Eerste Kamer stemt voor 5e verlenging spoedwet en A-status Covid-19

Het moment komt dichterbij dat de tijdelijke coronawet niet meer kan worden verlengd, zegt de Raad van State dinsdag in een nieuw advies. De Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 is de juridische grondslag voor de coronamaatregelen en moet elke drie maanden worden verlengd. De huidige periode loopt tot 1 maart, maar het kabinet gaf eerder aan tot 1 juni te willen verlengen.
Hoewel de Raad van State begrip heeft voor de recentste verlenging, werpt de raad ook de vraag op wanneer er geen sprake meer is van een “directe dreiging” en “op welk moment de huidige crisis overgaat in een (min of meer) normale situatie”.
Ook constateert de raad dat het draagvlak voor de coronamaatregelen afneemt. Daarnaast zijn maatregelen recent snel en vergaand afgeschaald. Daardoor komt volgens de raad het moment langzaam dichterbij dat (een groot deel) van de coronawet niet meer verlengd kan worden.
Volgens de raad moet de Wet publieke gezondheid “zo snel mogelijk” worden aangepast, zodat de coronawet niet meer nodig is.
De Kamer besloot eerder deze maand al meer de regie naar zich toe te trekken wat betreft de procedure voor verlenging van de wet. Voorheen kon de Kamer zich alleen achteraf uitspreken over verlenging van de coronawet.
In de toekomst moet zowel de Eerste als Tweede Kamer vooraf instemmen. Die nieuwe procedure is nog niet van toepassing op de voorgenomen verlenging tot 1 juni.

A-status Covid & verlengen “tijdelijke” wet maatregelen

En ook zal er een PERMANENTE corona-wet worden gemaakt. Vandaag is de DEMOCRATIE gestorven RIP 🪦 . Nu weten we waarom we allemaal naar de Oekraïne moeten kijken. Maar wij houden onze ogen wel op de bal!

Nederland
De regering verlengde de A-status van het Corona-virus terwijl ze alle Covid-beperkingen opheft…..

Is er ‘n serieuze arts te vinden (geen Twittertroll) die kan onderbouwen waarom covid de A-status verdient? Met ‘n zeer lage IFR? Met 98% v d mensen die antistoffen heeft? En ruim meer dan de helft v d mensen die het virus heeft doorgemaakt zodat er ook natuurlijke immuniteit is?
Hans van Tellingen

Covid als A-status is nog steeds niet door Eerste Kamer. Staat al sinds 2020. Wat is dan wettelijke status van alle #coronamaatregelen? Is dit besproken door OMT met Kabinet in afg 2 jaar? Van Dissel, geeft, of heeft geen antwoord. Vanmiddag nog maar eens vragen in #coronadebat
Caroline van der Plas

Word wakker!!!

De A-status kan in noodgevallen snel geregeld worden met een ministeriële regeling, maar daarna moet die status wettelijk bekrachtigd worden met een wijziging van de Wet publieke gezondheid (Wpg). Dat is nog steeds niet gebeurd, aldus Van Haga.

Sleutel
Als de wetswijziging wordt verworpen – en dat gebeurt als de Eerste Kamer niet akkoord gaat – wordt de ministeriële regeling ingetrokken en vervalt de A-status direct. De Eerste Kamer heeft de sleutel in handen, schrijft het Kamerlid.
Toenmalig minister Bruno Bruins publiceerde op 28 januari 2020, toen de eerste coronabesmetting in Nederland nog moest komen, de ministeriële regeling waarmee Covid-19 de A-status kreeg. De wetswijziging om corona in de Wpg op te nemen, is nog steeds in behandeling. Van Haga laat maar even in het midden of dat met opzet is gebeurd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s