Henk Staghouwer

Henk Staghouwer is een Nederlandse bestuurder en ChristenUnie-politicus. Sinds 10 januari 2022 is hij minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kabinet-Rutte IV. Van 24 april 2013 tot 10 januari 2022 was hij lid van de Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen

Rekenkamer onderzoekt gronddeal minister Henk Staghouwer

ASSEN (ANP) – De Noordelijke Rekenkamer gaat onderzoek doen naar een deal die de huidige minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer sloot in 2017. Dat bevestigt de Noordelijke Rekenkamer na berichtgeving van Nieuwsuur.

Nieuwsuur deed vorig jaar onderzoek naar de deal van de provincie Groningen, waarvan Staghouwer toen gedeputeerde was. De provincie zou vijf miljoen euro teveel hebben betaald voor landbouwgrond. De grond werd gepacht voor acht miljoen euro. Had de provincie de grond gekocht, dan zou die minder dan de helft hebben gekost, stelt Nieuwsuur. Nu moet de grond na 26 jaar weer worden opgeleverd aan de eigenaar.

De provincie zegt dat de eigenaar de grond niet wilde verkopen, maar volgens Nieuwsuur is de mogelijkheid om de grond te onteigenen niet goed uitgezocht. Ook zou de provincie de waarde van de grond niet onafhankelijk hebben laten taxeren.

De Noordelijke Rekenkamer kreeg hierop uit een aantal Groningse Statenfracties het verzoek onderzoek te doen naar deze erfpachtconstructie. De deal zou een “nare smaak” hebben achtergelaten bij enkele Statenleden, aldus de Rekenkamer, die verwacht het onderzoek voor de zomer rond te hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s