Spiderhead

Spiderhead is een Amerikaanse sciencefiction-thriller uit 2022, geregisseerd door Joseph Kosinski, met een scenario van Rhett Reese en Paul Wernick, gebaseerd op het dystopische korte verhaal Escape from Spiderhead van George Saunders. De hoofdrollen worden vertolkt door Chris Hemsworth, Miles Teller en Jurnee Smollett.

Spiderhead
Twee gevangenen vormen een band terwijl ze worstelen met hun verleden in een ultramoderne penitentiaire inrichting die geleid wordt door een briljante visionair die op zijn proefpersonen experimenteert met geestverruimende drugs.

Welke drug test Steve Abnesti?
In het begin wordt het publiek, net als de gevangenen, wijsgemaakt dat Steve meerdere drugs aan het testen is. Ze veranderen allemaal fundamenteel de menselijke psyche, hoewel de effecten tijdelijk lijken, en de drugs regelmatig gecontroleerd moeten worden. N-40 of Luvactin verhoogt de emoties van mensen, maakt ze moediger en geeft ze een euforisch gevoel. Verbaluce helpt mensen de juiste woorden te vinden. Er is ook een drug die iemands angsten vergroot, Phobica. Wanneer Lizzy (Jurnee Smollett), Jeff’s medegevangene en liefdesinteresse, wordt geïnjecteerd met Phobica, wordt ze doodsbang voor een nietmachine. Een andere drug, Darkenfloxx, veroorzaakt een hoog niveau van geestelijke en lichamelijke onrust. Jeff kreeg de drug toegediend voordat de film begon en is nu bang voor de effecten die het op hem had. Als Steve hem vraagt het aan andere gevangenen toe te dienen, weigert Jeff.

De geneesmiddelen worden toegediend via MobiPak, een apparaatje dat in de onderrug van de proefpersonen wordt geïmplanteerd. Smartphones worden gebruikt als afstandsbedieningen van de MobiPaks. Jeffs medegevangene, Heather (Tess Haubrich), pleegt zelfmoord wanneer haar systeem wordt overspoeld met Darkenfloxx. Terwijl Steve en zijn technische medewerker Mark zich uit de observatieruimte haasten, blijft Jeff alleen achter. Dit geeft hem de kans om Steve’s aantekeningen over zijn onderzoek door te nemen. Hij vindt de bingokaart die Steve gebruikt om zijn drugs een bijnaam te geven. Steve plaatst ook gouden sterren op de doosjes van de bijbehorende medicijnen die perfect werken.
Dit is ook het moment waarop Jeff ontdekt dat het bedrijf dat de proef uitvoert Abnesti Pharmaceuticals heet. Er is geen protocolcommissie, ondanks wat Steve heeft beweerd. Hij is al die tijd verantwoordelijk geweest voor de proeven. In de climaxscène wordt onthuld dat B-6 of OBDX of Obediex het belangrijkste medicijn is dat Steve test. Andere drugs die aan de proefpersonen worden toegediend zijn niet zo belangrijk als deze.

Waarom test Steve Abnesti de drug?
Als Jeff de Bingokaart ziet, staat er in het vakje B-6 geen gouden ster, wat betekent dat het nog niet perfect is. De toediening van dit medicijn begint niet lang na de aankomst van de proefpersonen bij Spiderhead. Obediex geeft de toediener controle over de proefpersoon. Het is krachtig genoeg dat Steve tussen veroordeelde moordenaars kan leven in een plaats zonder tralies. Het geeft de toediener echter geen absolute controle over de proefpersoon, zodat Steve het niet als een succes beschouwt en geen gouden ster op de Bingokaart heeft gezet. Zoals Steve laat zien, kan een proefpersoon zijn effect overwinnen als hem wordt verteld iets te vernietigen waarvan hij meer houdt dan wat ook ter wereld. In Steve’s geval, is dat de drug zelf.
Zoals elke drug wil Steve B-6 commercialiseren en waarschijnlijk is hij van plan het aan regeringen te verkopen zodat zij hun burgers kunnen controleren. Het concept van vrije wil speelt een belangrijke rol in het verhaal van de serie. Met Obediex ontneemt Steve die bijna volledig. Hoewel de proefpersonen bij elke toediening van een geneesmiddel toestemming geven, is hun keuze slechts een illusie.

De geneesmiddelen worden toegediend via MobiPak, een apparaatje dat in de onderrug van de proefpersonen wordt geïmplanteerd. Smartphones worden gebruikt als afstandsbedieningen van de MobiPaks.
I-16 darknfloxx, lethal safe
B-15 verbaluce, lethal safe
Q Abnesti pharmacuticals O-B-D-X
steve i-27 phobica, heartrate 66
Steve i-16 darkenfloxx to the max

Plaats een reactie