Oculus by Palmer Lucky

Oculus is het Latijnse woord voor oog. Het woord oculus blijft in gebruik in sommige contexten, meestal als de naam voor de cirkelvormige opening in de top van de koepel van het Pantheon in Rome, Italië, maar ook voor andere soorten ronde ramen

Palmer Luckey, oprichter van VR-bedrijf Oculus, ontwerpt die gebruiker doodt als hij sterft in spel. “Als je sterft in het spel, sterf je in het echte leven.”

Oculus oprichter en defensie aannemer Palmer Luckey beweert een VR headset te hebben gebouwd die, als de avatar van de drager sterft in een spel, het hoofd van de gebruiker opblaast met “explosieve lading modules”. Ha ha. Cool…
“Het idee om je echte leven te koppelen aan je virtuele avatar heeft me altijd gefascineerd – je verhoogt meteen de inzet tot het maximale niveau en dwingt mensen fundamenteel opnieuw na te denken over hoe ze omgaan met de virtuele wereld en de spelers daarin,” schreef Luckey in een blogpost over het grimmige prototype. “Opgepompte graphics maken een spel misschien echter, maar alleen de dreiging van ernstige gevolgen kan een spel echt laten voelen voor jou en elke andere persoon in het spel.”
“Als je in het spel sterft,” schreef hij, een eeuwenoud gezegde parafraserend, “sterf je in het echte leven.”
Er valt hier veel uit te pakken, en als letterlijk iemand anders had beweerd zo’n gadget uit te vinden, zouden we er misschien niet al te veel aandacht aan besteden. Maar Luckey is niet zomaar een programmeur. Hij wordt algemeen beschouwd als de vader van de moderne VR. De technologie die hij bouwde dient momenteel als basis voor Facebook CEO en wannabe godheid Mark Zuckerberg’s metaverse, en combineer zijn VR tovenarij met de realiteit dat hij nu dure wapens maakt voor de kost?
Voeg daarbij het feit dat hij al enige tijd zegt zoiets te willen realiseren, en hij heeft een ongewone geloofwaardigheid in dit specifieke domein.
Volgens Luckey’s blog is het apparaat een eerbetoon aan NerveGear, de fictieve killer headset in de populaire VR-thema manga serie “Sword Art Online,” die de hersenen van dragers smelt met microgolven als ze er niet in slagen te ontsnappen uit een virtueel spel waarin ze gevangen zitten door een gekke wetenschapper.
De serie, schreef hij, was essentieel voor zowel zijn succes als dat van Oculus. Het lijkt er dus op dat zijn vermeende nieuwe uitvinding bedoeld is als een adrenalinehigh voor zichzelf en als een verdraaid bedankje.
“De populariteit van [Sword Art Online] leidde tot massaal otaku-enthousiasme voor Oculus, vooral in Japan, dat al snel onze 2e grootste markt werd,” schreef hij. “Op zijn beurt deed het bestaan van de Rift [Sword Art Online] zelf veel aannemelijker en gegrond lijken – een verhaal dat was geschreven in een wereld waarin VR een dode technologie was, kwam nu rechtstreeks uit de gamerhype-koppen.”
In wat mogelijk een andere graai is naar Mark Zuckerbergs inspanningen om zijn platform uit te bouwen tot een samenhangend commercieel product, grapte Luckey dat het moordgedeelte van het apparaat al werkt, maar dat de VR-component nog werk nodig heeft.
“Het goede nieuws is dat we halverwege het maken van een echte NerveGear zijn,” schreef hij. “Het slechte nieuws is dat ik tot nu toe alleen de helft heb bedacht die je doodt. De perfecte-VR helft van de vergelijking is nog vele jaren verwijderd.”
De explosieve ladingen in de headset, zegt hij, zijn “[gebonden] aan een smalle-band fotosensor die kan detecteren wanneer het scherm rood knippert met een specifieke frequentie.”
“Wanneer een geschikt game-over scherm wordt weergegeven,” vervolgt hij, “schieten de ladingen af, waardoor de hersenen van de gebruiker onmiddellijk worden vernietigd.”
Luckey gaf wel toe dat hij nog niet “de ballen” heeft gehad om de headset daadwerkelijk uit te proberen; de apparatuur is volgens hem nog te vluchtig.
“Op dit moment is het slechts een stukje kantoorkunst, een tot nadenken stemmende herinnering aan onontgonnen wegen in het spelontwerp,” schreef Luckey. “Het is ook, voor zover ik weet, het eerste non-fictie voorbeeld van een VR-apparaat dat de gebruiker daadwerkelijk kan doden. Het zal niet het laatste zijn.
De VR-headset ontworpen om je te KILLEN: De maker van Oculus ontwikkelt een angstaanjagend apparaat dat ‘onmiddellijk je hersenen vernietigt’ als je sterft in een virtueel spel – DM UK
Wanneer de gebruiker virtueel sterft tijdens het gamen, schieten de modules naar hun hoofd, waardoor ze onmiddellijk sterven.
De gadget is geïnspireerd op Sword Art Online, een anime-serie met een gelijknamige VR-game die toegankelijk is via een helm met de naam NerveGear, die de vijf zintuigen van de gebruiker stimuleert via zijn hersenen.
12 Nov 2018 WSJ: Facebook zette Palmer Luckey onder druk om libertair te stemmen, maar ontsloeg hem toch voor Trump-steun.
In een onlangs door de Wall Street Journal gepubliceerd artikel wordt geanalyseerd waarom Facebook ervoor koos om de Trump-ondersteunende directeur Palmer Luckey te ontslaan. Het onthult dat Mark Zuckerberg Luckey onder druk zette om Libertarische kandidaat Gary Johnson publiekelijk te steunen.
In het artikel “Waarom heeft Facebook een topman ontslagen? Hint: Het had iets te maken met Trump”, onderzoekt de Wall Street Journal waarom Facebook ervoor koos Palmer Luckey te ontslaan, een van de topmanagers van het bedrijf en oprichter van Oculus VR. Het was tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 dat Luckey’s politieke standpunten bekend werden nadat hij 10.000 dollar had gedoneerd aan een anti-Hillary Clinton groep genaamd Nimble America, zes maanden na deze donatie lag Luckey eruit bij Facebook.
Mark Zuckerberg werd gevraagd naar Luckey’s ontslag bij het bedrijf toen hij werd ondervraagd door het Congres, hij ontkende dat het iets te maken had met politiek. Luckey beweert echter dat na zijn donatie aan de anti-Hillary groep Zuckerberg hem onder druk zette om zijn steun uit te spreken voor de Libertarische kandidaat Gary Johnson in plaats van president Trump:
Mr. Luckey, zo blijkt, werd met verlof gestuurd en vervolgens ontslagen, volgens mensen die bekend zijn met de zaak. Meer recentelijk heeft hij mensen verteld dat de reden zijn steun voor Donald Trump was en de woede die zijn politieke overtuigingen veroorzaakten binnen Facebook en Silicon Valley, zeggen sommige van die mensen. Interne Facebook e-mails suggereren dat de zaak werd besproken op de hoogste niveaus van het bedrijf. In de herfst van 2016, terwijl de ontevredenheid over de donatie sudderde, zetten Facebook leidinggevenden, waaronder de heer Zuckerberg, de heer Luckey onder druk om publiekelijk steun te betuigen aan de libertaire kandidaat Gary Johnson, ondanks de jarenlange steun van de heer Luckey aan de heer Trump, volgens mensen die bekend zijn met de gesprekken en interne e-mails die door The Wall Street Journal zijn ingezien.
The Wall Street Journal merkt op dat het ontslag van Lucker het begin leek te zijn van de extreme liberale vooringenomenheid van Silicon Valley die door de massa in twijfel werd getrokken. De kwestie van de liberale vooringenomenheid van Silicon Valley werd zo bekend dat Zuckerberg zelfs werd ondervraagd door Ted Cruz tijdens een hoorzitting voor het Congres over het ontslag van Luckey:
Luckey's ontslag bij Facebook was een voorbode van de gevechten die het afgelopen jaar zijn losgebarsten over de overwegend liberale cultuur van Silicon Valley, die de techindustrie hoofdbrekens heeft bezorgd op het gebied van public relations en ongewenste aandacht van Washington. Leidinggevenden van Facebook, Twitter en Google, een onderdeel van Alphabet, hebben vragen van wetgevers moeten beantwoorden over mogelijke vooroordelen in hun behandeling van conservatieve standpunten. Tech executives geven toe dat Silicon Valley overwegend liberaal is - de heer Zuckerberg zei in een getuigenis in de Senaat dat het "een extreem links georiënteerde plaats" is - maar ze hebben standvastig volgehouden dat politiek geen rol speelt in hoe ze inhoud op hun sites controleren.
Luckey verontschuldigde zich via Facebook voor het feit dat hij degenen met wie hij samenwerkte mogelijk van streek had gemaakt door zijn donatie aan Nimble America en verklaarde dat hij op Gary Johnson had gestemd, Facebook zelf zou Luckey hebben geadviseerd over wat hij moest zeggen en veel wijzigingen hebben voorgesteld:
In een die maand op Facebook geplaatste verontschuldiging ontkende de heer Luckey de NimbleRichMan posts te hebben geschreven en zei dat hij "10.000 dollar had bijgedragen aan NimbleAmerica omdat ik dacht dat de organisatie frisse ideeën had over hoe te communiceren met jonge kiezers door het gebruik van verschillende billboards." Het bericht zei dat de heer Luckey een libertariër is en van plan was om bij de verkiezingen op de heer Johnson te stemmen. "Ik moet u vertellen dat Mark [Zuckerberg] dit zelf heeft opgesteld en details zijn cruciaal," schreef Facebook Deputy General Counsel Paul Grewal aan een advocaat van Mr. Luckey in een e-mail van september 2016, waarbij hij een vroeg ontwerp van de verklaring bijvoegde, volgens de e-mails die door de Journal zijn bekeken. Het ontwerp zei dat Mr. Luckey Mr. Trump niet zou steunen in de verkiezing. Mr. Luckey heeft mensen verteld dat hij op Mr. Johnson heeft gestemd, maar alleen om te voorkomen dat zijn geloofwaardigheid in twijfel wordt getrokken als hij onder ede wordt gevraagd over de kwestie in een ongerelateerde rechtszaak.

Palmer Freeman Luckey is een Amerikaanse ondernemer die vooral bekend is als de oprichter van Oculus VR en ontwerper van de Oculus Rift, een virtual reality-beeldscherm dat de virtual reality-industrie nieuw leven heeft ingeblazen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s