Operation Desert Light

Tussen 8 en 19 november werden in heel Europa en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gecoördineerde invallen gedaan, gericht tegen zowel het commando- en controlecentrum als de logistieke infrastructuur voor de drugshandel in Europa.

 In de loop van dit onderzoek zijn in totaal 49 verdachten gearresteerd. De drugsplegers die door Europol als belangrijke doelwitten werden beschouwd, hadden zich verenigd in een zogenaamd “superkartel” dat ongeveer een derde van de cocaïnehandel in Europa controleerde.

Deze arrestaties zijn het resultaat van parallelle onderzoeken in Spanje, Frankrijk, België, Nederland en de VAE die met steun van Europol zijn uitgevoerd naar de activiteiten van dit omvangrijke criminele netwerk dat betrokken is bij grootschalige drugshandel en het witwassen van geld.

De invoer van cocaïne in Europa onder controle en leiding van de verdachten was omvangrijk en in de loop van het onderzoek werd door de rechtshandhavingsinstanties meer dan 30 ton drugs in beslag genomen.

Deelnemende rechtshandhavingsinstanties:
Spanje: Guardia Civil
Frankrijk: Nationale Politie (Police Nationale – OFAST)
België: Federale Gerechtelijke Politie Brussel, Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen.
Nederland: Nationale Politie – Dienst Landelijke Recherche en Eenheid Rotterdam (Nationale Politie)
Verenigde Arabische Emiraten: Ministerie van Binnenlandse Zaken (وزارة الداخلية) Dubai Police Force (القيادة العامة لشرطة دبي)
Verenigde Staten: US Drug Enforcement Administration

Resultaten in het kort
Spanje: 13 arrestaties + 2 hoogwaardige doelwitten gearresteerd in Dubai
Frankrijk: 6 arrestaties + 2 hoogwaardige doelwitten gearresteerd in Dubai.
België: 10 arrestaties
Nederland: 14 arrestaties in 2021 en 2 hoogwaardige doelwitten gearresteerd in Dubai.

Wereldwijde samenwerking
In het kader van inlichtingenactiviteiten met zijn operationele tegenhangers ontwikkelde Europol betrouwbare inlichtingen over een drugskartel dat Europa overspoelde met cocaïne. De belangrijkste doelwitten, die versleutelde communicatie gebruikten om de zendingen te organiseren, werden geïdentificeerd bij de deelnemende autoriteiten.

Europol heeft sindsdien de afgelopen twee jaar meerdere coördinatievergaderingen georganiseerd om de verschillende landen die aan dezelfde doelen werken samen te brengen en een gezamenlijke strategie op te stellen om het hele netwerk neer te halen. In deze periode vonden bij Europol meer dan 10 operationele vergaderingen plaats.

Daarnaast heeft Europol voortdurend inlichtingen ontwikkeld en geanalyseerd om de veldrechercheurs te ondersteunen. Tijdens de actie vergemakkelijkte Europol de coördinatie in real time tussen alle betrokken partners, zodat snelle tactische beslissingen konden worden genomen om de strategie zo nodig aan te passen.

Eurojust bood de Franse en Belgische autoriteiten grensoverschrijdende justitiële ondersteuning bij zeven arrestaties in beide landen en organiseerde vier coördinatievergaderingen ter voorbereiding van deze acties.

Geen veilige haven voor drugsbaronnen
Dit gecoördineerde optreden is een sterk signaal aan criminelen die hun toevlucht zoeken tot rechtshandhaving.

Eerder in september hebben Europol en het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten een belangrijke stap gezet in de versterking van hun samenwerking. De twee partijen ondertekenden een overeenkomst inzake verbindingsofficieren, waardoor verbindingsofficieren van de VAE kunnen worden ingezet in het hoofdkantoor van Europol in Nederland.

Een verbindingsfunctionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de VAE heeft zich al aangesloten bij het netwerk van meer dan 250 verbindingsfunctionarissen uit meer dan 50 landen en organisaties met een permanente vertegenwoordiging bij Europol.

Door deze unieke benadering van internationale politiesamenwerking is Europol gepositioneerd als de plaats waar cruciale inlichtingen naar boven komen en rechtshandhavingsinstanties uit landen over de hele wereld zij aan zij werken om de gevaarlijkste criminele netwerken te bestrijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s