Pepe Kek meme

MEME MAGIC: ORDE UIT CHAOS IN DE METROPOOL!!! [Cryptische berichten]

if you talk about the frog, sometimes bad things happen…
the frog is foverever relying on god

Pepe the Frog ( Pepe de Kikker) is een ictieve antropomorfe kikker die afkomstig is van de webstrip Boy’s Club, gecreëerd door de Amerikaanse illustrator Matt Furie. Pepe is sindsdien vooral bekend als een populaire en veelzijdige internetmeme. Toen Pepe geassocieerd raakte met extreemrechts, maakte Furie een einde aan het figuurtje.

Geschiedenis

Pepe maakte in 2005 zijn debuut in het stripverhaal Boy’s Club #1, gepubliceerd door Matt Furie op MySpace. Furie omschreef het karakter als “gewoon een maffe hippiekikker. Hij houdt van frisdrank drinken, televisiekijken, telefoneren. Hij is gewoon een alledaags symbool voor die periode nadat je bent afgestudeerd. In mijn ogen is hij een vrij onschuldige kerel.
Vanaf 2008 werd een afbeelding van een vrolijke Pepe met de tekst “feels good man” populair op het internetforum 4chan. Vervolgens kwam een afbeelding van een verdrietige Pepe met de tekst “feels bad man” bekend te staan als Sad Frog. In de loop der jaren werd de meme steeds veelzijdiger en populairder; zo werden afbeeldingen van Pepe getweet door popsterren Katy Perry en Nicki Minaj. Op 4chan ontstond er een virtuele markt waarbij gebruikers “zeldzame Pepes” creëerden en verhandelden. In 2015 was Pepe de meest gedeelde meme op het microblogplatform Tumblr.
In 2019 werd Pepe gebruikt door demonstranten bij de protesten in Hongkong in 2019-2020. Ondanks dat het in een politieke context wordt gebruikt, wordt er geen verband gelegd tussen het gebruik van Pepe the Frog in Hongkong en alt-right-ideologie. Furie stond achter het gebruik van Pepe door demonstranten in Hongkong.

Controverse

Gedurende 2016 vond er een opleving plaats van extreemrechtse incarnaties van Pepe, waarin hij onder meer werd afgebeeld als nazi of Ku Klux Klan-lid. Deze memes werden geassocieerd met de alt-rightbeweging en extreemrechtse aanhangers van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Afbeeldingen van Pepe werden getweet door Trump en zijn zoon Donald Trump jr. Medio september plaatste het campagneteam van Hillary Clinton een bericht op haar officiële website waarin Pepe werd omschreven als “een symbool geassocieerd met blanke suprematie”. In een daaropvolgend interview noemde Furie de memestatus van Pepe nog inspirerend en gaf hij aan niet gedeerd te zijn door aanstootgevende incarnaties van Pepe.

Op 28 september 2016 werd Pepe door de joodse burgerrechtenbeweging Anti-Defamation League (ADL) tot haatsymbool verklaard. De ADL benadrukte dat niet alle memes van Pepe racistisch zijn en onschuldige afbeeldingen van Pepe niet worden beschouwd als haatsymbool. In samenwerking met de ADL lanceerde Matt Furie de internetcampagne #SavePepe om Pepes reputatie als een positieve meme te herstellen. In navolging van deze controverse werden er op 4chan meerdere satirische campagnes gestart om bestaande iconen door de media te laten bestempelen als haatsymbolen, zoals het pico bello-symbool.
In mei 2017 besloot Furie uiteindelijk om Pepe dood te verklaren, door een laatste stripje te publiceren waarin Pepes begrafenis werd afgebeeld.

Kek

In 2016 werden er op 4chan verbanden gelegd tussen Pepe en de oud-Egyptische god van de chaos, Kek, die eveneens werd uitgebeeld als een kikker en gelijknamig is aan de expressie kek, een op 4chan veelgebruikt synoniem voor lol. Hieruit ontstond een informele religie waarin Kek wordt aanbeden als de god van meme-magie, een bovennatuurlijke kracht waarmee internetmemes een profetische invloed hebben op de buitenwereld.[10] Zo werd de italodiscosingle Shadilay van de Italiaanse band P.E.P.E. uit 1986 – waarvan op de hoes een groene kikker met een toverstaf staat afgebeeld – dertig jaar later een grote hit op 4chan.[11]

Boy’s Club
Verkoopdatum: 7 juni 2016

Deze collectie van slacker psychedelische strips heeft duizend internetmemes voortgebracht.
Cartoonist Matt Furie’s deadpan comics laten slacker kamergenoten Andy, Brett, Landwolf en Pepe zien in een reeks komische vignetten die laconieke psychedelica, kinderlijke betovering, drugs-gevoed hedonisme en ondeugend kattenkwaad combineren. De immer onverschillige glans van zijn personages verloochent de scherpe verbale en visuele humor van Furie, die een stoner-klassieker aflevert voor de Tumblr-generatie. Furie’s razend populaire teenage weirdoes werden een internetsensatie toen Pepe the Frog werd overgenomen door gebruikers van 4chan en van daaruit tot in het oneindige werd geremixt (inclusief gebruik door popsterren als Nicki Minaj en Katy Perry), waardoor Boy’s Club bij velen ingebouwde erkenning kreeg. Als geestelijk neefje van Simon Hanselmann’s Megahex en Joán Cornella’s Mox Nox, zal Boy’s Club’s gevoel voor humor vooral aanslaan bij fans van stoner comedies en zwarte humor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s