De geheime taal van kleur

Al die kleuren die wij zien zijn niet wat een vleermuis, een hond of een duif ziet. Verschillende hersenen zien verschillende kleuren en, geloof het of niet, ons kleurenzicht verbleekt in vergelijking met dat van vogels, vlinders, reptielen en vissen.
Door de geschiedenis heen en in de meeste culturen, was rood altijd de eerste kleur die een naam kreeg, na zwart en wit en blauw was een van de allerlaatste.
De populaire mnemonische naam ROYGBIV, die moet staan voor de tinten van het zichtbare spectrum – rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet – is geheel willekeurig. Sir Isaac Newton noemde oorspronkelijk elf kleuren in het spectrum en bracht ze vervolgens terug tot zeven omdat hij wilde dat ze de zeven tonen in de toonladder weerspiegelden. Vandaag de dag beschouwen we indigo niet langer als een essentiële tint.
De overvloed aan kleuren die we bij planten en dieren zien, is niet ontstaan als een middel om mensen aan te trekken, maar eerder als een verdediging. Pigmenten, zoals carotenoïde en melanine, zijn natuurlijke beschermers tegen de schadelijke ultraviolette stralen van de zon. Pas toen planten en dieren zich begonnen te ontwikkelen, begon kleur een sleutelrol te spelen bij de voortplanting van soorten.

Kan iemand zich deze discussie nog herinneren:
Is deze jurk blauw met zwart of goud met wit? Deze vraag zorgde voor complete verwarring op internet. Hoe kan het dat we een simpele foto zo verschillend interpreteren?
Twee mensen die op dezelfde monitor naar de foto kijken, kunnen toch verschillende kleuren zien. Het ligt niet aan je computer en ook niet aan je ogen. Zoals zo vaak zit het tussen de oren. Het ligt aan de manier waarop onze hersenen de kleur van een lichtbron corrigeren. Mensen zijn gewend om te zien in daglicht, maar daglicht verandert van kleur. Van oranje-rood in de vroege ochtend, tot blauw-wit in de middag en vervolgens weer rood in de schemering. Wat je als mens automatisch doet als je de kleur van een object bepaalt, is de kleur van de lichtbron wegfilteren. Daarna zie je de echte kleur van het object.
De kleuren op deze foto zitten kennelijk op een bijzondere grens.
CMYK kleurenmodel
Het CMYK-kleurmodel (ook bekend als proceskleur, of vierkleur) is een subtractief kleurmodel, gebaseerd op het CMY-kleurmodel, dat wordt gebruikt bij kleurendruk, en wordt ook gebruikt om het drukproces zelf te beschrijven. CMYK verwijst naar de vier inktplaten die bij sommige soorten kleurendruk worden gebruikt: cyaan, magenta, geel, en key (zwart).
Het CMYK-model werkt door kleuren gedeeltelijk of volledig te maskeren op een lichtere, meestal witte, achtergrond. De inkt vermindert het licht dat anders zou worden weerkaatst. Een dergelijk model wordt subtractief genoemd omdat inkt de kleuren rood, groen en blauw “aftrekt” van wit licht. Wit licht min rood geeft cyaan, wit licht min groen geeft magenta, en wit licht min blauw geeft geel.
In additieve kleurmodellen, zoals RGB, is wit de “additieve” combinatie van alle primaire gekleurde lichten, zwart is de afwezigheid van licht. In het CMYK-model is het precies omgekeerd: wit is de natuurlijke kleur van het papier of een andere achtergrond, zwart is het resultaat van een volledige combinatie van gekleurde inkten. Om inktkosten te besparen en diepere zwarttinten te produceren, worden onverzadigde en donkere kleuren geproduceerd door zwarte inkt te gebruiken in plaats van de combinatie van cyaan, magenta en geel.

Als je de Q-drops bestudeert, weet je dat we in een soort van countdown (count up?) zitten & we zijn teruggekeerd naar de beginnende drops vanaf okt. 2017. We zitten in een KLEUR REVOLUTIE. [Ze] gebruiken KLEUREN om achter te commanderen door nog maar net 1 kleur van deze kleuren te tweaken: CMYK (RGB). Het is interessant dat de “K” in CMYK staat voor KEY🗝 Zo ook, “K” = 11 👀

Rachel “Ray” Chandler-Guinness is een andere “Madam” die banden heeft met Jeffrey Epstein en zijn pedofiele eiland. Ze werkt momenteel vanuit New York.
Ze is geboren in 1988, maar haar afkomst is redelijk verborgen en informatie is schaars. Ze is echter de dochter van de familie Chandler die eigenaar was van de Los Angeles Times. Er zijn aanwijzingen dat ze ook is opgegroeid in de wereld van de kinderhandel, en de naam “Chandler” wordt gebruikt als code-woord voor “kinderhandelaar”.
Rachel studeerde in 2005 af aan de Brentwood School in Los Angeles. Haar eerste baan was in het Standard Hotel (zal hier uitgebreid aan bod komen met een link), waarvan nu bekend is dat het een dekmantel is voor kinderhandel.
Ze trouwde met Tom Guinness in 2012, die een bekende stylist is in het Verenigd Koninkrijk. Hun eerste huwelijk was alleen met familie en werd gehouden in Los Angeles, Californië. Vogue versloeg beide bruiloften, haar standaard bruiloft in L.A. voor haar familie, en haar Sjamanistische bruiloft in het Verenigd Koninkrijk voor haar vrienden.

Waarom is de lucht blauw? Het gras groen? De roos rood? De meesten van ons hebben geen idee hoe deze vragen te beantwoorden, noch zijn we ons ervan bewust dat kleur doordringt in bijna alle aspecten van het leven, van het subatomaire domein en de natuurlijke wereld tot de menselijke cultuur en psychologie. De Geheime Taal van Kleur viert en belicht de ontelbare manieren waarop kleur onze wereld kleurt.
Georganiseerd in hoofdstukken die beginnen met de fysica en chemie van kleur, reist het boek van de ruimte naar de aarde, van planten naar dieren naar mensen. In deze hoofdstukken wordt uitgelegd hoe en waarom we kleur zien, de aard van regenbogen, dieren met kleurenzicht ver superieur en ver inferieur aan het onze, hoe onze taal invloed heeft op de kleuren die we zien, en nog veel meer.
Tussen deze hoofdstukken door richten we onze aandacht op de afzonderlijke tinten van het zichtbare spectrum – rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. In deze hoofdstukken onderzoeken we van alles, van waarom de rode kleur van de planeet Mars, ons bloed en roestige nagels allemaal aan hetzelfde te wijten zijn; dat als gevolg van optische wetten, het gras echt groener lijkt aan de andere kant van het hek; dat paars wordt geassocieerd met royalty omdat het ooit de duurste kleur was om te produceren.
Met honderden foto’s en tientallen infografieken is elke bladzijde een demonstratie van kleur en haar rol in de wereld om ons heen. Of je nu rood ziet, een krimpend violet bent, of een blauwe streep spreekt, De geheime taal van kleur is het perfecte boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis, wetenschap, cultuur en schoonheid van kleur in de natuurlijke en door de mens gemaakte wereld.

Arielle & Joann Eckstut BLOG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s