Sigrid Kaag

Sigrid Agnes Maria Kaag is een Nederlandse politica en voormalig diplomaat. Namens Democraten 66 is zij sinds 10 januari 2022 eerste vicepremier en minister van Financiën in het kabinet-Rutte IV. Tevens is zij partijleider van D66. Eerder was zij ondersecretaris-generaal bij de Verenigde Naties.

Bizarrr… om te zien en horen hoe wij als Nederlands volk in de maling worden genomen. Een liefhebber van een terroristische organisatie is onze minister van Financiën geworden. Aanhanger van het WEF en ook een aanbidder van Klaus Schwab die de bijnaam heeft van HITLER 2.0.

Huwelijk Sigrid Kaag één groot mysterie: D66-voorvrouw leeft gescheiden van Palestijnse echtgenoot

Voorvrouw Sigrid Kaag (59) wist van D66 de tweede politieke partij van Nederland te maken. Haar succes kan ze thuis echter amper delen, want haar echtgenoot woont grotendeels in het Midden-Oosten. Story ontdekte dat de twee officieel niet getrouwd zijn. Welk mysterie draagt haar huwelijk met een Palestijnse man met zich mee?

Als voorvrouw van D66 loodste Sigrid Kaag haar politieke partij naar 23 zetels. Ze zal de komende informatieronde met beoogd premier Mark Rutte (VVD) en andere betrokkenen proberen een coalitie te vormen. Waar Sigrid de laatste weken niet uit de media was weg te denken, wordt ze thuis in Den Haag door minder veel ogen bezien.

Stadsvilla

In haar stadsvilla in de Visserijbuurt, niet ver van de Iraanse ambassade, weet ze zich omringd door haar vier kinderen, maar haar Palestijnse levenspartner Anis Al-Qaq is er sporadisch te vinden. Anis, die als schaduwminister werkte voor de Palestijnse vrijheidsbeweging (PLO) van Yasser Arafat, woont in Jeruzalem. Ze ziet hem dan wellicht niet vaak, praten over hem doet Sigrid Kaag bijzonder graag. ‘We zijn 26 jaar getrouwd, hebben vier kinderen en zijn nog steeds bij elkaar,’ vertelde Kaag in het tv-programma Evenblij maakt vrienden.

Niet getrouwd

Opmerkelijk genoeg is Sigrid echter helemaal niet getrouwd, blijkt uit onderzoek van Story. Openbare gegevens in het Kadaster tonen aan dat toen de D66-voorvrouw in 2018 haar Haagse huis met vijf slaapkamers kocht voor 750.000 euro, ze vermeld stond als ongehuwd en ook niet hebbende een geregistreerd partnerschap; bij het ter perse gaan van deze Story was dat nog steeds zo. Welk mysterie draagt de door haar gemelde huwelijkse staat met zich mee? Is de D66-leidster wel écht getrouwd?

Israël

Toen Story eerder vragen stelde over haar privéleven, lichtte Kaags woordvoerder al een tipje van de sluier. ‘Sigrid Kaag is officieel getrouwd, maar het klopt dat in het Kadaster ongehuwd staat bij burgerlijke staat. Dat heeft een administratieve reden. Sigrid is in 1993 in Israël getrouwd. Ze heeft dat destijds ook aangegeven bij de gemeente Den Haag. Bij terugkeer in Nederland in 2017 heeft ze opnieuw aangegeven dat ze getrouwd is. Ze had daarvoor een gelegaliseerde vertaling van een kopie van de Israëlische trouwakte nodig, en kreeg het advies om dit in Israël te regelen. Dat is er nog niet van gekomen.’

De zes talen sprekende Sigrid Kaag heeft een indrukwekkende internationale loopbaan, is Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en wil dé eerste D66-premier van Nederland worden. Maar wie is toch Sigrid Kaag? Wie is de vrouw achter de politica? Kaags jeugd was op zijn zachtst gezegd ‘ingewikkeld’. Ze groeide op in een pleeggezin en moest al vroeg ‘haar mannetje’ staan. Inmiddels wordt ze geroemd door bewonderaars om haar superieure kalmte. In een notendop: een portret van Sigrid Kaag.

Sigrid Kaag opleiding

Kaags carrière begon met een reeks aan opleidingen in verschillende landen. Ze startte een studie Arabische taal en en filologie in Utrecht, maar verhuisde toen naar Caïro, waar ze haar bachelor Midden-Oostenstudies haalde aan de Amerikaanse Universiteit. Twee jaar later behaalde ze een master internationale betrekkingen aan St. Anthony’s College in Oxford en nog een jaar later een master Politiek en Economie van het Midden-Oosten aan de Universiteit van Exeter. Een flinke studiegeschiedenis, dus.

Blijven inburgeren

‘Een hamster in een radje,’ is hoe Sigrid zich soms voelt, vertelt ze aan het NRC. Ze woont inmiddels al drie jaar in Nederland waar ze werkt op het Binnenhof en wordt nog altijd gevraagd of ze het land nog (her)kent. ‘Ik mag het certificaat van inburgering nooit halen; ik mag nooit dat hamsterrad uit.’ Zo voelt het tenminste soms. Maar ze kent Nederland. Van de eerste 30 jaar van haar leven, van de bezoeken aan familie en vrienden toen ze 25 jaar in het buitenland voor de VN werkte, van de kranten die ze daar las en, hoe kan het ook anders, van Uitzending Gemist.

Sigrid Kaag Twitter

Bij terugkomst liet Nederland zich niet altijd van zijn beste kant zien. Zo werd Sigrids privéleven onder de loep genomen. Geert Wilders twitterde over haar man Anis al-Qaq, met wie ze vier kinderen heeft, een voormalig ambassadeur en onderminister in de Palestijnse regering in Ramallah. ‘Geen Arafat-islam-terreur-lover als premier’, slingerde Wilders de wereld in. En de politicus was niet de enige twitteraar met commentaar. Zoiets had Sigrid nog nooit eerder meegemaakt, vertelt ze in de documentaire Van Beiroet tot Binnenhof van Shuchen Tan. ‘Al helemaal niet in Israel’.

Sigrid was al vroeg volwassen

Wanneer Sigrid dit jaar in een interview met de Volkskrant terugblikt op de aantijgingen heeft ze er één ding over te zeggen: ‘Op dat soort momenten is het zaak om een zekere mate van volwassenheid te tonen en daarboven te staan.’ Volwassenheid. Ze moest er al vroeg aan geloven. Sigrid werd op 2 november 1961 in Rijswijk geboren in een rooms-katholiek gezin. Als Kaag zes jaar oud is, overlijdt haar broertje Harald kort na zijn geboorte, aan een hartafwijking. Op haar twaalfde werd er een hersentumor bij haar moeder geconstateerd. Haar vader was zwaar gedeprimeerd. Toen hij werd opgenomen, gingen Sigrid en haar zus allebei naar een apart pleeggezin. ‘Ik was altijd al een autonoom kind, maar hierdoor leerde ik nog eens extra dat het leven je kan verrassen, in goede of in slechte zin, en dat je daarbij altijd op jezelf moet kunnen rekenen.’

Rooms-katholiek maar toch bij D66

Dat Sigrid rooms-katholiek is en bij het liberale D66 zit, is iets wat opvalt. Aan het Parool legt ze uit: ‘Ik ben een heel seculier mens en ben bewust lid bij D66. Ik vind geloof echt een privézaak voor de mens. Ik zou nooit lid zijn geworden van het CDA. Overigens herken ik veel meer van christelijke waarden bij D66. Als het gaat om menselijke waardigheid, rechten van anderen.’

Voor Sigrid persoonlijk is geloven een kwestie van vertrouwen dat er iets anders en hogers is. Ze bidt regelmatig, voor rust of om goede zaken voor anderen. Maar ‘nooit materieel,’ vertelt ze. Dit hoopt ze ook aan haar kinderen mee te geven, die zijn gedoopt. Maar bovenal gunt Sigrid haar kinderen veel vrijheid. ‘Ik gun ze de privacy om hun eigen leven te leiden. Mijn leven als lijsttrekker moet hun leven als jonge mensen niet in de weg staan.’

Sigrid Kaag gezin

Die kinderen, waarmee Kaag dus over de hele wereld heeft gewoond, spelen trouwens een grote rol in haar leven. Een oud-collega vertelt aan Business Insider: ‘Ik was erg onder de indruk dat ze ondanks haar VN-werk zo dicht bij en zo verbonden met haar kinderen bleef.’ Kaag heeft er vier: dochter Janna Kaag (25), zoon Adam (21), dochter Inas (18) en haar zoon die ze adopteerde uit een kindertehuis in Betlehem, Makram (22). Kinderen krijgen was voor Sigrid allesbehalve een makkie. Het eerste kind van Kaag werd dood geboren, ze heeft een aantal miskramen gehad en haar zwangerschappen waren heel zwaar.

Den Haag kwam onverwacht

Wat niemand om Sigrid heen had kunnen voorspellen? Dat Sigrid het lijsttrekkerschap ooit boven haar prestigieuze titel in het buitenland zou verkiezen. Waarom ze ervoor koos om terug te komen naar Nederland? ‘Omdat dit mijn land is. En omdat er uiteindelijk niets beter is dan je eigen land te mogen dienen op het moment dat het ertoe doet. En dat doet het nu. Het populisme heeft te weinig weerwoord gekregen.’ In haar leiderschap is Sigrid vastberaden niet over dat populisme te zwijgen. Zo valt te lezen op de website van D66: ‘Doordat ik een tijdje weg ben geweest heb ik juist een veel scherpere blik op zaken. Ik zit niet vastgebakken in patronen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s