Kunstmatige baarmoeder

Baby’s thuis laten groeien… Daarom kunnen ze nu doen wat ze doen
Ze kunnen zelf kinderen maken met een cel van een huid !!!!
Ik zeg niet, dat het geen uitvinding is, voor baby’s die te vroeg zijn geboren en hier hun leven mee kunnen redden….
Maar je moet even kijken naar het plaatje in totaal, waar we heen gaan…

Figuur uit een Nature Communications-paper uit 2017 waarin een extra-uterien levensondersteunend systeem, of “biobag”, wordt beschreven dat wordt gebruikt om lamsfoetussen te laten groeien.
Een kunstmatige baarmoeder of kunstmatige baarmoeder is een apparaat dat een extracorporale zwangerschap mogelijk zou maken door een foetus te laten groeien buiten het lichaam van een organisme dat de foetus normaal gesproken tot het einde zou dragen.
Een kunstmatige baarmoeder, als vervangend orgaan, zou vele toepassingen hebben. Het zou kunnen worden gebruikt om mannelijke of vrouwelijke paren te helpen bij de ontwikkeling van een foetus. Dit kan mogelijk worden uitgevoerd als een overgang van een natuurlijke baarmoeder naar een kunstmatige baarmoeder, waarbij de drempel van de levensvatbaarheid van de foetus naar een veel vroeger stadium van de zwangerschap wordt verschoven. In deze zin kan het worden beschouwd als een neonatale incubator met zeer uitgebreide functies. Het zou ook kunnen worden gebruikt voor het op gang brengen van de foetale ontwikkeling. Een kunstmatige baarmoeder zou ook kunnen helpen om foetale chirurgische ingrepen in een vroeg stadium tot een optie te maken in plaats van ze uit te moeten stellen tot het einde van de zwangerschap.
In 2016 publiceerden wetenschappers twee studies met betrekking tot menselijke embryo’s die zich dertien dagen ontwikkelen binnen een ecto-uteriene omgeving. Momenteel voorkomt een 14-dagenregel dat menselijke embryo’s langer dan 14 dagen in kunstmatige baarmoeders worden gehouden. Deze regel is in twaalf landen gecodificeerd in de wet.
In 2017 publiceerden foetale onderzoekers van het Children’s Hospital of Philadelphia een studie waaruit bleek dat zij premature lamsfoetussen vier weken lang in een extra-uterien levensondersteunend systeem hadden gekweekt

RESEACHERS FROM THE NETHERLANDS
Illustration from US patent 2723660A from 1954

Onderdelen
Een kunstmatige baarmoeder, soms “exowomb” genoemd, zou voedingsstoffen en zuurstof moeten leveren om een foetus te voeden, en afvalmateriaal moeten afvoeren. Een kunstmatige baarmoeder (of “kunstmatig baarmoedersysteem” om een ruimer toepassingsgebied te benadrukken) kan ook het raakvlak omvatten dat de functie vervult die anders door de placenta wordt vervuld, een vruchtwaterreservoir dat als vruchtzak fungeert, alsmede een navelstreng.

Voeding, zuurstoftoevoer en afvalverwijdering
Een vrouw kan nog steeds voedingsstoffen leveren en afvalstoffen afvoeren indien de kunstmatige baarmoeder met haar is verbonden Zij kan ook zorgen voor immuunbescherming tegen ziekten door IgG-antilichamen aan het embryo of de foetus door te geven.
Kunstmatige toevoer en afvoer hebben het potentiële voordeel dat de foetus zich kan ontwikkelen in een omgeving die niet wordt beïnvloed door de aanwezigheid van ziekten, milieuverontreinigende stoffen, alcohol, of drugs die een mens in de bloedsomloop kan hebben. Er is geen risico van een immuunreactie tegen het embryo of de foetus die anders zou kunnen ontstaan door onvoldoende zwangerschapsimmuuntolerantie. Enkele afzonderlijke functies van een kunstmatige leverancier en verwijderaar zijn onder meer:
Afvalverwijdering kan worden uitgevoerd door middel van dialyse.
Voor de oxygenatie van het embryo of de foetus, en de verwijdering van kooldioxide, is extracorporale membraan oxygenatie (ECMO) een functionerende techniek, die met succes geitenfoetussen in leven heeft gehouden tot 237 uur in amniotische tanks. ECMO is momenteel een techniek die in geselecteerde neonatale intensive care units wordt gebruikt voor de behandeling van voldragen zuigelingen met geselecteerde medische problemen die ertoe leiden dat de zuigeling niet in staat is te overleven door gasuitwisseling met behulp van de longen. De cerebrale vasculatuur en de kiemmatrix zijn echter slecht ontwikkeld bij foetussen, en bijgevolg bestaat er een onaanvaardbaar hoog risico op intraventriculaire bloeding (IVH) als ECMO wordt toegediend bij een zwangerschapsduur van minder dan 32 weken.Vloeibare beademing is voorgesteld als alternatieve methode voor zuurstoftoediening, of ten minste als een tussenstadium tussen de baarmoeder en het ademen in de open lucht.
Voor kunstmatige voeding zijn de huidige technieken problematisch. Totale parenterale voeding, zoals onderzocht bij zuigelingen met ernstig kort darm syndroom, heeft een 5-jaars overleving van ongeveer 20%.
Ook problemen in verband met de hormonale stabiliteit moeten nog worden opgelost.
Theoretisch kunnen dierlijke leveranciers en disposers worden gebruikt, maar wanneer de baarmoeder van een dier erbij betrokken is, valt de techniek eerder in het toepassingsgebied van interspecifieke zwangerschap.[origineel onderzoek?

Baarmoederwand
In een normale baarmoeder heeft het baarmoederslijmvlies van de baarmoederwand tot taak de foetus aan het einde van de zwangerschap uit te drijven, en speelt het baarmoederslijmvlies een rol bij de vorming van de placenta. Een kunstmatige baarmoeder kan onderdelen met een gelijkwaardige functie omvatten. Er zijn methoden overwogen om een kunstmatige placenta en andere “inwendige” componenten rechtstreeks met een externe circulatie te verbinden.
Interface (kunstmatige placenta)
Een interface tussen de leverancier en het embryo of de foetus kan volledig kunstmatig zijn, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een of meer semipermeabele membranen zoals wordt gebruikt bij extracorporale membraanoxygenatie (ECMO).
Er zijn ook mogelijkheden om een placenta te kweken met behulp van menselijke endometriumcellen. In 2002 werd bekend dat weefselmonsters van gekweekte endometriumcellen die bij een menselijke donor waren weggenomen, met succes waren gekweekt.Het weefselmonster werd vervolgens zo bewerkt dat het de vorm van een natuurlijke baarmoeder aannam, en in het weefsel werden vervolgens menselijke embryo’s geïmplanteerd. De embryo’s innestelden zich correct in de bekleding van de kunstmatige baarmoeder en begonnen te groeien. De experimenten werden echter na zes dagen stopgezet om binnen de toegestane wettelijke grenzen van de wetgeving inzake in-vitrofertilisatie (IVF) in de Verenigde Staten te blijven.
Een menselijke placenta kan theoretisch in een kunstmatige baarmoeder worden getransplanteerd, maar de passage van voedingsstoffen door deze kunstmatige baarmoeder blijft een onopgelost probleem.

Vruchtwaterreservoir (kunstmatige vruchtzak)
De belangrijkste functie van een amniontank zou zijn de functie van de amnionzak te vervullen door het embryo of de foetus fysiek te beschermen, waarbij het optimaal in staat wordt gesteld zich vrij te bewegen. Het moet ook in staat zijn een optimale temperatuur te handhaven. Lactated Ringer’s solution kan worden gebruikt als vervanging voor vruchtwater.

Navelstreng
Theoretisch kan, in geval van voortijdige verwijdering van de foetus uit de natuurlijke baarmoeder, de natuurlijke navelstreng worden gebruikt, die open wordt gehouden door medische remming van de fysiologische occlusie, door anti-coagulatie, door stenting of door een bypass aan te leggen om de bloedstroom tussen de moeder en de foetus in stand te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s