Onderzoek naar pathogenen en biowapens in Oekraïense laboratoria

Perschef van het Pentagon, John Kirby, heeft zojuist gelogen tegen de wereld.
VS financieren sinds 2005 onderzoek naar pathogenen en biowapens in Oekraïense laboratoria
Uit een openbaar toegankelijk document (zie hieronder)📎 blijkt een overeenkomst van $15MN tussen het Amerikaanse DoD en het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid ter ondersteuning van onderzoek naar biologische wapens in Kiev, Lvov en Odessa.
De Amerikaanse overheid verschafte materiaal en opleiding voor “coöperatief biologisch onderzoek, detectie van en reactie op agentia die een biologische bedreiging vormen, en verbetering van de bescherming, controle en verantwoordingsplicht inzake biologisch materiaal”. Details werden niet openbaar gemaakt, maar “staatsgeheimen van Oekraïne” zouden worden gedeeld met het Amerikaanse ministerie van Defensie.
Schaakmat. Tijd om te onthullen wat daar echt gebeurde gedurende bijna twee decennia?
John Francis Kirby is een gepensioneerd achterste admiraal bij de Amerikaanse marine die sinds 2021 dienst doet als perssecretaris voor het Amerikaanse ministerie van Defensie en assistent van de minister van Defensie voor publieke zaken. Daarvoor werkte hij van 2017 tot 2021 als militair en diplomatiek analist voor CNN. Daarvoor diende hij in de regering-Obama van 2015 tot 2017 als woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Zhao Lijian, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat Beijing denkt dat de laboratoria in Oekraïne…”Topje van een ijsberg”is
En dat het Amerikaanse Ministerie van Defensie 336 biologische laboratoria controleert in 30 landen over de hele wereld.
Victoria Nuland, onderminister van Buitenlandse Zaken van de VS.
“Oekraïne heeft biologische onderzoeksfaciliteiten, waarover we ons nu zorgen maken… Russische troepen proberen er misschien controle over te krijgen, dus werken we samen met de Oekraïners [om de inbeslagname van laboratoriummateriaal te stoppen].”

Russische beschuldigingen van een door de V.S. gefinancierd en beheerd laboratorium-onderzoekprogramma voor “biowapens” in Oekraïne hebben geleid tot ongebreidelde speculaties over de aard van deze door het Pentagon gefinancierde laboratoria. Het feit dat de Russen blijven volhouden dat zij bewijzen hebben voor een dergelijk biowapenprogramma is een belangrijk obstakel geworden bij de diplomatieke onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne in Wit-Rusland.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov beschuldigde vorige week op een persconferentie dat “het Pentagon twee biowapenlaboratoria heeft gebouwd en dat zij daar in Kiev en in Odessa ziekteverwekkers hebben ontwikkeld”. Lavrov vergeleek de aanwezigheid van de laboratoria ook met de beweringen over het programma voor massavernietigingswapens van de Verenigde Staten, dat ertoe leidde dat de VS in 2003 Irak binnenvielen en dictator Saddam Hoessein ten val bracht.

Leonid Slutsky, hoofd van de Doema Commissie voor Internationale Zaken en lid van de Russische delegatie bij de besprekingen met Oekraïne, stelde dat de vermeende ontwikkeling van biologische wapenonderdelen “bevestigt dat de Russische Federatie goede redenen had om een speciale militaire operatie uit te voeren om Oekraïne te demilitariseren.”

Generaal-majoor Igor Konashenkov, een officiële vertegenwoordiger van het Russische Ministerie van Defensie, beschuldigde zondag dat “componenten van biologische wapens werden ontwikkeld in Oekraïne, in de nabijheid van Russisch grondgebied”.

Naar aanleiding van de beschuldigingen van de Russen heeft de Amerikaanse ambassade in Oekraïne een aantal documenten met betrekking tot het Oekraïense programma voor de “vermindering van de biologische dreiging” geschrapt.

Deze documenten zijn teruggevonden en kunnen hieronder worden gelezen. De documenten tonen zowel de locaties van de Oekraïense laboratoria als de vermelding van het Ministerie van Defensie als “donor” van het programma.

“Het Electronic Integrated Disease Surveillance System (EIDSS) is een softwaresysteem dat is ontworpen om het toezicht op en de preventie van ziekten bij mens en dier te versterken binnen het One Health-concept, en de naleving van de Internationale Gezondheidsregeling (IHR) van 2005 te vergemakkelijken”, aldus het ambassadedocument.

In 2011 werd EIDSS in Oekraïne ingevoerd met installaties op de volgende locaties:

Centraal station voor sanitaire epidemiologie in Kiev (CSES)
Oekraïens Onderzoeksinstituut tegen Pest in Odessa (URAPI)
Sanitair-epidemiologisch station van de oblast Vinnitsa
Sanitair-epidemiologisch station van de stad Vinnitsa
Gezondheidscentrum van het district Kalynivska - Epidemiologisch station in de oblast Vinnitsa
Zhitomir Oblast Sanitair- Epidemiologisch Station
Khmelnitska Oblast Sanitary- Epidemiological Station als regionale sites

“Het hoofddoel van het programma is de toepassing van EIDSS op de locaties van de Staatsdienst voor hygiëne en epidemiologie van Oekraïne voor het toezicht op en de preventie van uitbraken van ziekten, waaronder ziekten die worden veroorzaakt door bijzonder gevaarlijke ziekteverwekkers”, aldus het document.

De uitgaven van het ministerie van Defensie voor geselecteerde Oekraïense laboratoria worden hieronder opgesomd:

Diagnostisch laboratorium van Dnipropetrovsk (1.935.557 dollar)
Regionaal Diagnostisch Veterinair Laboratorium van de staat Dnipropetrovsk (1.810.547 dollar)
Kharkiv Diagnostic Laboratory ($1.638.375)
Luhansk Regionaal Diagnostisch Veterinair Laboratorium ($1.746.312)
Lviv diagnostisch laboratorium ($1.927.158)
Lviv Regionaal Diagnostisch Veterinair Laboratorium ($1.734.971)
Laboratoriumcentrum Vinnytsia Oblast (1.504.840 dollar)
Laboratoriumcentrum Zakarpartska Oblast (1.920.432 dollar)
Instituut voor diergeneeskunde van de Nationale Academie van Landbouwwetenschappen (2.109.375,23 dollar)

De Amerikaanse ambassade in Oekraïne heeft de werking van de laboratoria toegelicht en de Russen beschuldigd van het verspreiden van desinformatie over de aard van de laboratoria in 2020. Kijk:

Het oorspronkelijke filmpje kan ik niet terug vinden, maar is hier ook te zien

“Het programma ter vermindering van de biologische dreiging werkt in 27 landen,” zei de Amerikaanse ambassadeur in Kazachstan William Moser. “We hebben het gevoel dat deze desinformatie en verkeerde informatie alleen wordt gedaan om echt gebruik te maken van verdeeldheid.

“We hebben beschuldigingen gehad dat sommige onderzoeksprojecten werden gebruikt om bedreigingen te creëren, niet om bedreigingen te identificeren en te verminderen,” voegde Dr. Mary Lancaster toe. “Er worden bijbedoelingen ingebracht die er niet zijn.

“We hebben deze mogelijkheden gebouwd voor de partners, hun centrale referentielaboratoria voor onderzoek,” zei Lance Brooks. “Ze publiceren alles wat ze doen. Ze nodigen de internationale gemeenschap uit in hun laboratoria. Ze werken namens en ten behoeve van de bevolking van hun respectievelijke landen.”

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, heeft de VS en Oekraïne echter beschuldigd van een gebrek aan transparantie.

“We hebben gegevens dat het Pentagon zich bezighoudt met de chemische en biologische installaties in Oekraïne,” beweerde Lavrov. “Het Pentagon heeft twee biowapenlaboratoria gebouwd en ze hebben daar in Kiev en Odessa ziekteverwekkers ontwikkeld.”

“En nu zijn ze bezorgd dat ze de controle over deze labs kunnen verliezen,” stelde hij. “En je weet hoe het in de toekomst kan zijn. En de Amerikanen weigeren botweg en resoluut om een inspectiemechanisme op te starten als onderdeel van het verdrag voor het verbod op chemische wapens. En ze bouwen nieuwe chemische en biologische faciliteiten over de hele Russische grens.”

“En, weet je, er gebeuren nog veel meer ontwikkelingen,” ging Lavrov verder. “De CIA is massaal ter plaatse geweest, en ze hebben het Oekraïense leger getraind, niet om een oorlog met Polen te voeren, blijkbaar. En toen de ontwikkelingen in Irak plaatsvonden, toen de Verenigde Staten beweerden dat het een bedreiging was voor de nationale veiligheid van de VS, heeft iemand zich toen afgevraagd waarom de Verenigde Staten toen besloten een land 10.000 kilometer uit zijn kust tot de orde te roepen, omdat de VS een grote mogendheid is?”

“Wanneer Rusland zegt dat er een bedreiging voor ons is, beginnen ze ons te vertellen dat er helemaal geen bedreiging is, maar weet je, wij zullen beslissen wat er nodig is om voor onze veiligheid te zorgen,” verklaarde Lavrov. “En het is dichtbij en naast onze grenzen, we gaan niet 10.000 kilometer ver weg om onze regels te handhaven.”

Rusland beroept zich dus op de invasie van de Verenigde Staten in Irak in 2003 als voorwendsel om Oekraïne binnen te vallen. Na de invasie bleek dat wapeninspecteurs nauwelijks of geen bewijs konden vinden dat de toenmalige Iraakse dictator Saddam Hoessein een actief programma voor massavernietigingswapens (MVW) onderhield. De New York Times meldde echter dat Irak oude voorraden massavernietigingswapens had die door Amerikaanse soldaten waren ontdekt.

In mei 2020 beschuldigde Lavrov de Verenigde Staten ervan zich “categorisch te verzetten tegen de aanneming van een protocol bij het verdrag inzake het verbod op biologische en toxinewapens, dat een mechanisme zou instellen om de naleving door de lidstaten van hun verplichting om dergelijke wapens niet te produceren, te controleren.”

“De onwil van de Verenigde Staten om te zorgen voor transparantie van hun militair-biologische activiteiten in verschillende regio’s van de wereld, roept natuurlijk vragen op over wat er werkelijk gebeurt en welke doelen worden nagestreefd,” zei Lavrov op een nieuwsconferentie na een deugdelijke vergadering met de ministers van Buitenlandse Zaken van de Shanghai Cooperation Organization (SCO).

“Deze laboratoria liggen dicht bij elkaar langs de grenzen van de Russische Federatie, en dus ook bij de grenzen van de Volksrepubliek China,” voegde Lavrov eraan toe.

De Amerikaanse ambassade in Oekraïne heeft informatie gepubliceerd over haar “Biological Threat Reduction Program” in Oekraïne:

Het programma voor het terugdringen van biologische dreigingen van het Amerikaanse ministerie van Defensie werkt samen met partnerlanden om de dreiging van (opzettelijke, toevallige of natuurlijke) uitbraken van de gevaarlijkste infectieziekten ter wereld tegen te gaan.  Het programma verwezenlijkt zijn opdracht tot terugdringing van biologische dreigingen door de ontwikkeling van een cultuur van beheer van biologische risico’s; internationale partnerschappen voor onderzoek; en capaciteit van de partners voor betere maatregelen op het gebied van biobeveiliging, bioveiligheid en biobewaking. De prioriteiten van het programma voor het terugdringen van biologische dreigingen in Oekraïne zijn het consolideren en beveiligen van ziekteverwekkers en toxinen die uit veiligheidsoogpunt van belang zijn, en ervoor blijven zorgen dat Oekraïne door gevaarlijke ziekteverwekkers veroorzaakte uitbraken kan opsporen en melden voordat zij een bedreiging vormen voor de veiligheid of de stabiliteit.
De huidige uitvoerende organen van het programma voor de terugdringing van biologische dreigingen in Oekraïne zijn het ministerie van Volksgezondheid, de Staatsdienst van Oekraïne voor voedselveiligheid en consumentenbescherming, de Nationale Academie van Landbouwwetenschappen en het ministerie van Defensie.
De website van de Amerikaanse ambassade bevestigt ten dele een “virale kaart” die beweert Amerikaanse biologische laboratoria in Oekraïne te tonen.

Er is geen sterk bewijs van door de VS gefinancierd “biowapen”-onderzoek in Oekraïne. Daarom is er een grote kans dat dit Russische desinformatie is. Maar de Amerikaanse ambassade in Oekraïne vermeldt biologische “dreigingsreductie” laboratoria, vergelijkbaar met de laboratoria die de V.S. in Wuhan hebben gefinancierd. De lezers kunnen hun eigen conclusies trekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s