HALLOWEEN

Halloween is een “feestdag” die valt op 31 oktober. Traditioneel wordt Halloween vooral gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Inmiddels heeft het feest ook sterk aan populariteit gewonnen in andere delen van de wereld, met name in Europa, Latijns-Amerika, Australië en Oost-Azië.
Type: Dodenherdenking

Geschiedenis van halloween

De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in het 16e eeuwse Schotland. Halloween is een verbastering van All Hallows’ Even, de avond voor Allerheiligen. De naam werd dus zo’n 400 jaar geleden voor het eerst gebruikt, maar de oorsprong van Halloween gaat terug tot rond het begin van de christelijke jaartelling.

Samhain

Halloween is voortgekomen uit het Keltische feest Samhain. De Kelten in Ierland en Groot-Brittannië vierden dit feest op 31 oktober op de Keltische variant van oudejaarsdag. Op 1 november eindigde het oogstseizoen en begon de winter, en daarmee het nieuwe jaar. Met de oogst in de graanschuur en het vee in de stal was het tijd voor een feest. Om het einde van het jaar te vieren staken de Kelten grote vreugdevuren aan en voerden zij verschillende rituelen uit, waarbij waarschijnlijk mensen werden geofferd.

Zielen van de overledenen

Naast dit oogstfeest geloofden de Kelten ook dat op Samhain de ‘deur’ naar de onderwereld een klein stukje openstond, waardoor het voor de zielen van de doden, en andere wezens zoals feeën, mogelijk was om naar onze wereld te komen. Om deze zielen te eren werden grote feestmalen gegeven, waarbij plekken vrij werden gehouden voor de overledenen. Naast de zielen van de overledenen konden op deze dag ook slechte wezens als demonen door de deur komen, waar de Kelten zich tegen moesten beschermen door deze slechte wezens af te schrikken. Hier komt waarschijnlijk de traditie vandaan dat mensen zich verkleden op Halloween.

Christelijke invloeden op Halloween

Het feest van Samhain mengde zich in de 9e eeuw na de komst van zendelingen in Ierland en Groot-Brittannië met het christelijke Allerheiligen. Allerheiligen was in 609 ingevoerd door paus Bonifatius IV om alle christelijke heiligen te eren. Het feest werd eerst op 13 mei gevierd, maar deze datum werd in 835 door paus Gregorius IV veranderd naar 1 november. Allerheiligen wordt op 2 november gevolgd door Allerzielen, waarop de overledenen worden herdacht. Dit droeg verder bij aan de connectie van Halloween met de doden en het ‘enge’ imago dat de feestdag heeft.

Oorsprong van trick-or-treat

Het is niet helemaal duidelijk waar het trick-or-treaten precies vandaan komt. Zowel de Kelten als de christenen kenden gebruiken die hier een beetje op leken. Tijdens Samhain trokken Keltische jongens langs de deuren om hout voor de vreugdevuren op te halen, waar later ook vaak eten bij gegeven werd. De christenen bakten aan de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen zogenaamde zielenkoeken. Groepen kinderen en armen trokken dan langs de deuren om deze koeken te verzamelen. Elke gegeten koek stond voor een ziel die bevrijd werd uit het vagevuur en zijn weg naar de hemel vond.

Verspreiding naar Amerika

De verspreiding van Halloween naar de Verenigde Staten en Canada vond pas zo’n 150 jaar geleden plaats. Het feest kwam in de 19e eeuw mee met de grote aantallen immigranten uit Ierland en Schotland. Nadat de viering van Halloween in de tweede helft van de 19e eeuw vooral beperkt bleef tot de immigrantengemeenschappen, verspreidde het feest zich in het eerste decennium van de 20e eeuw in alle lagen van de bevolking. Uit Amerika komt ook de traditie om pompoenen uit te hollen voor Halloween. De Kelten kenden een soortgelijk gebruik van het uithollen van rapen, maar de Noord-Amerikaanse pompoenen waren hier veel geschikter voor. Onder invloed van de Amerikaanse cultuur verspreidt het feest zich tegenwoordig alsmaar verder over de wereld. In Europa wordt Halloween steeds groter gevierd en ook in gebieden in Zuid-Amerika en Azië begint Halloween aan populariteit te winnen. Het feest is ook deels vergelijkbaar met het Mexicaanse Día de los Muertos, de Dag van de Doden, die op 1 november wordt gevierd.

HALLOWEEN IS EEN HEIDENSE VIERING VAN DE DOOD DIE MOETEN WORDEN VERMIJDEN.
De wortels van Halloween in hekserij en druïdisch heidendom zijn onmiskenbaar. Als we de geschiedenis van Halloween onderzoeken, ontdekken we al snel dat het gebaseerd is op de oude heidense religie van de Kelten in Noord-Ierland en hun viering van het dodenfeest, bekend als Samhain.
In Noord-Ierland regeerde een klasse van meedogenloze priesters, bekend als de Druïden, eeuwenlang over Noord-Ierland door middel van occulte terreur en mensenoffers.
Volgens Ronald Hutton in The Stations of the Sun: A History of the Ritual Year in Britain, verwees ‘Samhain’ naar Keltische Halloween-gebruiken tot in de 19e eeuw (Hutton, Ronald, The Stations of the Sun: A History of het ritueel jaar in Groot-Brittannië, New York: Oxford University Press, 1996, blz. 369)
Tegenwoordig viert Ierland Halloween met vuurwerk en is het het enige land ter wereld dat Halloween als nationale feestdag erkent. Kinderen in Ierland krijgen een week vrij van school vanwege de naleving ervan.

FESTIVAL VAN DE DODEN
Halloween, zoals we het nu kennen, is een gemoderniseerde versie van het druïdische dodenfeest. De machtige Druïdepriesters werden beschouwd als koningen van de occulte beoefenaars en stonden bekend om het aanbidden van boze geesten en het offeren van mensen aan hun demonische goden!
De Kelten vierden de dag van de dood in afwachting van de donkere, koude wintermaanden. De vooravond van Samhain markeerde de speciale tijd van het jaar waarin de Druïden leerden dat demonen, zielen en goden op de wereld werden losgelaten om nietsvermoedende zielen te zegenen of verwoesting en vernietiging aan te richten.

WARNING HEFTIG VERHAAL; ONTMOETING MET MAN OP HALLOWEEN
TED GUNDERSON. TRUE STORY

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s