Ukraine (Donetsk en Lugansk onafhankelijk)

Kaarten van Oekraïne worden al sinds de late middeleeuwen gemaakt. Tijdens de Turkse oorlogen werden Franse kaarten van hoge kwaliteit als staatsgeheim bewaard tijdens diplomatieke onderhandelingen, terwijl 20e-eeuwse kaarten de veelvuldige regeringswisselingen in de regio weerspiegelden.

Het Witte Huis is in rep en roer omdat de stalen ballen van Poetin iedereen net op het hoofd hebben geslagen en ze zijn allemaal duizelig!
The WORLD is being LIED to ONCE AGAIN – The Truth about UKRAINE Revealed
Poetin ondertekent het decreet dat de onafhankelijkheid van de DPR en LPR regio’s erkent. Separatistische leiders zijn in de kamer
JUST IN: Celebrations in #Donetsk following Putin’s address
Poetin beveelt Russische strijdkrachten om rebellengebieden in Oost-Oekraïne binnen te gaan voor “vredesoperaties”.
NAVO-bondgenoten stellen sancties op tegen Moskou over erkenning Donbass
Berichten uit de VS, het VK en de EU rollen binnen, nu de leiders zich voorbereiden om Rusland met sancties te treffen:
▪️President Biden zal naar verluidt het sanctiepakket van Washington uitbreiden om Amerikanen te verbieden financieel betrokken te zijn bij DPR en LPR – De VS voegden eraan toe dat het aanvullende maatregelen zal aankondigen voor “de flagrante schending van vandaag” van de internationale verplichtingen van Rusland.
▪️Het Verenigd Koninkrijk zal dinsdag zijn reactie bekendmaken op het Russische decreet om Donetsk en Lugansk te erkennen
▪️De EU zal in de komende 24 uur een soortgelijke stap zetten, aldus de hoofden van de Europese Commissie en de Raad. Sancties worden gesteund door de Franse president Macron, die ook opriep tot een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad.
De NAVO heeft Rusland veroordeeld voor het ondertekenen van het document.

Rusland erkent de onafhankelijkheid van de Donbass-republieken
Eerder op de dag had de Russische president in een spoedzitting van de Russische Veiligheidsraad overleg gepleegd met ministers, hoge veiligheidsfunctionarissen en leden van de regering om hun visie te geven op de kwestie en de mogelijke politieke, economische en strategische implicaties ervan.
Rusland heeft de onafhankelijkheid van de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk erkend, zo heeft president Vladimir Poetin bekendgemaakt.
“Ik acht het noodzakelijk om een besluit te nemen dat al lang geleden genomen had moeten worden – om onmiddellijk de soevereiniteit en onafhankelijkheid van de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Lugansk te erkennen,” zei Poetin.
De Russische president ondertekende de bijbehorende documenten en vroeg de Federale Vergadering om steun voor de ondertekening van samenwerkingsverdragen met de afgescheiden Donbass-landen.
Poetin riep Kiev op om “onmiddellijk een einde te maken aan de vijandelijkheden” tegen de nieuw erkende staten, en waarschuwde dat “anders alle verantwoordelijkheid voor de mogelijke voortzetting van het bloedvergieten volledig op het geweten zal rusten van het regime dat Oekraïne regeert”.
Oekraïnes tumultueuze lot
“Oekraïne is niet slechts een buurland van ons, maar een inherent deel van onze geschiedenis, cultuur en spirituele ruimte. Dit zijn onze kameraden… onze familie, mensen met wie we bloed- en familiebanden hebben,” zei Poetin maandagavond in een toespraak tot de natie waarin hij zijn besluit uiteenzette.
“Het moderne Oekraïne is volledig gecreëerd door Rusland, meer bepaald door het bolsjewistische, communistische Rusland. Dit proces werd onmiddellijk na de revolutie van 1917 in gang gezet,” zei Poetin. De president suggereerde dat Oekraïne zijn grondgebied zag uitbreiden ten koste van “historisch Rusland” na de Revolutie, en ten koste van Polen na de Tweede Wereldoorlog, waarbij Polen compensatie kreeg in de vorm van Duits land in het westen. Hij herinnerde er ook aan dat Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov de Krim in 1954 van de jurisdictie van de Russische Sovjetrepubliek heeft afgesneden en aan de Oekraïense Sovjetrepubliek heeft overgedragen.
“Als gevolg van het bolsjewistische beleid ontstond Sovjet-Oekraïne, dat zelfs vandaag nog met recht ‘het Oekraïne van Vladimir Iljitsj Lenin’ kan worden genoemd. Hij is er de auteur en architect van. Dit wordt volledig bevestigd in archiefdocumenten, waaronder harde Leninistische richtlijnen over de Donbass, die letterlijk in Oekraïne werd geperst,” zei Poetin.
Na de ineenstorting van de USSR, zei Poetin, werd Oekraïne geleidelijk overgenomen door nationalistische krachten en oligarchen die “niets te maken hadden” met het bereiken van de onafhankelijkheid. Tegelijkertijd, zo herinnerde Poetin, bleef Rusland samenwerken met het Oekraïne van na de Sovjet-Unie en handelde het op een “open en eerlijke manier met betrekking tot de belangen van Oekraïne”, onder meer door een groeiende handelssamenwerking, die tegen het begin van de jaren 2010 meer dan 50 miljard dollar per jaar bedroeg, en door de ontwikkeling van het land te subsidiëren voor een bedrag van 250 miljard dollar tussen 1991 en 2013.
Gevaar van de NAVO
Poetin suggereerde dat Oekraïense radicalen gesteund en gefinancierd door de VS rechtstreeks gebruik maakten van de volkswoede over corruptie in 2014 om een staatsgreep te plegen, waarbij de huidige “patriottische” autoriteiten van het land een “decommunisatie”-campagne begonnen en het land in de richting van desoevereinisatie en totale onderdanigheid aan het Westen leidden, terwijl ze de Russischtalige gemeenschap marginaliseerden, de rechten van orthodoxe gelovigen ondermijnden en een gevaar vormden voor de veiligheid van Rusland.
“Vandaag hebben dankbare nakomelingen monumenten voor Lenin in Oekraïne gesloopt. Dit is wat zij decommunisatie noemen. U wilt decommunisatie? Nou, dat is prima voor ons. Maar we hoeven niet halverwege te stoppen, zoals ze zeggen. Wij zijn bereid u te laten zien wat echte decommunisatie betekent voor Oekraïne,” zei Poetin, verwijzend naar zijn stap om de soevereiniteit van de DPR en de LPR te erkennen.
Poetin beschuldigde de huidige autoriteiten in Oekraïne ervan andere landen mee te willen slepen in een oorlog met Rusland. “We hebben ook uitspraken gehoord over Oekraïne dat het dreigt met een kernwapen,” zei hij. De Russische president suggereerde dat dit geen “ijdel dreigement” was, aangezien Oekraïne over nucleaire en rakettechnologie uit het Sovjet-tijdperk beschikt om een dergelijk wapen te creëren. “We kunnen niet anders dan reageren op deze reële dreiging”, waarschuwde hij. Poetin voegde eraan toe dat Moskou zelfs het gevaar niet kan uitsluiten dat Oekraïne hulp krijgt van het Westen bij het bouwen van een kernwapen, gezien de miljarden dollars aan militaire hulp die de NAVO-landen de afgelopen jaren al naar Oekraïne hebben gestuurd.
Poetin waarschuwde dat de toetreding van Oekraïne tot de Westerse alliantie een “directe bedreiging” zou vormen voor de veiligheid van Rusland, en dat de trainingscentra van de alliantie die reeds in het land zijn gevestigd, neerkomen op militaire bases – iets wat illegaal is volgens de eigen grondwet van Oekraïne. Oekraïne als onderdeel van de NAVO zou onvermijdelijk dienen als springplank van waaruit de alliantie – die Moskou openlijk heeft aangewezen als haar belangrijkste tegenstander – Rusland kan aanvallen, aldus de president.
Poetin herinnerde eraan dat Rusland, ondanks het feit dat het na de Koude Oorlog geen bedreiging vormde voor het westerse bondgenootschap, vijf golven van NAVO-uitbreiding heeft ontvangen – ondanks beloften in het begin van de jaren negentig om dat niet te doen. “Ze hebben gewoon tegen ons gelogen,” zei hij.
Sovjetleider Michail Gorbatsjov en de West-Duitse bondskanselier Helmut Kohl tijdens onderhandelingen, 1990. – Spoetnik Internationaal, 1920, 21.02.2022
Berlijn beweert geen beloftes over NAVO-uitbreiding gedaan aan Rusland ondanks vrijgave van geclassificeerd document
12 uur geleden
De Russische president wees ook op de plaatsing van dual-use Amerikaanse raketafweersystemen in Oost-Europa die kunnen worden gebruikt om doelen diep in Rusland aan te vallen, en zei dat de militaire dreiging voor Moskou “vele malen” zal toenemen naarmate het aantal van deze systemen onvermijdelijk groeit. Hij voegde eraan toe dat de inzet van NAVO-radarapparatuur in Oekraïne hen in staat zou stellen het luchtruim in Rusland effectief te controleren.
“Amerikaanse strategische planningsdocumenten – documenten! bevatten de mogelijkheid om een zogenaamde ‘preventieve aanval op vijandelijke raketsystemen’ uit te voeren. Wie de belangrijkste vijand is voor de VS en de NAVO weten we. Het is Rusland,” zei Poetin.
Voorstellen veiligheidsgarantie genegeerd
Poetin herinnerde eraan dat Rusland in december een paar ontwerp-veiligheidsverdragen ter overweging aan de VS en de NAVO heeft voorgelegd in een poging de huidige crisis te bezweren. Helaas, zo zei hij, heeft het Westen deze verworpen, met inbegrip van belangrijke verzoeken van Russische zijde dat de NAVO haar uitbreiding naar het oosten staakt, de inzet van aanvalssystemen vermijdt, en stopt met de opbouw van militaire infrastructuur in de Oost-Europese landen die zich bij het bondgenootschap hebben aangesloten na de ondertekening van de Rusland-NAVO stichtingsakte van 1997.
Poetin zinspeelde op de mogelijkheid van nieuwe sancties tegen Rusland in verband met zijn besluit over de Donbass, en suggereerde dat het Westen “altijd maar één doel heeft gehad – de ontwikkeling van Rusland tegenhouden. En dat zullen ze doen, net als vroeger, zelfs zonder enig formeel voorwendsel. Simpelweg omdat wij bestaan.”
Rusland “zal echter nooit onze soevereiniteit, nationale belangen of onze waarden in gevaar brengen”, aldus Poetin.
Bespreking in de Veiligheidsraad
Eerder op maandag, tijdens een spoedzitting van de Russische Veiligheidsraad in het Kremlin, zei Poetin dat het onderhandelingsproces over de Donbass op een dood punt is aangeland. Hij preciseerde dat de discussie over de toekomst van de zelfbenoemde republieken ging over de erkenning van die republieken als onafhankelijke staten, en niet over de vraag of ze deel zouden gaan uitmaken van Rusland.

Vladimir Poetin ontmoet de Russische Veiligheidsraad, 18 februari 2022.
Poetin: Rusland heeft alles gedaan om spanningen in Donbass vreedzaam op te lossen

Vyacheslav Volodin, voorzitter van het Russische lagerhuis van het parlement, vroeg Poetin om de vorige week goedgekeurde parlementaire oproep om de DPR en LNR als onafhankelijke staten te erkennen, in overweging te nemen. De wetgever wees erop dat meer dan 1,2 miljoen inwoners van de Donbass al het Russische staatsburgerschap hebben aangevraagd.
Valentina Matviyenko, voorzitster van de Federatieraad – het Russische Hogerhuis van het parlement, zei dat het tijd is om een beslissing te nemen over de Donbass, en noemde de situatie in de regio een “humanitaire ramp en genocide” in het hart van Europa. Zij merkte op dat Rusland tijdens het bijna acht jaar durende conflict consequent heeft gepleit voor een diplomatieke en politieke oplossing.
“Niemand luisterde naar ons. Er was een imitatie van de Minsk-akkoorden,” zei ze. Tegelijkertijd beschuldigde de voorzitster het Westen van pogingen om Russen en Oekraïners, twee broederlijke Slavische volkeren, in een oorlog te drijven.
De Russische premier Mikhail Misjustin sprak zijn steun uit voor de maatregel en zei dat deze passend zou zijn nu er geen vooruitgang wordt geboekt met de akkoorden van Minsk. Hij voegde eraan toe dat functionarissen enige tijd hebben besteed aan de voorbereiding van de mogelijke reactie van het Westen op een Russische erkenning van de Donbass, waarbij naar verluidt met deze risico’s rekening is gehouden.
Later op maandag verklaarde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, in verband met de opmerkingen van Russische functionarissen tijdens de vergadering van de Veiligheidsraad, dat hij dringend overleg heeft gepleegd met president Emmanuel Macron van Frankrijk en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, en een vergadering van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad van Oekraïne heeft belegd.
Poetin sprak ook met Macron en Scholz en vertelde hen dat hij van plan is een decreet over Donbass te ondertekenen. Volgens het Kremlin uitten de Franse en Duitse leiders “teleurstelling”.

Acht jaar oorlog
Het conflict in de Donbass vindt zijn oorsprong in de Maidan-coup van februari 2014 in Kiev, waarbij de impopulaire maar democratisch verkozen regering van Oekraïne omver werd geworpen door politieke krachten die voorstander waren van integratie met de Europese Unie en de NAVO, ten koste van de banden met Rusland.
In het voorjaar van 2014 begonnen betogers in Oost- en Zuid-Oekraïne, die zich verzetten tegen de prowesterse oriëntatie van de nieuwe regering en tegen de vermeende pogingen om de Russischtalige regio’s aan banden te leggen, protesten en onafhankelijkheidsbewegingen te organiseren. De grootste protesten en onafhankelijkheidsbewegingen vonden plaats in de aan Rusland grenzende regio’s Donetsk en Lugansk. Kiev reageerde op het onafhankelijkheidsstreven door te proberen deze bewegingen met militair geweld neer te slaan, wat leidde tot de vorming van lokale milities door lokale bewoners die hun huizen wilden verdedigen, en tot het uitroepen van de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk in mei 2014. Elders, in grote oostelijke en zuidelijke regio’s zoals Charkov, Nikolajev en Odessa, werden anti-Kiev en pro-onafhankelijkheid betogers systematisch gevangen gezet, vermoord en verdwenen.
Tussen mei 2014 en februari 2015 woedde in de hele Donbass een burgeroorlog, waarbij ten minste 13 000 mensen omkwamen, duizenden gewond raakten en meer dan 2,5 miljoen inwoners van de regio hun huizen ontvluchtten, waarvan meer dan een miljoen hun heil in Rusland zochten.

In februari 2015 kwamen de leiders van Oekraïne en de drie garanderende landen Rusland, Frankrijk en Duitsland in de Wit-Russische hoofdstad Minsk bijeen om de akkoorden van Minsk uit te hameren, een alomvattend staakt-het-vuren en vredesakkoord dat een einde moest maken aan het conflict in de Donbass en de Donetsk en Lugansk weer in Oekraïne moest integreren in ruil voor ruime, grondwettelijk gemandateerde autonomie. Opeenvolgende Oekraïense regeringen zijn er jarenlang niet in geslaagd enige vooruitgang te boeken bij de uitvoering van het politieke gedeelte van de deal. In 2019 werd een poging daartoe van de toen pas verkozen president Volodymyr Zelensky afgebroken nadat tienduizenden demonstranten, waaronder veteranen van de Donbass-oorlog en ultranationalistische milities, in Kiev bijeen waren gekomen en hadden gedreigd zijn regering omver te werpen.
Het ongemakkelijke staakt-het-vuren in de Donbass werd eind vorige week onderbroken door artillerie- en mortierbeschietingen, sluipschuttersaanvallen, sabotagebomaanslagen en andere gewelddaden, waarbij waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa honderden schendingen van het staakt-het-vuren door beide partijen registreerden. Als reactie op de escalatie kondigden de leiders van de DPR en de LPR afgelopen vrijdag een algemene mobilisatie aan en begonnen zij met de evacuatie van hun burgerbevolking naar Rusland. Maandag hebben de leiders van de DPR en de LPR, Denis Pushilin en Leonid Pasechnik, Poetin formeel verzocht om erkenning van hun status als onafhankelijke naties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s