Zorgverzekering, vraag altijd een gespecificeerde rekening!

If you can afford to, don’t get health insurance

Is een zorgverzekering verplicht?

Er zijn 2 soorten zorgverzekeringen: een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Een basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering niet.
Wie in Nederland woont of werkt, moet een basisverzekering afsluiten. U verzekert u daarmee voor zorg uit het basispakket. Denk aan de huisarts, het ziekenhuis, de psychiater en de apotheek. De overheid stelt vast wat er in het basispakket van de zorgverzekering zit. U mag en kunt alleen een basisverzekering afsluiten als u in Nederland woont. U bent dan volgens de officiële term ‘ingezetene’. De Sociale Verzekeringsbank bepaalt of u dat bent.

Natuurlijk moeten zij er ook hier nog een graantje uit plukken

Wat gebeurt er als ik niet verzekerd ben voor de zorgverzekering?

Het CAK meldt u aan bij een zorgverzekeraar als u geen zorgverzekering heeft. Het CAK houdt de premie in op uw inkomen. Heeft u medische zorg nodig terwijl u nog geen verzekering heeft? Dan betaalt u de kosten zelf.

Brief van het CAK: sluit een zorgverzekering af

Als u niet verzekerd bent, stuurt het CAK u daarover een brief. U moet dan binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat u zich niet hoeft te verzekeren (bijvoorbeeld wegens gemoedsbezwaren). Doet u dat niet, dan krijgt u een boete.
Regeling gemoedsbezwaarden
(https://www.hetcak.nl/regelingen/gemoedsbezwaarden)
Wilt u vanwege uw geloof of levensovertuiging niet verzekerd zijn voor zorgkosten? Dan is de regeling gemoedsbezwaarden voor u bedoeld. Gemoedsbezwaarden betalen een bijdragevervangende belasting.

Boetes en inhouding op salaris of uitkering

Na 2 boetes meldt het CAK u aan bij een zorgverzekeraar. Het CAK houdt dan 12 maanden premie in op uw inkomsten. Dit is de zogeheten bestuursrechtelijke premie (120% van de standaardpremie). Heeft u geen vast inkomen? Dan krijgt u een acceptgiro toegestuurd.

U hoeft de premie voor de zorgverzekering niet met terugwerkende kracht te betalen. In de periode waarin u niet was verzekerd betaalt u de kosten voor medische zorg wel zelf.

U komt uit het buitenland

Als u in Nederland komt werken, moet u zich zo snel mogelijk inschrijven bij een zorgverzekeraar. 

Meer informatie

Lees meer over niet verzekerd zijn op de website van het CAK. Of neem contact op met de Zorgverzekeringslijn.nl voor advies en informatie over de verplichte zorgverzekering.

onderhandelen is de moeite waard
planned parenthood the true colours

voor de Nederlandse Antillen geldt
Op Aruba wordt het algemene fonds ziektekosten beheerd door het Uitvoeringsorgaan Algemene Ziektekosten Verzekering, kortweg UO AZV (of, nog simpeler, AZV). Behalve voor het beheren van dit fonds is de AZV tevens verantwoordelijk voor het uitvoeren van de zogenaamde ‘Landsverordening Algemene Ziektekosten Verzekering’ uit.

Het doel van de Algemene Ziektekosten Verzekering is de toegankelijkheid, doelmatigheid en effectiviteit van de gezondheidszorg op Aruba voor alle verzekerden te waarborgen. Het Uitvoeringsorgaan AZV bestaat uit ongeveer 90 medewerkers, die dagelijks van maandag tot en met vrijdag tussen 7:30 ’s ochtends en 16:00 ’s middags beschikbaar zijn voor haar ongeveer 98.000 verzekerden.

Eén van de belangrijkste afdelingen waar u als burger mee te maken kunt krijgen is de Zorgadministratie/Polisadministratie afdeling. Deze afdeling is verantwoordelijk voor het in- en uitschrijven van verzekerden, maar ook voor het aannemen en afhandelen van alle verzoeken voor medische zorg, zoals bijvoorbeeld een aanvraag orthodontie of een aanvraag medische behandeling in het buitenland. U wordt aan een balie geholpen door een medewerker van het Uitvoeringsorgaan AZV die u alle informatie zal verschaffen met betrekking tot uw inschrijving of verzoek. Ook kunt u bij deze afdeling terecht voor het wijzigen van uw persoonlijke gegevens zoals een adreswijziging en/of gezinsuitbreiding.

AZV zorgpas
De ZorgPas is het verplichte inschrijvingsbewijs van het Uitvoeringsorgaan AZV. Op de ZorgPas komt een foto van de verzekerde met zijn naam, initialen, geboortedatum, sexe en relatienummer.
Wat kost het?
De kosten voor een nieuwe ZorgPas bedragen momenteel Awg. 25,00.
De kosten voor de ZorgPas bedragen momenteel Awg. 7.50.
Ziektekosten op Aruba

Plaats een reactie