DSM

DSM in Nederland

Nederland is DSM’s bakermat, waar de onderneming in 1902 werd opgericht. Bij DSM in Nederland werken ca. 3000 mensen op innovaties voor lekkere en gezonde voeding voor iedereen. Delft herbergt ook de hoofdvestiging van DSM’s wereldwijde Food & Beverage business. Daarnaast is DSM founding father van de Brightland Chemelot Campus in Geleen en van het bloeiende ecosysteem Biotech Campus Delft, met PlanetB.io als kloppend hart voor start- en scale-ups op het gebied van bioscience. onderdeel van Olgacom schandaal

Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Heerlen. DSM is voornemens een nieuw, duurzaam, modern en inspirerend hoofdkantoor te bouwen in Maastricht. Eind 2023 moet de bouw gereed zijn.

Maatschappelijk gezondheidsinitiatief

In Nederland is DSM al decennialang maatschappelijk actief. In lijn met de focus op gezondheid en voeding heeft DSM het initiatief genomen tot de Food Boost Challenge Limburg. Samen met Limburgse onderwijsinstellingen en universiteiten, GGD Zuid Limburg, Brightlands Campus Greenport Venlo en andere partijen, willen we gezonde voeding en een gebalanceerde leefstijl aantrekkelijker en interessanter maken voor jongeren.

Organisatie DSM Nederland

DSM Nederland B.V. is de regio-organisatie van DSM in Nederland en 100% dochter van Koninklijke DSM N.V.
Zij is de houdstermaatschappij van de Nederlandse DSM-dochtermaatschappijen die actief zijn in Nederland.
Edith Schippers is sinds 1 februari 2019 President van DSM Nederland.

Ondersteunende zakelijke activiteiten

DSM Nederland vervult een aantal ondersteunende taken voor de bedrijfsactiviteiten van DSM in Nederland en richt zich op de vertegenwoordiging van DSM in Nederland naar diverse externe stakeholders en belanghebbenden.
Tot het takenpakket behoren:

 • sociaal-economisch beleid en arbeidsverhoudingen
 • overleg met de sociale partners (inclusief CAO-onderhandelingen)
 • public affairs en communicatie
 • vertegenwoordiging in externe overlegorganen
 • arbeidsmarkt- en onderwijs
 • integraal gezondheidsmanagement en,
 • ontwikkelingen op de diverse locaties

Hier praat men over special gezant. Feike Sijbesma, voormalig CEO van biochemie-concern DSM. Eerst punt van tweede document laat zien dat DSM miljoenen wattenstaafjes heeft geproduceerd voor de tests.
Dit is gevonden door lid Ferry Tesselaar @wobonderzoek.

Waarom DSM in onderwijs?
Jij bent mogelijk geïnteresseerd in techniek en wetenschap. Dat is goed nieuws, want in Nederland hebben we nog altijd een tekort aan jong bètatalent. En dat terwijl je in de techniek maatschappelijk een waardevol verschil kunt maken én een goede boterham verdient.
Daarom spant DSM  zich op vele manieren in om de belangstelling voor techniek onder leerlingen en studenten aan te wakkeren. We helpen je bij het maken van weloverwogen keuzes. Hoe en voor wie we dat doen zie je hieronder.
Onze keuze is wetenschap, kennis en techniek in te zetten voor een betere wereld. Dat zou ook jouw keuze kunnen zijn. Ben jij net zo gek op techniek als wij? Onze duurzaamheidsmissie spreekt je aan? DSM biedt je volop mogelijkheden om deze fascinerende wereld verder te ontdekken en te ervaren. 
Wat doet DSM in onderwijs?
Basisonderwijs
DSM zet zich over een breed front in om jongeren te enthousiasmeren voor techniek. Dat begint al op de basisschool, waar jonge kinderen van 50 basisscholen rond de Chemelot locatie met Chemelot2Discover wegwijs worden in de fascinerende wereld van de wetenschap.
Voortgezet onderwijs
Om onder havo/vwo-leerlingen de belangstelling voor een bèta-vervolgopleiding te stimuleren, werkt DSM binnen het landelijke Jet-Net initiatief nauw samen met een aantal partnerscholen, 14 in totaal, in diverse regio’s in de buurt van onze bedrijfslocaties. Via gastlessen, workshops en excursies wordt het lesprogramma op school verrijkt met context en de beroepspraktijk. En jaarlijks nemen duizenden leerlingen deel aan de Jet-Net Careerdays in de diverse regio’s. Ook kun je online gastlessen over biotechnologie meemaken, zoals deze webcast (wachtwoord: DSMbiologie), bekeken door ruim honderd docenten en drieduizend leerlingen.
Algemene Vergadering van Aandeelhouders
De jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Koninklijke DSM N.V. werd op 6 mei 2021 virtueel gehouden in verband met de Covid-19 maatregelen en van kracht zijnde spoedwetgeving. De in de vergadering aanwezige aandeelhouders of vertegenwoordigers van aandeelhouders stemden in totaal met 73,52% van het stemgerechtigd geplaatst kapitaal.
Agendapunt 9d
Corien M. Wortmann-Kool werd benoemd als lid van de Raad van Commissarissen.

Corien M. Wortmann-Kool  (CDA)

 • Bestuursvoorzitter pensioenfonds ABP
  (Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds)
 • Commissaris DSM
 • Commissaris Vice voorzitter AEGON
 • Voorzitter raad van toezicht, Save the Children Nederland
 • Jurylid Prix Veuve Cliquot
 • Lid Trilaterale Commissie

Wat is de doelstelling van ABP?
In 2025 willen we 20% van het pensioenvermogen beleggen in bedrijven en projecten die met hun producten en diensten bijdragen aan de SDG’s. Eind 2020 belegden we hier € 80,9 miljard (ruim 16%) in. We beleggen vooral in SDG 11 – ‘Duurzame steden en gemeenschappen’ (€33,9 miljard) en SDG 3- ‘Goede gezondheid en welzijn’ (€ 20,9 miljard). Ook hebben we een aparte doelstelling voor beleggen in SDG-7: ‘Betaalbare en duurzame energie’. In 2025 willen we daarin € 15 miljard beleggen. Eind 2020 hadden we hier € 13,8 miljard belegd.

▪️▪️Grapje van Corien Wortmann▪️▪️
De pensioengelden als die er überhaupt nog zijn, worden besteed aan de 17 SDG’s de zogenoemde duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals)
“Uit onderzoek blijkt bovendien dat het rendement op duurzame, verantwoorde beleggingen in elk geval hetzelfde is en mogelijk zelfs beter op termijn,” aldus Corien Wortmann.

12-mei-2021 Pensioenfonds DSM belegt voor miljoenen in goud
Frank Knopers: Het pensioenfonds van chemieconcern DSM heeft de afgelopen maanden voor een paar honderd miljoen euro aan goud gekocht, zo schrijft het Financieel Dagblad. Volgens het vakblad PensioenPro houdt het fonds nu 5% van haar vermogen aan in fysiek goud, dat in Zwitserland ligt opgeslagen bij een financiële instelling. Het edelmetaal zorgt volgens het pensioenfonds voor meer diversificatie. Ook kan het bijdragen aan een beter rendement, omdat het risico van de totale beleggingsportefeuille afneemt.

19-mrt-2021 De sinds 26/3 aangestelde #Coronagezant Feike Sijbesma is oud topman van DSM is zijn broer Hans Sijbesma is directeur van #AstraZeneca 🇩🇪
de farmaceut waar Hugo de Jonge eind juni zijn handtekening onder het contract plaatste voor onze #coronavaccins #kamervragen #COVID19
12-jul-2020 Maastricht maakt als eerste gemeente bezwaar in Den Haag tegen 5G. Er zijn inmiddels concrete aanwijzingen dat het nieuwe 5G zendnetwerk de oorzaak is van paniekaanvallen bij koeien en andere dieren. In Engeland worden koeien uitgerust met 5G smart-halsbanden en oormerken voor ondermeer gezondheidsbewaking en melk-robots in precisie-landbouw. In het kader van kringloopeconomie wil regering Rutte klimaatvriendelijker vee, dat minder stikstofoxiden en broeikasgas uitstoot door nieuw synthetisch enzymen-poeder van DSM in het voer, om vergiftiging van het milieu te bestrijden en uitstoot door petrochemische sectoren te compenseren. DSM produceert fijnchemie, polymeren, biotechnologie, farmaceutische producten & voedingsmiddelen. Reële effecten op milieu en gezondheid van dit soort chemie-multinationals worden niet gecontroleerd of besproken.
Topman DSM pleit voor prijs op CO2-uitstoot
08/10/2017 DSM-topman Feike Sijbesma pleit voor een wereldwijde prijs op de uitstoot van CO2.
“Dat moet een economische prikkel geven aan bedrijven om klimaatverandering tegen te gaan”, zo zei hij zondag bij de VPRO in Buitenhof.
Maatregelen
Volgens de baas van het speciaalchemiebedrijf moeten bedrijven zich nu al de vraag stellen over maatregelen om in de toekomst te overleven. “De kolenbedrijven hebben niet tijdig de omschakeling gemaakt. Die hebben nu een probleem.” 
Overheid
Het in Heerlen gevestigde miljardenbedrijf DSM staat hoog genoteerd in verschillende lijstjes over duurzaamheid zoals de Dow Jones Sustainability Index DJSI. De bestuursvoorzitter vindt dat ook de Nederlandse overheid meer moet doen tegen klimaatverandering. “Ik wacht de nieuwe kabinetsplannen af, maar we moeten en kunnen in Nederland sneller en beter. Gelukkig scoren veel Nederlandse bedrijven wél goed.”
Handel
Sijbesma pleit al langer voor beprijzing van CO2-uitstoot. Het huidige systeem van handel in uitstootrechten, de zogeheten emissiehandel, levert nog weinig milieuwinst op, onder meer omdat de prijzen te laag zijn. 
Shell
Eerder sprak Shell-topman Ben van Beurden zich in een interview uit voor het oppompen van de totale reserves van fossiele brandstoffen. Sijbesma neemt afstand van de uitspraken van de bestuursvoorzitter van de olie- en gasgigant. “Het lijkt me heel onverstandig om dat allemaal te gebruiken. Dan maken we de aarde kapot.”
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s