Giftig gas explosie in Jordaanse haven

Amman, Jordanië (AP) — Een kraan die chloortanks op een schip laadde in de Jordaanse haven Aqaba liet er maandag een vallen, waardoor een explosie van giftige gele rook ontstond die ten minste 13 mensen doodde en ongeveer 250 mensen ziek maakte, zeiden de autoriteiten.

Een video op de staatstelevisie toonde het moment waarop de tank ontplofte, waardoor dokwerkers zich uit de voeten maakten om aan de giftige wolk te ontsnappen. Ongeveer 200 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen.

Het Directoraat Openbare Veiligheid, dat het aanvankelijk beschreef als een gaslek, zei dat de autoriteiten het gebied hadden afgesloten nadat de gewonden waren geëvacueerd en specialisten naar binnen hadden gestuurd om de situatie aan te pakken.

Het door de staat gecontroleerde Jordaanse televisiestation zei dat 13 mensen waren omgekomen. Al-Mamlaka TV, een andere officiële zender, zei dat 199 mensen nog steeds in ziekenhuizen werden behandeld. Het Directoraat Openbare Veiligheid zei dat in totaal 251 mensen gewond waren.

Dr. Jamal Obeidat, een plaatselijke gezondheidsfunctionaris, drong er bij de mensen op aan om binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. Het dichtstbijzijnde woongebied ligt op 25 kilometer afstand.

Aqaba ligt aan de noordpunt van de Rode Zee, naast de Israëlische stad Eilat, die net over de grens ligt. Beide zijn populaire strand- en duikbestemmingen.

De hulpdiensten van Eilat zeiden in een verklaring dat er geen gevolgen waren voor de stad, maar dat zij de situatie op de voet volgden.

12-mrt-2015 Iraakse functionarissen hebben de BBC video’s laten zien die volgens hen bevestigen dat militanten van Islamitische Staat chloorgas gebruiken in sommige ruwe zelfgemaakte bommen.

Plaats een reactie