Frisdranken

Dr. Joe Schwarcz, directeur van McGill’s Office for Science and Society, over het verband tussen lithium-ion batterijen en 7UP
Waarom Coca-Cola Fanta uitvond in Duitsland
De Duitse tak van Coca-Cola creëerde Fanta tijdens de Tweede Wereldoorlog als gevolg van handelsembargo’s met de VS die de invoer van Coke-voorraden verhinderden.

Fanta is één van de meest populaire, wereldwijd erkende frisdranken en zeker één van Coca Cola’s meest succesvolle producten. De meeste mensen zullen echter geschokt zijn als ze horen over de duistere, historische oorsprong van Fanta rond de Tweede Wereldoorlog.

Volgens Mark Pendergrast in zijn boek, “For God, Country and Coca-Cola,” (1993) begon het verhaal van de moderne Fanta in 1923 toen Robert Woodruff net was verkozen tot president van The Coca-Cola Company. Hij had grote ambities voor het vinden van een wereldwijde markt voor het bedrijf en droomde van het uitbreiden van het merk en het opbouwen van succes in het buitenland. Hoe moeilijk het ook te geloven is, in die tijd was Coca Cola nog lang niet het universeel erkende internationale merk dat we vandaag kennen.
Coca-Cola breidde zich snel uit over heel Europa en het toekomstige succes van de Duitse tak viel oorspronkelijk onder de verantwoordelijkheid van Ray Rivington Powers.
Onder Power’s leiding schoot de verkoop van Coca Cola in Duitsland omhoog, maar na zijn vroegtijdige dood werd hij vervangen door Max Keith, een 30-jarige Duitser. Ook hij had grote plannen voor het succes van het product in zijn thuisland. De opkomst van Hitler luidde een nieuwe dageraad in voor Coca Cola onder het bewind van het Derde Rijk. Hij wist niet dat hij later de oprichter van Fanta zou worden.
Tot op dat ogenblik had het belangrijkste operationele hoofdkwartier van Coca Cola in de Verenigde Staten, nog steeds geleid door Robert Woodruff, weinig gedaan om de verspreiding van het merk onder Nazi-Duitsland tegen te gaan. Het merk was zelfs zo populair dat het één van de officiële sponsors werd van de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Op affiches en in reclame werd het Coca-Cola logo naast het hakenkruis afgebeeld.
Toen de oorlog echter steeds heviger werd en de Verenigde Staten na de verwoestende aanval op Pearl Harbor uiteindelijk de oorlog binnenvielen, zag de toekomst van Coca Cola in Duitsland er somber uit. Het kon immers niet zo zijn dat het bedrijf in tijden van oorlog frisdranken leverde aan de vijand.
Terwijl de overgrote meerderheid van de internationale bedrijven hun activiteiten in Nazi-Duitsland staakten, bedacht Max Keith een Plan B om ervoor te zorgen dat het Derde Rijk toch nog van frisdranken zou kunnen genieten. Zonder gemakkelijk verkrijgbare geïmporteerde ingrediënten, met name de siroop die in Coke wordt gebruikt, werd deze taak een werkelijk zware onderneming.
Keith werkte de klok rond met teams van apothekers en scheikundigen en zag toe op verschillende brouwsels die allemaal verschrikkelijk onsmakelijk waren. Na veel vallen en opstaan vond hij een drankje dat was gemaakt van restjes en afval van andere markten. Dit bijproduct van kaasstremmen, appelkernen en bietsuiker had op wonderbaarlijke wijze geleid tot een drinkbare, doorschijnende vloeistof.
Naar verluidt werd de naam Fanta ontleend aan het succes van het daadwerkelijk creëren van een drank die op een gegeven moment pure fantastisch was, of ‘fantasie’. De oorsprong van de naam is nog steeds omstreden, maar het lijkt waarschijnlijk dat hij is ontstaan op dat eureka-moment waarop Max Keith wist dat hij goud had gevonden.

Door de crisis in de bevoorrading van Duitsland explodeerde de populariteit van Fanta en het werd snel omgevormd tot een herkenbare, huishoudelijke naam.
De alom herkenbare oranje Fanta van vandaag werd pas in de jaren 1950 in Italië op smaak gebracht met citrusvruchten en men kan zich alleen maar voorstellen hoe de oorspronkelijke drank smaakte tijdens de oorlog.
Eén ding is zeker, de bittere smaak die in de mond achterblijft na het ontdekken van de oorsprong van dit ongelooflijk populaire drankje lijkt zeker op iets dat Max Keith al die jaren geleden eens heeft gebrouwen.

Coca-Cola en Pepsi geven toe dat een groot percentage van hun gebotteld water gewoon kraanwater is
Het Fluoride Bedrog
Fluoride: Wat is het & waarom het in ons water zit

Vrijwillige gedragscode producenten energiedranken

Producenten van energiedranken aangesloten bij FWS hebben uit eigen beweging een gedragscode opgesteld betreffende de etikettering en marketing van energiedranken. De afspraken van deze code, ook wel commitment genoemd, zijn als volgt:

 • Minimum leeftijd: geen marketingactiviteiten gericht op kinderen tot 16 jaar.
 • Geen energieshots
 • Geen marketingactiviteiten op middelbare scholen
 • Voor energiedranken die meer dan 150 mg cafeïne per liter bevatten gelden de volgende vermeldingen op het etiket:
  • Hoog cafeïnegehalte
  • Niet aanbevolen voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
  • Het cafeïnegehalte uitgedrukt in mg per 100 ml
  • Consumeer met mate

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s