Solyndra

Solyndra was een fabrikant van cilindervormige panelen van koper-indium-galium-selenide dunne-film zonnecellen, gevestigd in Fremont, Californië. Zwaar gepromoot als leider in de Clean Energy sector voor zijn ongebruikelijke technologie, was Solyndra niet in staat om te concurreren met conventionele zonnepaneelfabrikanten van kristallijn silicium. Ongeveer twee jaar nadat de regering-Obama voor $535 miljoen aan leningen aan Solyndra had medeondertekend, vroeg het bedrijf op 1 september 2011 het faillissement aan

23 sept. 2011 Solyndra-functionarissen nemen vijfde op House Hearing
WASHINGTON – De chief executive en chief financial officer van Solyndra, het failliete zonne-energiebedrijf, namen vrijdag voor een subcommissie van het Huis het Vijfde Amendement in, terwijl ze verbaal werden gepamperd door commissieleden, totdat Democraten klaagden dat het pesten ongepast begon te worden.
Brian Harrison, de president-directeur, en Wilbur G. Stover, de senior vice-president en financieel directeur – elk met een advocaat en een enkel vel papier met de tekst van een verklaring die hij steeds weer voorlas en waarin hij uitlegde dat hij respectvol weigerde vragen te beantwoorden – verschenen voor de toezichts- en onderzoekscommissie van de House Committee on Energy and Commerce. De commissie onderzoekt hoe het bedrijf failliet is gegaan nadat het 528 miljoen dollar aan overheidsleningen had gekregen.
De zaak is acuut gênant voor de Democraten omdat Solyndra de eerste leninggarantie was die door de regering-Obama werd goedgekeurd in het kader van een programma dat bedoeld was om banen te creëren en de Amerikaanse zonne-energiesector nieuw leven in te blazen. Toen de lening werd goedgekeurd, kondigde vicepresident Joseph R. Biden Jr. dit aan, en later bezocht president Obama de fabriek in Californië.
“Hoe kan een bedrijf van een bezoek van de president van de Verenigde Staten naar een inbeslagname van de dossiers door de F.B.I. gaan?” vroeg afgevaardigde Joe L. Barton, een republikein uit Texas.

14 oktober 2011 Brian Harrison, CEO van Solyndra neemt ontslag
De CEO van Solyndra, een in Californië gevestigd zonne-energiebedrijf dat een omstreden leninggarantie van 535 miljoen dollar kreeg van de regering Obama, heeft ontslag genomen.
In documenten die woensdag bij een faillissementsrechtbank werden ingediend, zei Solyndra dat Brian Harrison zijn functie op vrijdag 7 oktober had neergelegd, “zoals overwogen zelfs vóór deze zaken werden begonnen”. Solyndra sloot zijn deuren en verklaarde zes weken geleden failliet.
Solyndra diende de papieren in bij een rechtbank in Delaware als reactie op een motie van het Departement van Justitie om een curator aan te stellen om toezicht te houden op de faillissementszaak van het bedrijf. Justitie diende de motie in nadat Harrison en Solyndra’s CFO, W.G. Stover zich beriepen op het vijfde amendement en weigerden vragen te beantwoorden van een Congrescommissie die de Solyndra lening onderzoekt tijdens een hoorzitting op 23 september. Het bedrijf wordt ook onderzocht door het Ministerie van Justitie, het Ministerie van Financiën en de Inspecteur-Generaal van het Ministerie van Energie.
De regering Obama had Solyndra als eerste geselecteerd om een lening te krijgen in het kader van een programma van het ministerie van Energie dat bedoeld was om overheidssteun te verlenen aan bedrijven die banen zouden creëren en tegelijk energie zouden opwekken uit schonere bronnen, zoals zonne-energie, windenergie en kernenergie. President Obama bracht een persoonlijk bezoek aan het Solyndra-complex en prees het als een leider in deze opkomende sector.

KNTV bericht over de buizen van Solyndra die gebruikt worden als kunstwerk in een tuin in Berkeley (23 augustus 2012).

De regering-Biden geeft miljarden dollars uit om opkomende energietechnologieën op te schalen die volgens haar nodig zijn om de klimaatdoelstellingen van de tweede helft van de eeuw te halen, maar wil tegelijkertijd het risico van een tweede Solyndra voorkomen – een tien jaar oude politieke mislukking met veel publiciteit die deze inspanningen vertroebelde.
Het ministerie van Energie hoopt gebruik te maken van een zeldzame ader van tweepartijdige steun voor twee technologieën in het bijzonder – het direct afvangen van lucht en waterstofproductie – terwijl het regio’s in het hele land selecteert om hun levensvatbaarheid aan te tonen, aldus ambtenaren van het ministerie in interviews en openbare optredens.
De strategie van het departement zal woensdag te zien zijn op een topconferentie om enthousiasme op te wekken en sceptici te overtuigen van het 3,5 miljard dollar kostende hubprogramma voor directe luchtafvang, een van de 12,1 miljard dollar aan geld voor koolstofbeheersingsprogramma’s dat door het Congres is toegewezen.
Jennifer Granholm, minister van Energie, zal zich aansluiten bij een groot aantal hoofden van agentschappen, ambtenaren van het Witte Huis en leiders uit de industrie om de technologie voor het verwijderen van koolstof uit de atmosfeer te hypen – terwijl ze de verwachting uitspreekt dat sommige projecten onvermijdelijk zullen mislukken en dat is onderdeel van het plan.
“Het is een oefening geweest in het opbouwen van vertrouwen, en ik denk dat we nu op een veel actiever tempo zitten dan in maart 2021,” vertelde Jigar Shah, directeur van het leenbureau van het departement, aan Bloomberg Law.
Bipartisan Engagement
Het agentschap maakt gebruik van de tekortkomingen uit het verleden om ervoor te zorgen dat de financieringsmogelijkheden concurrerend zijn en dat er duidelijke mijlpalen worden vastgesteld voor projectontwikkelaars om meer financiering vrij te maken, zei Noah Deich, adjunct-assistent-secretaris voor koolstofbeheer. Hij kwam in april bij het agentschap na zeven jaar Carbon180 te hebben geleid, een groep die opkomt voor de verwijdering van koolstof uit de atmosfeer.
Het bureau probeert “die tweepartijencoalitie, die geografisch verspreid is over de VS, te betrekken en ervoor te zorgen dat deze projecten echt die aanbetaling kunnen zijn,” zei Deich.
Sommige van de inspanningen van de regering zullen zich richten op het vernieuwde Loan Programs Office van het departement, dat vorige maand zijn eerste leninggarantie voor schone energie in bijna tien jaar verstrekte aan een waterstofhubproject in Utah.
Het bureau voor leningen heeft meer dan 40 miljard dollar aan leningen en leninggaranties beschikbaar om uit te geven en werkt aan een stapel van 77 leningaanvragen voor een totaal van 79,5 miljard dollar vanaf juni, volgens het bureau. Het bureau heeft 63% van zijn blootstelling aan kredietnemers met een investeringsrating, met een verliespercentage van 3% van de uitbetaalde middelen, cijfers die blijven verbeteren, volgens zijn jaarlijkse portfolioverslag.
“LPO wil voortbouwen op zijn succesvolle staat van dienst door diverse, veelbelovende schone energieprojecten te blijven selecteren die vanwege hun innovatieve karakter geen toegang hebben tot particuliere schuldmarkten”, aldus Shah. “Vanwege die aard zullen niet alle projecten slagen; maar investeren in projecten waarvan wij geloven dat ze als katalysator kunnen fungeren voor sectoren die het spel veranderen, is wat we nodig hebben om de klimaatdoelstellingen van president Biden te verwezenlijken.”
Het bureau, dat werd opgericht door de Energy Policy Act van 2005, was “het eerste bureau van deze omvang dat echt probeerde de kloof te overbruggen tussen O&O-inspanningen en de manier waarop we projecten op commerciële schaal ondersteunen,” zei Nikesh Jindal, een partner bij King and Spalding LLP die als senior counsel op het ministerie van Energie hielp bij het opzetten van het leenprogramma.
Zwart oog
Maar het ministerie kreeg een blauw oog onder de regering-Obama toen Solyndra, een zonne-energiebedrijf, faillissement aanvroeg twee jaar nadat het 535 miljoen dollar aan federale leningen had ontvangen. Nadat de Republikeinse presidentskandidaat voor 2012, Mitt Romney, en anderen herhaaldelijk kritiek hadden geuit op de regering, gaf het ministerie van Energie de schuld aan de bedrijfspraktijken van Solyndra en het toezicht van het ministerie op de leningen.
Afgelopen november introduceerde senator John Barrasso (R-Wyo) de Energy Accountability Act (S. 3152) om “belastingbetalers te beschermen tegen groene-energieboondooms” door te verhinderen dat leners die eerder een lening van het ministerie van Energie niet hebben kunnen terugbetalen, een nieuwe lening kunnen aanvragen.
Het wetsvoorstel volgde op een rapport van Barrasso’s kantoor genaamd “The Solyndra Syndrome and the Green Stimulus Delusion,” waarin de “opvallende parallellen tussen het mislukte groene energie stimuleringsbeleid van de regering Obama en de beleidsprioriteiten van de regering Biden” werden onderzocht.
Barrasso “blijft zich zorgen maken over verspilling van belastinggeld, ook in programma’s zoals het Department of Energy’s Loan Programs Office,” zei woordvoerster Sarah N. Durdaller. “Hij is van mening dat we meer moeten doen om ervoor te zorgen dat het geld van de belastingbetaler wordt besteed aan projecten die de moeite waard zijn en niet wordt verspild aan projecten met politieke connecties.
Maar Barrasso heeft aangedrongen op financiering van koolstofafvang en steunt waterstofonderzoek, aangezien Wyoming een belangrijke producent is van steenkool en olie en gas.
Het departement heeft duidelijk gemaakt dat de regionale hubs zullen proberen de risico’s te verminderen door verschillende pakketten van technologie te financieren, zei Sasha Mackler, die het energieprogramma leidt bij het Bipartisan Policy Center.
“De hub-benadering zal zeer krachtig zijn omdat er meer belanghebbenden bij betrokken zijn, omdat schaalvergroting sneller gaat en omdat je de kosten van gedeelde infrastructuur kunt delen op een manier die volgens mij meer technologieën naar voren kan brengen”, aldus Mackler.
Bankabel maken
Nadat de Trump-administratie effectief de deur naar leningen had gesloten, hebben Biden-functionarissen gewerkt aan het heropbouwen van vertrouwen in een “LPO 2.0”, zei Shah. De schone energie ondernemer en podcast host is op een media blitz en smeedde relaties met de particuliere sector en in de administratie om leningen effectief te verwerken.
Het doel is om “bankwaardig” te worden, zei Shah. Een DOE-lening, die de levensvatbaarheid van de opkomende operatie van de aanvrager ondersteunt, kan worden gekopieerd door particuliere banken in een bepaalde sector.
Ambtenaren bereiden zich voor op meer planning vooraf met gemeenschappen en “verbeterd toezicht” op ondernemingen die financiering ontvangen, zei Kelly Cummins, waarnemend directeur en plaatsvervangend hoofddirecteur voor het Office of Clean Energy Demonstrations.
Het bureau is een nieuwe inspanning van het departement om grootschalige demonstratieprojecten op te schalen, met 20 miljard dollar ter ondersteuning van een reeks energietechnologieën, waaronder 8 miljard dollar voor waterstofhubs.
“Ik denk dat het geen verrassing is voor de mensen in deze kamer dat het departement een gemengde zak met succes heeft gehad als het gaat om deze demonstratieprojecten,” zei Cummins vorige maand op een inaugurele bijeenkomst van voorstanders van directe luchtafvang, georganiseerd door het Bipartisan Policy Center in Washington.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s