het nieuwe virus voor het eerst de menselijke bevolking trof en er geen immuniteit was.
Professor Hunter vertelde MailOnline: “De recente gegevens suggereren dat Covid nu minder dodelijk is dan griep, maar er blijft onzekerheid bestaan over de impact van toekomstige varianten.
Dit is voornamelijk te danken aan immuniteit, hoewel Omicron (mogelijk met uitzondering van BA.2) ook minder virulent is.
Professor Dingwall zei dat het nu “algemeen aanvaard” was dat Covid een IFR had dat “dicht” bij dat van griep lag, hoewel hij ook waarschuwde dat dit door een nieuwe variant zou kunnen worden veranderd.
Hij zei: “Wat we nu zien is in overeenstemming met de overgang naar een wereld waarin Covid gewoon nog een ziekte van de luchtwegen is, die circuleert naast de ongeveer 30 andere virussen van de luchtwegen die gewoonlijk mensen infecteren en geen uitzonderlijk risico opleveren.
Net als bij alle andere virussen bestaat er een zeker risico op ernstige ziekte of overlijden, maar we hebben dit risico duizenden jaren lang getolereerd omdat de eliminatie ervan een bedreiging zou vormen voor allerlei andere dingen in ons leven die we belangrijk vinden.
Er is vandaag geen rechtvaardiging voor maatregelen die we in november 2019 niet zouden hebben genomen in de aanloop naar het griepseizoen.
Dr. Raghib Ali, epidemioloog aan de Universiteit van Cambridge, zei op de vraag over een soortgelijke analyse van de Financial Times: “Is Omicron hetzelfde als griep? Nee. Maar de vaccins hebben de risico’s voor het individu zeer vergelijkbaar gemaakt.

Realtime IFR kan in elk land drastisch variëren op basis van eerdere immuniteit, prevalentie van obesitas en andere medische aandoeningen, en de leeftijdsopbouw van de bevolking.
Uit de dashboardgegevens van de overheid blijkt dat de vaccinatiegraad in het hele VK hoog is, wat is omschreven als een “muur van immuniteit” tegen het virus.
Ongeveer 85 procent van de Britse 12-plussers heeft al twee doses van het Covid-vaccin gekregen, zo blijkt uit de cijfers.
Terwijl 66 procent ook de vervolgvaccinatie heeft gekregen, hoewel onder de 70-plussers, die het meeste risico op het virus lopen, de vaccinatiegraad tot boven de 90 procent is gestegen.
De NHS bereidt momenteel de invoering voor van een vierde Covid-vaccin voor 75-plussers en de meest kwetsbaren, waaronder bewoners van verzorgingstehuizen en iedereen boven de 12 met een verzwakt immuunsysteem. De uitrol zal over anderhalve week beginnen.
Ministers hebben laten doorschemeren dat in het najaar nog meer groepen kunnen worden uitgenodigd om zich voor de winter te beschermen.
In totaal zijn 30 miljoen Britten – oftewel de helft van de bevolking – al besmet met Covid, volgens de hoogste wetenschappelijke adviseurs van No10, een nieuwe stimulans voor het immuniteitsniveau.
Maar ondanks deze hoge immuniteitsniveaus zijn de Covid-besmettingen in het hele land gedurende een hele week gestaag toegenomen.
Gisteren werd het hoogste dagelijkse aantal gevallen in een maand geregistreerd, met 67.000 nieuwe infecties in Groot-Brittannië.
Wetenschappers vragen zich af wat de oorzaak is van de stijging: versoepeling van de beperkingen, de besmettelijker versie van Omicron en zelfs de invasie van Vladimir Poetin in Oekraïne zouden hier allemaal debet aan kunnen zijn.
Ook het aantal ziekenhuisopnames is de afgelopen zeven dagen gestegen. Uit de gegevens van het regeringsdashboard blijkt dat het aantal ziekenhuisopnames in het VK in een week tijd met bijna 10 procent is gestegen, waarbij het gemiddelde nu rond de 1 200 opnames per dag ligt.
En in het zuidwesten van Engeland zijn de opnamen nu hoger dan op het hoogtepunt van de Omicron-golf.
Minder dan de helft van de Covid-patiënten in de ziekenhuizen van het land wordt echter primair behandeld voor het virus. De meesten zijn opgenomen vanwege een andere ziekte of verwonding, zoals een val.
Deskundigen sprongen op de maand van dalende gevallen in om te verklaren dat het ergste van de pandemie voorbij was, met een vergelijkbare neerwaartse trend in de sterftecijfers.
Zelfs de somberste wetenschappers zeggen dat de dagen van meer dan 1.000 sterfgevallen per dag, die op het hoogtepunt van de pandemie afgelopen winter werden geregistreerd, nu tot het verleden behoren.

Bron: dailymail

Plaats een reactie