SLM vliegramp

De SLM-ramp was een vliegramp die op 7 juni 1989 plaatsvond in Suriname. Een toestel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) stortte neer bij Zanderij, tijdens een landing bij mist op Johan Adolf Pengel International Airport. Alle negen bemanningsleden en 167 van de 178 passagiers kwamen om het leven, elf passagiers en een hond overleefden de ramp. De politie gaf de hond de naam Lucky. De SLM-ramp is de grootste vliegtuigramp uit de Surinaamse geschiedenis.

Toestel

De Douglas DC8 Super 62 was in 1969 gebouwd voor Braniff International Airways. Na het faillissement van Braniff werd het toestel in december 1983 geleased aan Arrow Air. Aanvankelijk leasede de SLM op haar beurt het toestel van Arrow Air, maar in 1986 werd het gekocht. Het kreeg de naam Fajalobi. Na enige tijd door SLM aan Tropical Airways te zijn geleased, werd het weer door SLM in gebruik genomen. Het werd nu vernoemd naar de Surinaamse zwemmer Anthony Nesty.

Vlucht PY 764

Het toestel was al met vertraging uit Miami vertrokken, en vlucht PY 764 vanaf Schiphol naar Paramaribo vertrok eveneens met grote vertraging. Aan boord waren negen bemanningsleden en 178 passagiers. De verwachte aankomsttijd was vier uur ’s nachts plaatselijke tijd. De cockpitbemanning op deze vlucht bestond uit gezagvoerder Will Rogers (66), copiloot Glenn Tobias (45) en boordwerktuigkundige Warren Rose (65).

De passagiers

De passagiers waren voornamelijk Surinaamse Nederlanders die een bezoek wilden brengen aan familie. Voorts zat een deel van het Kleurrijk Elftal dat in Suriname in een voetbaltoernooi zou uitkomen in het vliegtuig. Verder behoorden ook de leden van het orkestje de Draver Boys, dat het elftal vaak begeleidde, tot de passagiers. Sommige spelers van het Kleurrijk Elftal zaten niet in het vliegtuig. Henny Meijer en Stanley Menzo waren al met een eerdere vlucht vertrokken. Winston Haatrecht (SC Heerenveen) moest nog in de nacompetitie spelen en liet zich vervangen door zijn broer Jerry, Desmond Gemert (NEC) moest ook nog spelen, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Bryan Roy, Aron Winter, Henk Fräser en eigenlijk ook de wél afgereisde Menzo hadden van hun clubs geen toestemming gekregen om naar Suriname te gaan en de eigenlijke aanvoerder van het Kleurrijk Elftal, Marcel Liesdek, was in contractonderhandeling met zijn club Fortuna Sittard.

Het ongeluk

Toen de Anthony Nesty Zanderij naderde, was het daar, anders dan het weerbericht had voorspeld, mistig. Het zicht was evenwel niet zo slecht dat er niet op zicht kon worden geland. Gezagvoerder Will Rogers besloot echter via het Instrument Landing System (ILS) te landen, hoewel dit niet betrouwbaar was en hij voor zo’n landing ook geen toestemming had. De gezagvoerder brak drie landingspogingen af. Bij de vierde poging negeerde de bemanning de automatische waarschuwing (GPWS) dat het toestel te laag vloog. Het toestel raakte op 25 meter hoogte twee bomen. Het rolde om de lengteas en stortte om 04.27 uur plaatselijke tijd ondersteboven neer.

Het onderzoek

De bemanning was geleverd door een Amerikaans uitzendbureau voor piloten. Uit onderzoek bleek dat de papieren van de bemanning niet in orde waren. Gezagvoerder Rogers had gelogen over zijn leeftijd en was in werkelijkheid te oud om te mogen vliegen. Bovendien had hij geen geldig brevet voor het vliegen op een DC-8 en was hij al formeel geschorst, onder andere wegens landen op een verkeerde baan. De copiloot vloog onder een valse naam en met vervalste papieren, en had waarschijnlijk nooit een vliegbrevet voor vliegen op een passagiersvliegtuig gehad.
Geconcludeerd werd dat de gezagvoerder roekeloos had gehandeld door voor een ILS-landing te kiezen terwijl hij daar geen toestemming voor had, en door onvoldoende op de vlieghoogte te hebben gelet. De SLM werd verweten de kwalificaties van de bemanning onvoldoende te hebben gecontroleerd.
Van acht personen die bij de ramp omkwamen kon de identiteit in 1989 niet worden vastgesteld. In december 2007 reisde een Nederlands Rampen Identificatie Team op verzoek van nabestaanden naar Suriname om een nieuwe poging te wagen, aangezien de techniek inmiddels was verbeterd.

Monument

De SLM-ramp vond plaats ten tijde van het honderdjarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Naar aanleiding van de ramp werden alle festiviteiten afgelast.
In Paramaribo werd een monument opgericht aan de Jaggernath Lachmonstraat. Het bestaat uit vier witte zuilen, met bovenop elke zuil de beplating van een vliegtuigmotor. Op de zuilen bevinden zich in totaal vier plaquettes met de namen van de slachtoffers.

Monument in Paramaribo
Het monument in Amsterdam.

In Nederland werd voor de nabestaanden een benefietwedstrijd gespeeld in het Feyenoordstadion. In Amsterdam-Oost werd nabij café De Draver in de Ruyschstraat, dat het stamcafé was van het Kleurrijk Elftal en de Draver Boys, een monument geplaatst voor de omgekomen leden, gemaakt door de Nederlands-Surinaamse kunstenaar Guillaume Lo A Njoe. Naar de omgekomen Wendel Fräser werd een supportershome bij RBC vernoemd. De gemeente Haaksbergen heeft de trofee voor het grootste sporttalent genoemd naar Andy Scharmin. Voetbalclub RCH heeft een gedenksteen voor trainer Nick Stienstra in de kleedkamers verwerkt. In het IJsseldeltastadion van PEC Zwolle, dat in 2009 werd geopend, is een tribune vernoemd naar Fred Patrick. Een trainingshal voor de jeugd van Volendam is vernoemd naar Steve van Dorpel. In 2011 werd de grote Venlose sporthal Hagerhof door College Den Hulster en de gemeente Venlo omgedoopt tot de Ruben Kogeldans Sporthal. Ruben Kogeldans was een oud-leerling van deze middelbare school en woonde vanaf zijn geboorte in dat deel van Venlo. Tussen de supporters van NAC Breda en Sparta Rotterdam wordt ieder jaar om de Andro Knel-bokaal gespeeld ter nagedachtenis aan Knel, die voor beide clubs uitkwam. Tussen de supporters van beide clubs is na het ongeval een goede band ontstaan.
Over de ramp en de gevolgen voor het Kleurrijk Elftal verscheen in 2005 een boek van sportjournalist Iwan Tol. Tijdens de boekpresentatie op 1 juni in het Olympisch Stadion te Amsterdam riep cabaretier Freek de Jonge op tot het plaatsen van een gedenksteen in het stadion als eerbetoon aan de bij de ramp omgekomen voetballers van het Kleurrijk Elftal.

Literatuur

  • Khemradj, Roy: Vlucht PY-764. De SLM vliegramp in Suriname, ‘s-Gravenhage 1990, Migrantenuitgeverij Warray. (ISBN 90-72477-05-7)
  • Tol, Iwan: Eindbestemming Zanderij. Het vergeten verhaal van het Kleurrijk Elftal, Amsterdam/Antwerpen 2005, Uitgeverij L.J. Veen. (ISBN 9020403664)

Omgekomen voetballers

Overlevende voetballers

Mythe rond het vluchtnummer

Na de ramp werd in Suriname druk gespeculeerd over het verband tussen het vluchtnummer en de vlucht. Er werd beweerd dat dit vluchtnummer (PY 764) ongeluk over de vlucht zou hebben afgeroepen:

  • PY – Pilot Yankee, de gezagvoerder was een Amerikaan
  • 76 – 7 juni, de dag van het ongeluk
  • 4 – 4 uur ’s nachts, het uur waarin het vliegtuig neerstortte
Patrick Scharmin: “Heb ik mijn broer en moeder wel echt begraven?”
Hoe verwerk je de dood van je moeder en je broer als je ze nooit dood hebt gezien? Ja, er wordt gezegd dat het stoffelijk overschot hen toebehoort. Maar hoe weet je het zeker?
Patrick verloor zijn broer, moeder en tante tijdens de vliegramp van SLM in Suriname. Ze kwamen terug naar Nederland in een gesloten kist. Volgens het rapport had de persoon in de kist een gouden tand, maar zijn broer had helemaal geen gouden tand. En is het waar dat sommige overlevenden nu bij indianen in het bos wonen? Patrick weet het niet hoor. Maar hij heeft het gevoel dat zijn moeder en zijn broer niet in het graf liggen dat hij al 30 jaar trouw bezoekt. Heel zielig. Bekijk het bericht voor meer informatie en kijk naar de emotionele video met zijn verhaal. Deel het met anderen. Wat zou jij doen? Zou je het laten rusten of zou jij er werk van maken? Vlucht van Amsterdam naar Paramaribo

Yvonne: Er zijn 2 Monumenten In Nederland & In Suriname
Monument SLM Ramp in …. Nederland
Ik kan aan dit monument niet zoveel herkennen
Het enige wat ik nu zie is… Is één Black Cube…
Maar tot nu toe… Geen andere tekens … Die ik herken …
Dus ik laat dit nu, even rusten …

Hier zijn nog een aantal data ..
Enschede is een 9/11
Suriname is een 9/11
Waarom ?? Dat ga ik uitleggen …
Er zijn 2 voorbereidingen geweest op 9/11 in New York

  1. Suriname met een Vliegtuig
  2. Enschede met een Bom
  3. 9/11New York… Had ze allebei…

3A. Een vliegtuig
( Ondanks dat het Blue Beam was, maar dat wist niemand toen die tijd )
3B. De Bommen
Al deze 3 Rampen is de voorboden geweest van 9/11 in New York
Dat is ook de rede, dat op alle monumenten 9/11 terug komt
Want ze lieten alles zien…
Bij die monsters was het dus écht … 3, 2, 1, Ka-Boom 💥💥💥

Yvonne: Monumenten SLM Ramp in Suriname
Zoals je kunt zien… Staat alles in verbinding met 9/11
Wat de reden is waarom ze voor Suriname hebben gekozen, is een gedachtegang.
Suriname heeft altijd bij Nederland gehoord tot aan 25 november 1975, toen is Suriname pas onafhankelijk geworden.
De ABC landen > > Aruba, Bonaire en Curaçao, hebben een status aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
Dus Suriname hoorden Niet meer bij Nederland ten tijden van de SLM Ramp. Dus er kon ook niet meteen een link gelegd worden tussen deze twee rampen en Landen. Maar dat is een gedachtegang…
Neemt het feit niet weg, wat deze monsters gedaan hebben

En ja, en dit grijpt me nu wel effe aan, ondanks mijn grote bek.
Want mijn Opa en Oma komen uit Suriname, ondanks dat mijn vader is geboren op Aruba. Ondanks dat ik met niemand van hun contact heb

Toch wil ik nu iedereen die iemand heeft verloren heel veel sterkte wensen … 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

3 Landen, 3 Rampen = 33

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s