Wat weten we over transgenderisme?

Een transgender, transgender persoon of transgendermens is iemand die een genderidentiteit en/of -expressie heeft die niet overeenkomt met het biologische geslacht.
Naast de oudere aanduidingen travestiet en transseksueel werden in de jaren 1980 en 1990 ook de termen transgenderisme en transgenderist gebruikt. Het ging daarbij om mensen met een identiteit tussen man en vrouw in of bij wie de mannelijke en vrouwelijke identiteit ongeveer even sterk zijn; tegenwoordig zou zo iemand zich eerder genderqueer noemen, al wordt soms ook nog wel de term transgenderisme gebruikt.
Dit resulteerde in de volgende driedeling:

  • Travestieten: personen die tevreden zijn over hun geslachtskenmerken, maar die wel de behoefte voelen om bijvoorbeeld kleding van de andere sekse te dragen.
  • Transgenderisten: personen die zich niet willen beperken tot slechts de mannelijke dan wel de vrouwelijke genderidentiteit, wat gepaard kan gaan met een gedeeltelijke onvrede over hun geslachtskenmerken.
  • Transseksuelen: personen die hun oorspronkelijke geslachtskenmerken als dermate problematisch ervaren, dat zij permanent en geheel van geslacht willen veranderen of zijn veranderd.
Ik wil mijn geslacht terug: Transgender mensen die spijt hadden dat ze van geslacht veranderden (RT Documentaire)
Billy, Rene en Walt werden als man geboren, maar ze voelden zich allemaal niet op hun gemak met hun geslacht. Dus ondergingen ze een geslachtsveranderende operatie, in de overtuiging dat het een einde zou maken aan hun verontrustende aandoening, die bekend staat als genderdysforie – je ongemakkelijk voelen bij je geboortegeslacht. Vrouw worden bracht echter alleen maar problemen, teleurstelling en spijt met zich mee.
Walt is een man die in 1983 een hormoonvervangingstherapie en een geslachtsveranderende operatie onderging om een vrouw te worden en daar spijt van kreeg. Na zich acht jaar lang te hebben geïdentificeerd als Laura Jenson, besloot hij “de-transitie” terug te keren naar het man-zijn, zij het met een verknoeid lichaam en afgeslachte genitaliën.
Mannen kunnen nooit vrouwen zijn en vrouwen kunnen nooit mannen zijn.
Of, zoals Walt opmerkt, een man kan zich identificeren als een vrouw, maar hij is nog steeds een man en geen enkele hoeveelheid van doen alsof en zelfverminking kan dat veranderen.
Het is niet modieus om dit soort dingen te zeggen in een postmoderne samenleving, maar het is desalniettemin de harde waarheid en Walt geeft er niet om in de mode te zijn.
Walt heeft een website opgezet met de naam Sex Change Regret, waarop hij duizenden e-mails ontvangt van mannen en vrouwen zoals hij.
Hij praatte met me over zijn jeugd, familieproblemen, operatie, psychologisch trauma en herstel. Het is een ongelooflijke reis.
Wetsvoorstel stuurt ouders naar levenslange gevangenis als ze hun kinderen hormoonblokkers geven voor geslachtsverandering
“5500 KINDEREN STAAN NU OP WACHTLIJST VOOR GESLACHTSVERANDERING NA PLOTSELINGE TOENAME VAN DE VRAAG.
“Volgens het door de NHS gesteunde rapport betekent deze situatie dat jongeren de controversiële puberteitsblokkers of geslachtsveranderende hormonen krijgen waar ze om vragen – terwijl ze meer baat kunnen hebben bij wachten of andere zorg.”
Flintstones-vitamines nu verkrijgbaar met puberteitblokkers
WHIPPANY, NJ-Bayer AG, de multinationale farmaceutische onderneming, heeft een gloednieuwe lijn van trans-vriendelijke Flintstones vitamines aangekondigd, doorspekt met puberteit-blokkerende hormonen. Om de overgang bij jonge kinderen te normaliseren, zullen de vitamines zonder beperkingen over de toonbank worden verkocht.
“Ja, dit lijkt allemaal heel ethisch,” zei Bayer CEO Hans Von Himmler terwijl hij zijn kat-varkens hybride aaide. “Ik geef het kleine meisje gewoon de hormonen, en dan groeit de baard. Ik sta altijd aan de goede kant van de geschiedenis.”
Flintstones vitamines nieuwe meisje-naar-jongen kauwtabletten worden gemaakt van anabole steroïden met vitaminen en heerlijke fruitsmaakjes toegevoegd. De vitaminen zullen volledig organisch en hormoonvrij zijn… behalve natuurlijk de synthetische hormonen die het actieve ingrediënt zijn.
Sommige politici waren verontrust over het idee om jonge kinderen synthetische hormonen te geven, maar vielen al snel stil nadat Bayer had gedreigd campagnedonaties en zaken uit hun staten terug te trekken.
Amazon Bans All Books That Describe Transgenderism As A Mental Illness
“Politie angst, rechtvaardigt nu schieten om te doden” Joe Biden tekende deze week een uitvoerend bevel dat transgender chirurgie gratis maakt voor het leger. Vanaf nu betalen de Amerikaanse belastingbetalers voor de medische procedures en operaties voor transgender kandidaten. 200.000 dollar per patiënt.

Nederland

Uitreiking van de Bob Angelo Penning 2013 aan de transgenderbeweging, tijdens de nieuwjaarsreceptie van het COC in Paradiso op 27 januari 2013

In Nederland vond in 1959 de eerste geslachtsaanpassende operatie plaats, waarna met name de Genderstichting van de hormoonarts Otto de Vaal veel wist te bereiken op het gebied van medische behandeling en maatschappelijke erkenning. Eind jaren 1970 nam het Amsterdamse VU-ziekenhuis deze zorg op zich, kreeg een speciaal genderteam en in 1988 de eerste hoogleraar transseksuologie ter wereld in de persoon van Louis Gooren. Hierdoor kon wetenschappelijke expertise worden opgebouwd en werd de transitie door de zorgverzekeraars vergoed. Nederland kreeg hierdoor een wereldwijd leidende rol op dit medische gebied. In 1985 werd ook de juridische kant voor het eerst geregeld middels de wet op geslachtswijziging.Zie ook de huidige regels.

Het COC nam belangenbehartiging voor transgenders in 2012 formeel als doelstelling in de statuten op. Onderwerpen die regelmatig op de politieke agenda worden gebracht zijn sekseregistratie, transgenderzorg en discriminatie. In Nederland wordt een groot deel van de geslachtsaanpassende operatie vergoed, maar sommige onderdelen alleen onder bepaalde voorwaarden. In 2013 ontving de Nederlandse transgenderbeweging de Bob Angelo Penning van het COC.

Op de Nederlandse televisie werd transseksualiteit rond 1980 eerstmaals besproken in praatprogramma’s als Sonja Barend en Rondom Tien. De showtravestie kreeg landelijke bekendheid toen Veronica van 1995 tot 1997 De Travestieshow uitzond, gepresenteerd door Robert ten Brink en met Nickie Nicole als juryvoorzitter. Meer recent was er aandacht voor het onderwerp transgender in het televisieprogramma Hij is een Zij dat in januari 2014 en januari 2015 werd uitgezonden. In het najaar van 2016 kwam de EO met een datingprogramma voor transgenders onder de titel Love me gender.

Onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit 2012 liet zien dat 40% van de transgenders in Nederland worden gediscrimineerd. Het COC constateerde in 2015 een stijging van geweld tegen mensen die zich als transgender identificeren en wilde dat discriminatie van hen expliciet in de wet strafbaar gesteld wordt. Het Transgender Netwerk Nederland heeft een meldpunt om discriminatie te melden.

Op 30 november 2020 maakte het kabinet Rutte excuses voor het leed dat de oude Transgenderwet van 1985 heeft veroorzaakt. Om in aanmerking te komen voor een wijziging van de geslachtsaanduiding in de geboorteakte werden “slachtoffers voor harde, bijna onmogelijke keuzes gesteld”, zoals aanpassing van het lichaam aan het gewenste geslacht en een onomkeerbare sterilisatie. Eisen die overigens zijn geschrapt in de nieuwe Transgenderwet van 2014. Eind 2019 stelde “het Transgendercollectief” de staat aansprakelijk voor het leed dat genoemde eisen van de oude wet hebben veroorzaakt. Het eiste erkenning, excuses en financiële genoegdoening. Het kabinet ging daar positief op in. Ook kwam er vanwege de ernst van de zaak een financiële tegemoetkoming van 5000,- euro. Het was daar overigens juridisch niet toe verplicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s