Obamacare

Wet bescherming patiënten en betaalbare zorg
De Patient Protection and Affordable Care Act is een Amerikaanse federale wet, op 23 maart 2010 getekend door president Barack Obama

Obamacare uitgelegd… safe the children!!!

Poging tot afschaffing door Donald Trump

Op 8 november 2016 werd de Republikein Donald Trump gekozen tot nieuwe president van de Verenigde Staten. Trump zei eerder in interviews en tijdens zijn campagne Obamacare te willen vervangen voor ‘iets veel beters’, maar noemde vervolgens weinig concrete voorbeelden. Op 13 januari 2017 is het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat begonnen aan de ontmanteling van Obamacare. Het door Republikeinen gedomineerde Congres en president Trump wilden Obamacare zo snel mogelijk afschaffen. Zij wilden af van de wet, onder meer omdat ze hem een voorbeeld vinden van ongewenste overheidsbemoeienis en inperking van de keuzevrijheid van het individu. Ook vinden ze de kosten van Obamacare veel te hoog. Een voorgesteld alternatief, de American Health Care Act, vond op 24 maart 2017 geen meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.
Wel saboteerde Trump de wet door de boete op het niet afsluiten van een zorgverzekering te verlagen naar 0 dollar. Volgens 18 door Republikeinen bestuurde staten was daarmee de grondwettelijke basis onder de wet vervallen, en ze stapten naar het federale hooggerechtshof. Dat besloot echter op 17 juni 2021, dat de wet in stand kon blijven.

NOS 01-10-2013 Obamacare: wat je moet weten
Wat is Obamacare?
Obamacare is de nieuwe zorgwet van de regering Obama. De wet, die vandaag ingaat, wijzigt vooral veel op het gebied van zorgverzekeringen. Vanaf vandaag moeten Amerikanen zich via internet verplicht inschrijven voor een zorgverzekering. Er zijn zogenoemde marktplaatsen waar de polissen van commerciële aanbieders te vinden zijn. Mensen kunnen zelf kiezen welke polis ze willen.
Waarom moest de nieuwe wet er komen?
Op dit moment zijn ongeveer veertig miljoen Amerikanen niet verzekerd. Dat leidt soms tot schrijnende situaties. In sommige gevallen moesten mensen hun huis uit omdat ze hun ziektekosten niet konden betalen. Bovendien konden zorgverzekeraars mensen weigeren als bleek dat ze een (erfelijke) aandoening hadden, die niet bekend was toen ze de verzekering afsloten. Daardoor werden juist de mensen die al ziek waren, hard getroffen.
Wie worden verzekerd onder de nieuwe wet?
In principe iedereen. Amerikanen die weigeren zich in te schrijven voor een zorgverzekering moeten aan het eind van het jaar 95 dollar extra belasting betalen. Jongeren tot 26 jaar kunnen op de polis van hun ouders blijven. Dat is vrijwel altijd voordeliger.
Waarom is er zoveel verzet tegen de wet?
Critici vinden dat mensen zelf moeten kunnen kiezen of ze zich al dan niet verzekeren en dat de overheid hen niet kan dwingen. Conservatieve Republikeinen zien de nieuwe zorgwet als het kwalijkste voorbeeld van ongewenste overheidsbemoeienis van de regering Obama.
Wat heeft Obamacare te maken met de government shutdown?
De Republikeinen willen dat Obamacare niet doorgaat of wordt uitgesteld. Daarom stemden zij elke keer tegen de begroting van de regering. Omdat de begroting vóór 1 oktober moest worden aangenomen, zijn nu veel overheidsgebouwen ‘op slot’. President Obama blijft achter zijn zorgwet staan. Het is dus nog onbekend hoe lang de shutdown gaat duren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s